25 juni 2015

Elk modelabel een museum

Van Gucci en Prada tot LVMH en Hermès

Van Gucci en Prada tot LVMH tot Hermès. Stuk voor stuk een eigen museum
Kunst is hot. Meer dan ooit weet het grote publiek de musea te vinden. Dat ook de modehuizen interesse in kunst hebben blijkt wel uit het aantal modemusea die uit als paddenstoelen uit de grond schieten, al dan niet vrij toegankelijk.

Er is een hoop gaande in de wereld rondom musea. Het kleurgebruik van het immens populaire Rijksmuseum - wie was niet blij verrast door de donkergrijze wanden achter de iconische werken van onze Hollandse meesters? -, (interior) design in het Stedelijk Museum - What design can do presenteert recent werk van designers (tot en met 26 juli dit jaar) en een Marcel Wanders retrospectief vorig jaar -, de opkomst van fotokunst - met de daarbij behorende exposities en events - zorgen ervoor dat geen mens de musea nog mijdt. Uiteraard blijft ook de fashionwereld niet achter, zo blijkt uit het aantal labels dat een eigen museum opricht.

Hermès in Parijs

Het exclusieve Franse modehuis Hermès presenteert hun rondreizende expositie Wanderland, dat gaat over flânerie. Vrij vertaald gaat flânerie over het onthullen van het onverwachte. 'De reis door Wanderland omvat twee intrinsieke elementen van la flânerie : namelijk dromen en vrijheid van geest,' vertelt Bruno Gaudichon, curator van de expositie. Hermès ziet de bevrijdende kunst van verwondering als haar tweede natuur. De expositie Wanderland - tot voor kort te zien bij Saatchi Gallery in Londen - maakt een reis rond de wereld en is van 18 september tot 5 oktober te zien in Parijs. Per december is Milaan aan de beurt.
Bezoeken: Port de Solférino - 23 quai Anatole France, Paris 7e

Prada in Milaan

Het door rem Koolhaas ontworpen Fondazione Prada Milan staat volledig in het hedendaagse kunst en cultuur. Het Prada-museum is gevestigd in een voormalige distilleerderij in de stad, die een volledige remake heeft ondergaan. De bestaande ruimtes zijn omgetoverd tot een futuristische expositieruimte, een multifunctioneel auditorium een 9 verdiepingen tellende toren waar Prada-collecties in te zien zijn.
Meer over actuele exposities vind je op de website Fondazioneprada.org

Gucci museum in Florence

In 2011 was het exact 90 jar geleden dat het Florentijnse modemerk Gucci ontstond in the hometown of fashion Florence. Voor het iconische Italiaanse merk reden genoeg om een Gucci-museum in het Palazzo della Mercanzia te openen, waar de geschiedenis van het merk getoond wordt. In de buurt? Tot 20 septemer is The Language of Flowers te bezoeken. De expositie is de zevende uit de Pinault Collection in het Gucci Museo en een knipoog naar een van de meest iconische motieven van het fashionmerk: Flora.


Calendula (Marigold) © Valérie Belin. Courtesy Jérôme de Noirmont, Paris

Privémuseum Louis Vuitton

Bernard Arnault van modehuis Louis Vuitton opende onlangs zijn privémuseum in Parijs. Hij vroeg de Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry, ondermeer bekend van het spraakmakende ontwerp voor het Guggenheim in Bilbao, een spectaculair ontwerp aan te leveren. Nog even, tot 6 juli is de expositie Keys to a passion met werken van Mondriaan, Malevich en Matisse te bezoeken. Fondationlouisvuitton.fr


Tekst:Charlotte Balder

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

AMSTERDAM
€ 3.200.000 k.k.
1/6
ZIERIKZEE
Prijs op aanvraag
2/6
OOSTVOORNE
€ 2.895.000 k.k.
3/6
NIJMEGEN
€ 3.300.000 k.k.
4/6
BLARICUM
€ 2.975.000 k.k.
5/6
EINDHOVEN
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #7/8 Hit The Road
  • ROADTRIP door Europa
  • 7 INSPIRERENDE interieurs
  • Muurschilderijen van Gijs Frieling
  • Stockholm en online KUNST kopen
  • Huizen om THUIS te blijven

Meest bekeken

WARMOND
€ 1.425.000
1/5
MEERLE
€ 2.690.000
2/5
AMSTERDAM
€ 3.400.000
3/5
HEEG
€ 500.000
4/5
EARNEWALD
€ 595.000
5/5

Nieuw aanbod

Strijbeek 1
MEERLE
€ 2.690.000 k.k.
Bosweg 9
NOORDWIJK ZH
€ 3.795.000 k.k.
Hoofdweg 1372
NIEUW-VENNEP
€ 1.100.000 k.k.