01 november 2013

Pracht aan tafel

9 tips voor de inrichting van de eetkamer

Gedekte wintertafel: 9 tips voor de inrichting van uw eetkamer
De eetkamer is meer dan een tafel en stoelen alleen. Hoe richt je deze ruimte slim en efficiënt in? Lees hier de negen tips voor de inrichting van jouw eetkamer.

Zo richt je de eetkamer slim in

Iedereen wil een eethoek, die onmiddellijk uitnodigt om aan te schuiven bij een heerlijk diner, terwijl het gesprek van een even hoog niveau is als de wijn. Een eettafel is dus meer dan een horizontaal vlak om borden op te zetten. Het is een symbool van samenzijn met het gezin en met gasten. Er zijn net zoveel eettafels en –stoelen als dat er smaken zijn. De keuze tussen robuust blank hout, elegant gepolitoerd mahonie of licht en luchtig glas is geheel aan jezelf. Maar we kunnen wel wat handige tips aan de hand doen.

Keukeninspiratie opdoen? Kijk binnen bij deze keukeninterieurs van topchefs!

1. Meet de eetkamer

Liever drie keer meten dan één keer verkeerd kiezen. De belangrijkste factor bij het maken van een keuze is de ruimte die je hebt voor de eethoek. Het is uitermate frustrerend wanneer een mooie eethoek thuisbezorgd wordt en hij blijkt te groot of te klein voor de ruimte.


2. Richtlijnen voor de inrichting van een eettafel

 • Houd rondom de rand van de eettafel minimaal 90 centimeter vrij; zo kun je je stoel naar achteren schuiven zonder tegen muren of andere meubels aan te stoten. Moeten gasten achter elkaar langs wanneer ze even willen opstaan, houd dan zeker richting een muur nog wat extra ruimte vrij.
 • Houd minimaal 120 centimeter vrij tussen een deur en de eethoek om makkelijk de kamer in en uit te kunnen lopen.
 • Zorg voor een vrije looproute van keuken naar eettafel. Eerst om een bank heen moeten laveren is hinderlijk.
 • Een eetstoel (eventueel met armleuningen) moet makkelijk onder de tafel kunnen schuiven. Tussen de armleuning en de onderzijde van de tafel (let op of er nog een rand onder het tafelblad zit!) moet minimaal 15 centimeter vrij zijn anders schaaf je mogelijk je handen open.
 • Tussen twee eetstoelen moet minimaal 50 centimeter ruimte zitten (reken vanaf de zitting, niet vanaf de armleuningen) om ellebogenwerk te voorkomen.
 • Reken voor de juiste afmetingen van de eettafel 60 centimeter per persoon.
 • Verlichting is belangrijk in de eetkamer. Tijdens het eten mag de verlichting gedimd worden, maar lees je ook graag een krant aan tafel zorg dan ook voor fellere verlichting. Een dimmer kan uitkomst bieden. Lees ook de basistips en valkuilen van licht en kleur.


Bekijk ook deze acht mooiste stijlen voor op tafel.

3. Aantal personen aan de eettafel

Bedenk hoe je de eethoek gebruikt. Misschien kun je aan een tafel wel twintig man kwijt. Maar als je nooit voor twintig man kookt en altijd met z’n tweetjes aan die tafel zit, voelt dat wat eenzaam. Zorg dus voor een goede balans, zodat de tafel niet te 'leeg' voelt wanneer er slechts twee personen aan dineren, maar er wel genoeg ruimte is voor een groter gezelschap. Door een tafel rijkelijk te dekken met mooi tafellinnen en servies creëer je sfeer in de ruimte.4. Ronde, vierkante of rechthoekige tafel?

Intieme diners? Aan een ronde of vierkante tafel is het makkelijker contact maken met andere gasten dan aan een rechthoekige. Een ronde variant neemt iets meer ruimte in dan een vierkante, maar is flexibeler qua aantal gasten, zeker wanneer je een tafel kiest met één poot in het midden.


