26 januari 2018

Stoffentrends vers uit Parijs

Redactieverslag Paris Déco Off 2018

Residence houdt je op de hoogte van de leukste inspirerende events op design-, kunst- en cultuurgebied.
Residence toog afgelopen weekend naar Parijs voor het jaarlijkse hoogtepunt voor de stof- en printliefhebber: Paris Déco Off. Tijdens dit festival presenteren de stoffenhuizen hun nieuwe collecties in hartje Parijs. En dit hebben we ontdekt.

Wat is Paris Déco Off?

Paris Déco Off is oorspronkelijk een afgeleide van Maison & Objet, de internationale meubelbeurs die twee keer per jaar plaats vind in een groot beursgebouw aan de rand van Parijs. De stoffenhuizen besloten enkele jaren geleden een eigen festival te organiseren in hun toch al aanwezige showrooms in Parijs. De showrooms zitten geclusterd in twee wijken aan weerszijden van de Seine, Saint-Germain de Prés en le Marais. Voor gelegenheid opent iedereen die geen showroom in de hot zone heeft, een pop-up. Zo hop je als bezoekers dus van showroom naar galerie, allen uiteraard gevestigd in schattige, kleine, Parijse pandjes, de straten te herkennen aan de iconische met stof beklede lampenkappen die zweven boven de straten.

Deze trends zijn blijvertjes, met een nieuwe interpretatie:

Jungle wordt bos

De palmbomen, bananenbladeren, monstera’s, exotische bloemen, apen en tijgers waren de afgelopen jaren niet weg te denken uit het straatbeeld, en ook niet uit de stoffencollecties. Ook dit jaar was het tropische woud nog een dankbaar onderwerp, maar de ontwerpers verbreedden hun blik en tonen nu ook het voor ons bekende bos in botanische patronen. In donkerder groen en herkenbare vormen, een wandeling door het bos iets dichter bij huis voor ons Dutchies. Zo vervlechtte Manuel Canovas in een vrolijk roze design Morny ‘gewone’ bomen met exotische exemplaren, abstraheerde Dedar het bos voor het dessin Into the forest dat gedrukt wordt op wat ruwer linnen, en koos Martyn Lawrence Bullard voor een mix van Europees groen in zijn collectie voor Cole & Son.

v.l.n.r.: Morny - Manuel Canovas, Royal Fernery - Cole & Son, Into the forest - Dedar.


Manuel Canovas

Fluweel - rauwer en bedrukt

Het chique, rijke fluweel krijgt een facelift door verschillende uitvoeringen en combinaties. Inmiddels heeft vrijwel elk stoffenhuis wel een velvet in zijn collectie, variërend in dichtheid, materiaal, kleur en kwaliteit. Nieuw is dat fluweel als ondergrond wordt gebruikt voor een print, dus bedrukt wordt. Dit was onder andere te zien bij Gaston y Daniela en Pierre Frey, die voor de velvet-collectie samenwerkte met India Mahdavi. Casamance, Zoffany en Rubelli verweven fluweel met andere stoffen waardoor grafische patronen ontstaan met een art deco-feel. Het Italiaanse stoffenhuis Dedar presenteert een fluweel met linnen, waardoor de stof een minder gladde, rauwere uitstraling krijgt.

v.l.n.r.: Stof Kokedera op bank - Casamance, Kokedera - Casamance, onder Zoffany.


Pierre Frey & India Mahdavi

Bouclé bekent kleur en gaat naar buiten

Het teddy-materiaal bouclé dat vorig jaar overal zijn wollige kop op stak, heeft dit jaar een kleurtje gekregen bij Dedar. Geïnspireerd op de warme kleden die de azteken dragen, werden ze fel geel en diep blauw gepresenteerd. Overigens bijna de enige primaire kleuren die we tegen kwamen in het verder verbleekte gemstone-kleuren landschap. Pierre Frey weet de stof te bewerken tot sterk en weerbestendig buitenmateriaal. Dat worden hele zachte zomeravonden…


Pierre Frey

Deze nieuwe trends ontdekten we dit jaar:

Be mysterious

Ontwerpers laten zich inspireren door de mystiek van Marokko, India, Dubai en Abu Dhabi. In de nieuwe stoffen- en behangcollecties van bijvoorbeeld de merken Cole & Son, Dedar en Gaston Y Daniela zagen we patronen van mozaïek, geperforeerd houtsnijwerk zoals je dat kent uit de Medina’s, geometrische patronen en afbeeldingen van planten, bloemen en dieren, voornamelijk vogels. Cole & Son werkte voor de collectie samen de Britse decorator Martyn Lawrence Bullard (1967).Matthew Lawrence Bullard for Cole & Son

Het jaar van de streep

De stropdas streep was niet te missen op de stoffen- en behangcatwalk in Parijs. And we loved it! In galerie in de wijk Saint-Germain creëerde Dedar bijvoorbeeld een hele wand met streep in felle kleuren uit de nieuwe collectie. Ook Gaston Y Daniela, Nobilis en Pierre Frey kiezen voor dit vrolijke patroon, dat je interieur ogenblikkelijk een opkikker geeft. Wees niet bang voor tuttigheid en combineer juist met contrasterende patronen als de bloem, de palm of met geometrische dessins.

Nobilis


Regimen - Dedar


Gaston Y Daniela


Papou - Pierre Frey

Pierre Frey stoffen streep Ohio & Oklahoma

Arty farty

Het is niet nieuw dat stoffenhuizen samenwerken met kunstenaars. Dit jaar viel het ons op dat de samenwerking resulteert in meer abstracte, tijdloze patronen, te zien bij onder andere Karin Sajo die een collectie lanceerde als ode aan haar vader – een Hongaarse kunstenaar, Lelièvre en Donghia.

Lelièvre

Karin Sajo

Donghia

Ga met Residence mee naar Haute Photographie >
Ikea in Wonderland >
Mamma Mia! Dit mag je niet missen >


Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

Brasschaat
€ 9.850.000 k.k.
1/6
DOORN
€ 2.675.000 k.k.
2/6
DOKKUM
Prijs op aanvraag
3/6
SCHILDWOLDE
Prijs op aanvraag
4/6
ZANDVOORT
€ 3.950.000 k.k.
5/6
WOUBRUGGE
€ 3.490.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #7/8 Hit The Road
  • ROADTRIP door Europa
  • 7 INSPIRERENDE interieurs
  • Muurschilderijen van Gijs Frieling
  • Stockholm en online KUNST kopen
  • Huizen om THUIS te blijven

Meest bekeken

NIJMEGEN
€ 3.300.000
1/5
EARNEWALD
€ 595.000
2/5
AMSTERDAM
€ 1.495.000
3/5
BLARICUM
Prijs op aanvraag
4/5
HEEG
€ 500.000
5/5

Nieuw aanbod

Sophiaweg 89
NIJMEGEN
€ 3.300.000 k.k.
Menuet 7
NIEUW-VENNEP
€ 925.000 k.k.
Randduinweg 31
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag