15 februari 2017

Interieurtrend: Seventies

Interieurtrend: Seventies, een retro comeback
De jaren '70 waren de tijden van hippies en disco, hotpants en plateauschoenen. Interieurs werden natuurlijk niet overgeslagen. Aardse kleuren, een ronde vormentaal, geometrische patronen en botanische accessoires. Corduroy op de bank en een booglamp als ultieme eye-catcher: bring back the seventies!

Een typisch seventies interieur heeft veel karakteristieke kenmerken. Vaak staan banken en stoelen op smalle houten pootjes, luchtig gearrangeerd in de woonkamer waar ook meerdere kleine bijzettafels aanwezig zijn. Warme kleuren voerden in dit vrije tijdperk de boventoon. Tegenwoordig zien we ook dat okergeel, roestoranje, petrol blauw en malachiet groen terugkomen, zowel in verf en behang als in het populaire materiaal corduroy. Het kleurenfestijn gaat door in de keuken met een knallende koelkast met afgeronde randen in combinatie met houten kastjes en een grafisch patroon op de tegels. In de slaapkamer kan op subtiele wijze ook de seventies stijl worden doorgevoerd: een bed met ronde vormen en een smalle belijning, wollige materialen en grafische- of bloemendessins op de kussens. Accessoires in de vorm van grote kamerplanten, booglampen, macramé-kleedjes en afgeronde (hang)lijsten met aparte tekeningen of foto's maken je jaren '70 interieur helemaal af.

Politiek gekleurd

Zoals vaak bij trends is te zien, gaan er sociaal-maatschappelijke veranderingen aan vooraf. Zo ook bij de seventies interieurtrend die, in tegenstelling tot de functionele strakheid van de jaren '50, kleurig, juist warm en vrij aanvoelt. De aandacht voor de natuur vind je terug in het gebruik van natuurlijke materialen zoals rotan, de aanwezigheid van de vele planten en modern behang dat vaak jungleprints laat zien. Handwerk en ambacht werden verkozen boven massaconsumptie, hetgeen terug te zien is in gehaakte kleden en tapijten en de prominente rol van kunst. De banken en stoelen met smalle pootjes geven aan dat het meubelstuk makkelijk te verschuiven is en geeft het interieur een gevoel van vrijheid, een typisch jaren '70 fenomeen. Een ander typisch interieurelement dat de vrijheid en blijheid van de jaren '70 belichaamt is de zogeheten 'zitkuil'. Dit verlaagde gedeelte van de woonkamer kan een intieme sfeer bieden en geeft je interieur een speelse touch.


Bronnen: 1. Coroto Vintage Store in Berlijn. via: happyinteriorblog.com 2. Interieur uit Elle Decor Italië 2012. Designer: Mathias Kiss. Fotograaf: Matthieu Salvaing. ∫ Kroonluchter Cintola Maxi van handgeblazen glas. tomkirk.com ∫ Hispania behangcollectie van Gaston Y Daniela door Lorenzo Castillo. ∫ Kamerscherm Eclipse van India Mahdavi, bekleed met satijn en fluweel. india-mahdavi.com ∫ Interieur met houten panelen muren. via: dimorestudio.eu 7. Interieur via chairish.com

Retro, vintage of antiek?

Er bestaat soms nog wat verwarring over de termen vintage, retro en antiek. In het kader van het jaren '70 interieur is het handig de begrippen even op een rijtje te zetten. Een object wordt vintage genoemd wanneer het producten zijn die minimaal twintig en maximaal honderd jaar geleden zijn gemaakt. Als het bouwjaar de heilige grens van honderd jaar overschrijd, dan is het object antiek geworden. De term retro duidt op producten die de look van een eerder tijdperk met zich meedragen. Het zijn dus moderne ontwerpen die op basis van eerdere stijlen zijn gemaakt. Deze interieurtrend kan dus ook 'retro' genoemd worden, omdat de beelden hieronder een moderne vertaling zijn van de seventies!

Inspiratie

Bronnen: 1. via statumdesigns.com 2. Fotograaf: R. Kimbrough. via: zgallerie.com 3. Fotograaf: Edu Castello. via: casavogue.globo.com 4. via: giorgiopossenti.com 5. Fotograaf: Jan Baldwin. via: houseandgarden.co.uk 6. via: popandscott.com


Interieurtrend: Elegant >>
Interieurtrend: Bohemian >>
Interieurtrend: Zen >>

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

WOUBRUGGE
€ 3.490.000 k.k.
1/6
ZOUTELANDE
Prijs op aanvraag
2/6
BRUINISSE
Prijs op aanvraag
3/6
OSS
Prijs op aanvraag
4/6
DIRKSLAND
Prijs op aanvraag
5/6
REEUWIJK
€ 3.950.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #5 Love Your Home
  • Dossier COLOUR YOUR HOME
  • 's Zomers Bloemen
  • KADER VOOR KUNST in Amsterdam
  • TROPISCH STADSHUIS in Rome
  • Kunst en popmuziek

Meest bekeken

NOORDWIJKERHOUT
€ 2.149.000
1/5
NEDERWEERT
€ 1.175.000
2/5
EARNEWALD
€ 595.000
3/5
HEEG
€ 500.000
4/5
EINDHOVEN
€ 1.695.000
5/5

Nieuw aanbod

Wessemerdijk 2
NEDERWEERT
€ 1.175.000 k.k.
Heidemeer 6
HEERENVEEN
€ 1.195.000 k.k.
Gooweg 15
NOORDWIJKERHOUT
€ 2.149.000 k.k.