24 augustus 2017

10 x Italiaanse designklassiekers

Iconen die de tand des tijds hebben doorstaan

10 Italiaanse designklassiekers die de tand des tijds hebben doorstaan! Van Gio Ponti tot Ettore Sottsass, van Vespa tot Olivetti typmachine
Van klassiek en high class tot choquerend en revolutionair, van stoelen en banken tot alledaagse producten en keukengerei: Italië heeft heel wat spraakmakend design voort gebracht. Wat wil je ook met baanbrekende ontwerpers als Giò Ponti, Alessandro Mendini, Achille Castiglioni en Ettore Sottsass als landgenoten? We zetten tien designklassiekers op een rij die nog altijd relevant zijn.

1. Carlton room divider, 1981, Ettore Sottsass, Memphis MilanoMisschien wel hét icoon van de Memphis-beweging uit de jaren tachtig, de Carlton room divider van Ettore Sottsass. Sowieso een van de meest invloedrijke designers van de vorige eeuw. Terwijl hij voor Olivetti gangbare producten ontwierp zoals de iconische rode typemachine, schopte hij met een club gelijkgestemde ontwerpers tegen het gevestigde, bourgeois idee van de ‘goede smaak’. Hoewel de room divider een luxe designproduct is, is hij gemaakt van goedkoop plastic laminaat in verschillende kleuren. De vormen lijken random, maar er zit wel degelijk een berekend, structureel systeem van driehoeken achter het design.

Bekijk ook de interieurtrend Memphis >

2. Vespa, 1946, Corradino d’Ascanio, PiaggioHet Italiaanse bedrijf Piaggio bouwde oorspronkelijk vliegtuigen. Na de Tweede Wereldoorlog mocht de bouwer geen vliegtuigen meer bouwen vanwege de collaboratie met de Duitsers. Het bedrijf besloot de productielijn om te bouwen en maakte van het neuswiel het voorwiel van de scooter die we nu kennen als Vespa, en van de startmotoren de motor. Al snel werden de scooters populair in het naoorlogse Italië waar grote behoefte was aan vervoer. De Vespa werd zo bekend dat het een merknaam werd. De scooter is een symbool voor Italië geworden, waar ze in de grote steden nog altijd in grote getalen door de straten zoeven. Vintage exemplaren doen het bovendien ook goed als interieur- of kunstobject in openbare ruimtes of kosmopolitische lofts.

3. Arco, 1962, Achille en Piero Castiglioni, Flos


Foto links Pernille Kaalund via Bolig.

Als je hem al niet in een interieur tegen bent gekomen, dan heb je deze klassieker vast wel eens op tv gezien. Hij schittert naast in vele huizen ook regelmatig in films, van Diamonds are forever tot The Italian Job. Sinds zijn lancering in 1962 is deze slimme lamp een succes. Door de hoge buiging in de steel en smalle marmeren basis, neemt Arco geen al te aanwezige plek in, terwijl hij wel moeilijk bereikbare hoekjes verlicht. Een elegant en luchtig ontwerp – geïnspireerd op alledaagse straatverlichting die de Castiglioni-broers elke dag zagen – is het een nog altijd relevant ontwerp.

4. UP, 1969, Gaetano Pesce, B&B ItaliaHaar officiële naam is UP, maar door de jaren heen kreeg ze al bijnamen als Big Mama en Blow Up. Zachte, diepe, vrouwelijke rondingen om in weg te kruipen, bekleed met modern, zacht, elastisch textiel. De ronde poef is als een bal aan een ketting aan de stoel bevestigd, naar de visie van de ontwerper Gaetano Pesce dat vrouwen vaak (ongewenst) gevangen zijn van zichzelf.

5. Lady, 1951, Marco Zanuso, Arflex/CassinaFauteuil Lady werd oorspronkelijk in 1951 door Marco Zanuso ontworpen voor Arflex en won in datzelfde jaar de gouden medaille op de IX Triënnale van Milaan. Nieuw in die tijd, was dat de stoel bestaat uit losse, apart geproduceerde elementen die later samen werden gevoegd. Zo konden zitting, leuningen en zijkanten verschillende hardheden, vulling en bekleding krijgen om het lichaam optimaal te ondersteunen. Nu geproduceerd door Cassina en met stof van de Raf Simons collectie nog steeds helemaal van nu.

