23 november 2014

8x kleurentips voor thuis

Hoe kleur je interieur maakt of breekt

Hoe kleur je interieur maakt of breekt
In een goed interieur komen de gebruikte kleuren goed tot hun recht. Of dit nu uitbundige kleuren zijn, sterk contrasterende kleuren of tinten die dichter bij elkaar liggen. Volg de tips en breng balans in de basis van je interieur.

Acht tips voor kleur in huis


1. Zorg voor een goede balans
Wanneer je verschillende kleuren toepast in een interieur, kan het soms druk ogen. Bij bepaalde interieurstijlen, zoals bohemien, is dit de bedoeling, bij andere niet. Bepaal voor jezelf welk gevoel de ruimte moet uitstralen en probeer te bepalen hoe de verhouding van kleur daarbij moeten zijn. Het gebruik van drie kleuren in een interieur kan al voldoende zijn. Hierbij geldt de 60-30-10 regel. Zestig procent van een interieur wordt bepaald door een bepaalde kleur als basis. De tweede kleur wordt voor dertig procent gebruikt voor meubels en de derde kleur is voor accessoires, die tien procent in beslag nemen.

2. Ga voor donkere details
Een interieur komt pas tot leven als er bepaalde elementen opvallen. Dit kun je bereiken door een bepaalde muur een opmerkelijke kleur te verven, maar dit kan ook door het toepassen van accessoires. Tip: bij een rustig interieur springt er al snel iets in het oog, bijvoorbeeld een zwarte fotolijst aan een lichte muur. Durf te werken met donkere kleuren; deze zorgen voor een contrastrijk interieur.


3. Kies een uitgangspunt
Moeite met het kiezen van kleuren? Kijk dan wat voor bijzondere spullen je al in huis hebt. Een kunstwerk, een bank of een bepaalde stof kan een mooie kleur bevatten die je vervolgens kunt gebruiken in het interieur. Op deze manier past dat element ook geheid in het geheel. Lees meer over kunst in huis.


4. Herhaal kleuren en patronen
Laat verschillende kamers en zithoeken in elkaar overvloeien door steeds een bepaalde kleur of patroon mee te nemen in de kamer ernaast. Kies een bepaalde kleur die makkelijk samen gaat met verschillende accentkleuren. Zo word je in elke kamer verrast, maar creëer je wel een geheel. De basiskleur hoeft niet per se die van de muur te zijn, je kunt een bepaalde kleur ook terug laten komen in accessoires, meubels of stoffering.

5. Kies een kleurenpalet
Je creëert rust in een interieur wanneer je een bepaald kleurenpalet gebruikt. Het kiezen van een kleurenpalet dat bij je past kan lastig zijn. Er zijn verschillende soorten kleurenpaletten. De eerste mogelijkheid is een monochroom palet. Kies eerst een kleur die je mooi vindt en zoek hier lichtere en donkere tinten bij. Dit is een kleurenpalet dat rust in een interieur creëert, omdat alle kleuren in elkaar overvloeien. Een goed voorbeeld hiervan zijn vergrijsde natureltinten; deze stralen elegantie en luxe uit. Een analoog palet is ook een mogelijkheid. Hierbij kies je kleuren die naast elkaar staan op een kleurenwaaier, zoals blauw en groen. Liever een contrastrijk interieur? Ga dan voor een complementair palet, deze kleuren staan tegenover elkaar op de kleurenschijf. Met dit kleurenpalet kun je bepaalde hoeken in een interieur uitlichten en andere rustig houden.


6. Bepaal je favoriete kleur
Kleuren bepalen je stemming en zijn daarom erg belangrijk in het interieur. Iedereen kijkt anders naar kleur en elke kleur heeft zo zijn betekenis. Daarom zegt de kleur van je voorkeur veel over je persoonlijkheid. Door in je interieur kleuren toe te passen waar je je prettig bij voelt, creëer je een sfeervolle omgeving die bij je past. Het hoeft niet te betekenen dat je grote oppervlaktes als muren in je lievelingskleur hoeft te verven. Je kunt ook kiezen voor interieuraccessoires of andere accenten in deze kleur. Meer over de betekenis van kleur.

7. Kies een bepaalde interieurstijl
Er zijn oneindig veel interieurstijlen; van landelijk tot industrieel. Sommige interieurstijlen staan bekend om bepaalde kleurencombinaties. Wil je een bepaalde interieurstijl hanteren? Ga dan na wat voor kleuren er gebruikt worden in deze stijl. Een stoere, landelijke interieurstijl bevat vaak neutrale en natuurlijke kleuren, terwijl je mosterdgeel en roestrood vaak terugziet in een Provençaals interieur. Bekijk hier 15 stijlen voor het interieur.


8. Kijk naar de lichtinval
De hoeveelheid natuurlijk licht dat naar binnenvalt is erg belangrijk bij het bepalen van de basiskleur. Staan je ramen op het noorden of het oosten open dan valt er koud licht naar binnen. Bij dit type licht kun je het beste kiezen voor warme kleuren, zoals rood of geel. Staan je ramen op het zuiden of westen dan zijn warme kleuren in principe niet nodig. Koude kleuren, zoals blauw en paars, komen hier goed tot zijn recht.

Lees meer over woonkamer inrichten:
- 10 tips voor een persoonlijk interieur
- Kunst in de basis
- Kunst in huis
- De effecten van kleur

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

BERGEN NH
€ 2.650.000 k.k.
1/6
BURGH-HAAMSTEDE
€ 3.600.000 k.k.
2/6
ABCOUDE
€ 2.700.000 k.k.
3/6
BIEST-HOUTAKKER
Prijs op aanvraag
4/6
AMSTERDAM
€ 2.750.000 k.k.
5/6
HEDEL
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1&2
  • Startups
  • Natuurlijk Schotland
  • Decoration Empire
  • Axel Vervoordt
  • Gabriele Salvatori
  • Wolterinck in Uruguay
  • Montblanc
  • BRAFA, Art Stories, Haute Photography

Meest bekeken

SPRUNDEL
€ 989.000
1/5
VINKEVEEN
€ 4.950.000
2/5
DOMBURG
Prijs op aanvraag
3/5
HEEMSTEDE
€ 1.249.000
4/5
BUSSUM
€ 1.750.000
5/5

Nieuw aanbod

Turfstraat 36
SPRUNDEL
€ 989.000 k.k.
Hageveld
HEEMSTEDE
€ 1.249.000 k.k.
Domburgseweg 26
DOMBURG
Prijs op aanvraag