26 april 2018

10 trends uit Milaan

Nog even nagenieten van groot interieurfeest

Residence houdt je op de hoogte van de leukste inspirerende events op design-, kunst- en cultuurgebied.
Milaan is weer van haar inwoners. Een week lang heeft de Italiaanse stad in het teken gestaan van design. Een ware take-over vond plaats en overal was er iets te zien of te doen. Wij hebben de tien mooiste trends voor je op een rij gezet. Laat je meenemen in droominterieurs, de wereld van epoxy en natuurlijk kon de 3D print niet ontbreken.

1. Let’s dress!

De grote designmerken, maar ook de pop-up appartementen en clubs –maar liefst 5 ontwerpers creëerden een club dit jaar- bekennen dit jaar kleur. Let’s dress is zonder twijfel hun motto. Zij kleden dit jaar hun interieurs meer dan ooit aan met vloerkleden en behang en laten hun meubels stofferen in rijke stoffen en maken het af met passementen. Moroso stond zelfs helemaal in het teken van textiel. Opvallend was het aantal internationale stoffenhuizen in Milaan, zoals Kirkby, Pierre Frey en Elitis. Maar ook ontwerpers van wand- en vloerkleden zoals CC-Tapis, Moroso en Ilo Rugs. Waar deze labels normaliter hun collecties lanceren in Parijs of Londen, veroveren ze nu ook een plek in deze Italiaanse stad of gaan ze inspirerende co-creaties aan met ontwerpers. Zo stapten wij in de suikerzoete roze tram Corallo van rijzende ster Cristina Celestino, die helemaal was gestoffeerd met Rubelli-stoffen. En werden we op slag verliefd op de lampenkappen van het duo Servomuto, gemaakt met geometrische stoffen van Dedar.

Servomuto

Beeld: Giulio Boem

Tram Corallo, Cristina Celestino & Rubelli


Moroso


Tapis Rouge


Kirkby


Dedar2. Marmer-manie

Het lievelingsmateriaal van architecten en interior designers voor vloeren en muren was overal te zien in Milaan. Nu ook voor accessoires, die je interieur instant een tijdloos, luxueus gevoel geven en anno nu helemaal en vogue.

Editions Milano


BaxterFlexform3. Droominterieurs

Steeds meer merken slaan hun handen ineen om bezoekers van Milan Design Week mee te nemen in hun droominterieur, vaak onder de creatieve regie van een ontwerper of sterk merk. Of ze kiezen voor een enkele kamer of ruimte, waar je door ernaar te kijken of doorheen te lopen, geïnspireerd wordt door de combinaties, materiaalkeuze en ontwerpen, zoals ook gebeurde tijdens Salon Residence in 2015 en 2017.

MoooiChez Nina


Beeld: Mattia Lotti

The Socialite Family


Beeld: Constance Gennari

The DinerStudiopepe


Beeld: Andrea Ferrari

4. Eindeloos epoxy

Een eendagsvlieg of een materiaal dat we vaker gaan terugzien? In elk geval een gewilde keuze van ontwerpers als de Nederlandse Ruben van Megen en Osiris Hertman (gespot bij Masterly) en Emanuela Criti (gespot bij Rosanna Orlandi) en het Italiaanse merk Baxter.

Ruben van Megen

Beeld: Ilco Kemmere

Osiris HertmanEmanuela Crotti5. Niet meer weg te denken: roze

Milaan was nog lang niet klaar met de kleur roze. Overal dook de kleur op of stonden presentaties zelfs in het teken van deze darefull darling.

Artemest
6. Lamp als sculptuur

Je kunt er niet alleen je huis mee verlichten, maar ook een design statement mee maken: lampen. We zagen verschijningsvormen voorbij komen zo elegant als een juweel, zo spannend als een sculptuur of een combinatie van beide.

Apparatus


Lee BroomLindsey Adelman & Calico Wallpaper


Beeld: Lauren Coleman

Ochre


LintelooBar BassoGalotti & Radice7. Glas

Glas met een groffe structuur voor een ultiem seventies gevoel, doorzichtig in een gemstone kleur.

Glass Italia
Gespot bij Rosanna Orlandi8. Meesterlijke villa’s en palazzo’s

De Italiaanse architecten moeten een verleidelijke geest hebben gehad, als je kijkt naar hun even zo verleidelijke villa’s en palazzo’s. Wat een feest dat juist deze meesterlijke creaties hun deuren openen voor de echte liefhebber tijdens deze week. Je komt er vanzelf als je de expo’s van de merken bezoekt. Sommige adressen zijn hidden gems, waar je na uitgebreide research achterkomt of per toeval langs wandelt. Dit jaar veel aandacht voor de villa’s van de hand van grootmeester Piero Portaluppi: Mozart, Necchi en La Vigna di Leonardo, de verborgen wijngaarden van schilder Leonardo Da Vinci.

Villa BorsaniVilla MozartPalazzo met presentatie van Gubi


9. 3D Print

De toekomst begint nu. Daarom verraste ingenieursbureau Arup en architectenbureau CLS Architetti met een 3D geprint huis voorzien van een badkamer en slaapkamer en zagen we ook bij de expositie van Editions Milano 3D geprinte designs van bijvoorbeeld vazen, een tafel en een stoel, ontworpen door Philipp Aduatz.

Arup & CLS Architetti


Stoel ontworpen door Philipp Aduatz


10. Design to impress

Een eerste indruk maak je maar één keer. En als je als merk iets wil in Milaan, dan is het opvallen en onthouden worden. Daarom werd er veel geïnvesteerd in conceptuele installaties die niet meer van het netvlies verdwijnen. Zo transformeerde het Parijse huis Hermès Museo Delle Permanente tot een stad van mozaïeken kubussen. Achter elke kubus werd een gedeelte van de nieuwe home-collectie onthuld: van objecten tot behang en van stoffen tot servies. Modemerk Cos en de Amerikaanse lichtkunstenaar Phillip K. Smith zorgden voor lange rijen bij Palazzo Isimbardi met hun installatie Open Sky. Een immense constructie gemaakt van stalen panelen en spiegels stond op het binnenplein van het paleis en reflecteerde het wolkendek en de Italiaanse Renaissance architectuur. Onder de bogen van het Centraal Station in Milaan streek Ventura Centrale neer met een imponerende installatie van jonge ontwerpers en gevestigde namen als Floris Wubben en Mae Engelgeer. En Baars Bloemhoff liet ontwerpers experimenteren met materialen en functies. Zo zorgde AGC Asahi Glass ervoor dat glazen platen konden functioneren als geluidsspeaker, ontwierp Bart Joachim van Uden een marmeren concept ‘Romancing the Stone’, gemaakt van digitale prints en ontwierp Stephan Hurlemann Giants with Dwarf voor Zwitserlands oudste meubelfabriek Horgenglarus.

HermèsCOS x Phillip K.Smith
De powervrouwen van Milaan >
Interior addict neemt je mee naar Parijs >
Mediterrane sferen in Londen >


Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

WOUBRUGGE
€ 3.490.000 k.k.
1/6
LAREN NH
€ 3.450.000 k.k.
2/6
AMSTERDAM
€ 2.795.000 k.k.
3/6
AMSTERDAM
€ 3.500.000 k.k.
4/6
WESTBROEK
€ 2.500.000 k.k.
5/6
AERDENHOUT
€ 2.695.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1/2 Terug naar de BRON

  • Vier INSPIRERENDE interieurs
  • UPCYCLE & RECYCLE
  • A Family AFFAIR
  • MODERN en TIJDLOOS wonen in TOPLOCATIES


Meest bekeken

BEEKBERGEN
€ 2.900.000
1/5
BLARICUM
Prijs op aanvraag
2/5
OISTERWIJK
€ 6.000.000
3/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
4/5
EARNEWALD
€ 595.000
5/5

Nieuw aanbod

Burgvliet 76
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
Duinweg 48
OOSTKAPELLE
€ 1.100.000 k.k.
Brouwerijstraat 52
OOSTKAPELLE
€ 1.000.000 k.k.