6. 9093, 1985, Michael Graves en 9091, 1983, Richard Sapper, AlessiAlessi is goed in het ontwerpen van iconen. We konden eigenlijk bijna geen keuze maken welke we hier zouden noemen, want de Juicy Salif van Philippe Starck is inmiddels ook een klassieker geworden, net als kurkentrekker Anna van Alessandro Mendini, theepot Conico van Aldo Rossi, verschillende percolators en wat dacht je van het stalen broodmandje dat je in de horeca vaak voorgeschoteld krijgt? We kozen toch (vooruit voor twee), en wel voor de ketel met fluitje, een ontwerp van Richard Sapper (rechts) en de iconische ketel met vogelfluitje van Michael Graves (links).

7. Fiat 500, 1957, Fiat


Foto Ester Gebuis voor de productie From Capri with Love, 2013.

Hij viert dit jaar zijn zestigste verjaardag, de Fiat 500, een kleine stadsauto die Italië mobiel maakte en met zijn charme de wereld veroverde. Op 4 juli reed een stoet autootjes, met elk een schoonheidskoningin aan boord, de fabriek uit, en tegelijkertijd reed een vergelijkbare colonne in Rome naar het Sint-Pietersplein. Destijds overigens een stuk kleiner dan het nieuw uitgebrachte model met historische retro-details dat sinds tien jaar opnieuw de steden verovert.

8. Moka Express, 1933, Luigi de Ponti, BialettiDe Moka Express - in de volksmond ook wel een Bialetti genoemd, naar de producent Alfonso Bialetti – stamt uit 1933 en is sinds de jaren vijftig een icoon in praktische elke Italiaanse keuken. Hoewel er veel variaties gevolgd zijn, blijft de originele Moka Express van Bialetti de enige echte. Op het vuur creëer je met de aluminium koffiemaker een echte, door de Italianen goedgekeurde espresso.

9. Pipistrello, 1965, Gae Aulenti, Martinelli Luce


Foto Felix Forest, interieur in Lyon.

Architect Gae Aulenti was in 1965 op zoek naar een nieuwe manier om een lamp in hoogte te verstellen. De ontwerper van o.a. het Musée d’Orsay kwam op het telescopische systeem dat de Pipistrello zo bijzonder maakt. Ook de gevleugelde glazen kap is een opmerkelijk kenmerk en gaf de lamp uiteindelijk zijn naam: Pipistrello betekent vleermuis in het Italiaans.

10. Superleggera, 1957, Cassina en Via Dezza, 1953, Molteni, Giò PontiGiò Ponti was een invloedrijke architect, schrijver en ontwerper. Hij ontwierp vele producten, van lampen en kasten tot stoelen en keramiek, en was als architect o.a. verantwoordelijk voor de Pirellitoren in Milaan en de Bijenkorf in Eindhoven. Ook richtte hij het magazine Domus op in 1928 waarin hij stromingen en makers aan het licht bracht uit alle stromingen van kunst en design. Veel van zijn ontwerpen zijn vandaag nog in productie, zoals ook zijn signature ontwerp, de ranke stoel Superleggera (links) voor Cassina en fauteuil Via Dezza (rechts) bij Molteni.

5 tips voor de elegante, Italiaanse stijl in huis >
13 x Scandinavische designiconen >
6 tips voor het kopen van designklassiekers >Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

GOES
Prijs op aanvraag
1/6
SCHILDWOLDE
Prijs op aanvraag
2/6
ROOSTEREN
€ 5.900.000 k.k.
3/6
LAREN NH
€ 2.695.000 k.k.
4/6
BLARICUM
Prijs op aanvraag
5/6
BEEKBERGEN
€ 2.995.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #7/8 Hit The Road
  • ROADTRIP door Europa
  • 7 INSPIRERENDE interieurs
  • Muurschilderijen van Gijs Frieling
  • Stockholm en online KUNST kopen
  • Huizen om THUIS te blijven

Meest bekeken

EARNEWALD
€ 595.000
1/5
HEEG
€ 500.000
2/5
NIJMEGEN
€ 3.300.000
3/5
WARMOND
€ 1.425.000
4/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
5/5

Nieuw aanbod

Strijbeek 1
MEERLE
€ 2.690.000 k.k.
Bosweg 9
NOORDWIJK ZH
€ 3.795.000 k.k.
Hoofdweg 1372
NIEUW-VENNEP
€ 1.100.000 k.k.