30 september 2016

Interieur Kortrijk: Designer van het jaar Vincent Van Duysen

‘Elimineren
 is een ultieme vorm van elegantie’

Interieur Kortrijk: Designer van het jaar Vincent Van Duysen
Vincent Van Duysen is uitgeroepen tot Designer van het jaar door de tweejaarlijkse beurs Intereur Kortrijk in België. De Belgische architect en interieur- en productontwerper al gauw minimalistisch gelabeld, maar dat doet zijn uitgebalanceerde oeuvre te kort.

Eigenlijk lijken de interieurs van de Belgische alleskunner Vincent Van Duysen nog het meest op een strakke interpretatie van een serene kloosterstijl. Gecombineerd met een sensueel gebruik van licht en een grote liefde voor en vertoon van kennis van ambachtelijke materialen. Zijn architectonische stijl is meer puristisch dan minimalistisch. Maar daarbij verliest hij nooit het comfort en gevoel van welbehagen uit het oog.

Expressief en introvert

Vincent Van Duysen werd in 1962 geboren in het Lokeren. Hij groeide op in het centrum van het Belgische stadje en woonde daarna op het platteland. Zijn vader werkte in de tapijtindustrie. Van Duysen: ‘Ik ben net zo temperamentvol en expressief als mijn moeder. Van mijn vader heb ik meer een introvert kantje.’ Hoewel Van Duysen het gezin waarin hij opgroeide conservatief noemt en hij van zijn achtste tot zijn acht- tiende op een streng internaat vertoefde, was er wel ruimte voor creativiteit. ‘Ik was al van jongs af aan heel creatief en enorm geboeid door alles wat te maken had met cultuur en beweging. Mijn vader zelf was ook creatief en thuis kwamen er regelmatig kunstenaars en architecten over de vloer. Ik keek enorm naar die mensen op.’

De zolderetage van Van Duysens woning in Antwerpen met onder andere een fauteuil van Axel Vervoordt en Pierre Jeanneret.

Elimineren

Hij studeerde architectuur en vertrok vervolgens naar Milaan. Daar begon zijn designcarrière als assistent van Aldo Cibic in de legendarische Milanese studio van Ettore Sottsass. In 1990 ruilde hij Milaan toch weer in voor België. Omdat hij vond dat hij nog niet genoeg gerijpt was om zelf woningen te ontwerpen, werkte hij twee jaar in Brussel bij architect Jean-Jacques Hervy. Van Duysen: ‘Ik deed daar mooie projecten en leerde veel over de art of living. Namelijk dat je in de eerste plaats ontwerpt voor mensen.’ Na zijn leerperiode bij Hervy vertrok Van Duysen naar Antwerpen waar hij werkte voor Jean De Meulder. ‘Van hem leerde ik dat elimineren een ultieme vorm van elegantie is. Ik elimineer en beperk mijn ontwerpen tot het essentiële, zonder het comfort uit het oog te verliezen.’

Van Duysen-stijl

De inrichting van Van Duysens eerste eigen woning in Antwerpen, een loft aan de Solvijnsstraat, markeerde het begin van de echte Van Duysen-stijl. Zelf vat hij die samen als: ‘Spartaanse vormgeving, eikenhouten vloeren en meubels, handgeweven Belgische tapijten, aardse kleuren en primaire vormen. Een tafel heeft vier poten en een stoel is comfortabel maar basic. Ik ga voor pure essentie. Er is al zoveel overdaad in de wereld.’

Interieur van een privé-appartement in Knokke.

Serene rust

Zijn interieurs stralen steevast een serene rust uit. Materialen zijn belangrijk voor hem. Van Marokkaanse terracotta tegels die hij ter plekke haalt, of de toepassing van fantastische linnens, katoenen stoffen of vlas. Hij heeft bovendien een voorliefde voor patio’s en binnenplaatsen: ommuurd en beschermd. Een soort innerlijk heiligdom waar de geest tot rust kan komen.

Nieuwe uitdaging

Als architect kijkt Van Duysen verder dan de buitenkant van een gebouw. ‘Ik heb vanaf het begin van mijn carrière de nadruk gelegd op interieur. Dat is atypisch voor een architect. Ik vind het belangrijk dat
je aan mijn gebouwen kunt voelen dat ze door mensen zijn gemaakt.’ Begin dit jaar stelde toonaangevend Italiaans designmerk Molteni & C Van Duysen aan als creative director. Hij mag zich gaan ontfermen over de richting van Molteni & C en Dada, het luxe keukenmerk van Molteni. Een hele eer, zo vindt Van Duysen. Molteni & C hoopt op zijn beurt dat Van Duysen het Italiaanse merk zal voorzien van de geraffineerde pure stijl waarmee Van Duysen al dertig jaar zijn plek tussen de grote ontwerpers ter wereld heeft weten te verdienen.

Boven links: Vincent Van Duysen door Mark Segal, rechts: tafel Oscar voor B&B Italia. Onder: fauteuil Marlon voor Poliform.

Fotografie: Kasia Gatkowska, Koen Van Damme, Mark Segal (portret). Tekst: Lilian Polderman. Dit artikel verscheen in Residence 9.


Meer lezen

Interieur in Parijs: oase van rust
De mooiste vloerkleden
Het New Yorkse appartement van Gigi HadidZoek uw toplocatie

Direct naar woning

BEEKBERGEN
€ 2.995.000 k.k.
1/6
BERGEN NH
€ 2.650.000 k.k.
2/6
BLARICUM
€ 2.997.500 k.k.
3/6
LOOSDRECHT
€ 7.500.000 k.k.
4/6
AMSTERDAM
€ 3.500.000 k.k.
5/6
AMSTERDAM
€ 5.900.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #10 Opera
  • THEATRALE interieurs
  • A day at the OPERA
  • Badkamer en suite, HOTELLUXE thuis
  • De L’EUROPE, Grande Dame in nieuwe couture

Meest bekeken

BAARN
€ 895.000
1/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
2/5
LAREN NH
€ 1.389.000
3/5
HEEG
€ 500.000
4/5
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000
5/5

Nieuw aanbod

Spoorweglaan 16
MAASTRICHT
€ 700.000 k.k.
Van der Doeslaan 4
WASSENAAR
€ 3.980.000 k.k.
Rijksstraatweg 117
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000 k.k.