5. Speel met de ruimte in de keuken.

Met een rechthoekige tafel kun je – afhankelijk van hoe je ‘m neerzet – een smalle kamer breder laten lijken en een korte kamer langer. Kies in een kleine ruimte liever voor eetstoelen met een open rugleuning. Dichte rugleuningen maken van uw eethoek een visueel massiever blok.


6. Materialen en vormen in de eetkamer

Denk goed na over de combinatie materiaal, vorm en gezinssamenstelling. Een rechthoekig (of vierkant) glazen of tafelblad heeft angstaanjagend scherpe hoeken. Geen goed idee wanneer u kleine kinderen heeft!


7. Af en toe veel gasten?

Een uitschuifbare tafel is reuze praktisch en er zijn prachtige exemplaren, van de antieke coulissetafel tot high-tech design. Extra lange exemplaren hebben uitklapbare extra pootjes, zodat de tafel niet kan omkiepen wanneer iemand op het uiterste puntje leunt.


8. De juiste stoel bij de juiste tafel.

Koopt u uw eetstoelen en eettafel los van elkaar? Neem de maten van de stoel (vooral de zittinghoogte en houd rekening met een ‘indrukkend’ kussen!) mee naar de winkel waar u de tafel koopt of andersom. Niet is zo vervelend als een stoel die te hoog is voor de tafel of een tafel die te laag is voor de stoel.9. Urenlang tafelen?

Wanneer je ervan houdt om lange avonden aan tafel door te brengen, neem dan liever geen ‘harde’ stoelen. Ook de trendy lage rugleuning is dan niet zo’n goed idee. Zorg liever voor een comfortabele stoel, die voldoende steun aan de rug geeft.

Ook belangrijk: de keukenverlichting. Welke kies je?

Goede verlichting is in iedere ruimte essentieel, dus ook in de keuken. Het is verstandig om te kiezen voor verschillende lichtbronnen.
Bij werkoppervlakken zoals aanrecht en fornuis dient de lichtbron zich recht boven de werkplek te bevinden. Zo voorkom je dat je zelf een schaduw op het oppervlak werpt. Met het oog op vocht (stoom) is het verstandig hier te kiezen voor een afgeschermde lichtbron (bijv. matglas spots onder de bovenkasten) met diffuus licht. Vaak zien we op deze plek kleine halogeenspots, maar bij een reflecterend oppervlak – bijvoorbeeld een rvs aanrecht – is dat geen handige keuze. Een centraal plafondlichtpunt als basisverlichting is praktisch maar weinig sfeervol. Met een ‘raster’ van plafondspots kun je meer spelen. Met opbouw- of halfinbouwspots kun je bijvoorbeeld een wandobject aanlichten. Wordt er in de keuken ook gegeten, dan is een sfeervolle (eventueel dimbare) hanglamp of kroonluchter een goed idee.


Bekijk ook de volgende keukenstijlen:

Keukenstijl 1: Bourgondisch chic.
Voor mensen die genieten van het leven in het hart van het huis.
Keukenstijl 2: Urban hip.
De keuken van nu is minimalistisch, stoer en eigentijds.
Keukenstijl 3: Toppunt van efficiëntie.
Richt de keuken op een slimme manier in en ga te werk met praktische snufjes.
Keukenstijl 4: Matzwart.
Less is more! Door met zwarte tinten en matzwart te werken in de keuken creëer je een bijzondere stijl.
Keukenstijl 5: Color blocking.
Voor mensen die van kleur in de keuken houden.

De mooiste tafels dekken? Tips & Tricks voor de perfecte feesttafel en het mooiste tafellinnen met streepjes-patronen, stippen-patronen, kleurverloop en fuchsia.Lees ook:
- Top 6 fouten in uw keuken
- Terug naar de woonkeuken!
- Geen gewone kasten en lades voor de keuken
- Kranen en spoelbakken in de keuken
- Keukenverlichting. Welke kiest u?
- Werkbladen en spatwanden

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

ROTTERDAM
€ 2.950.000 k.k.
1/6
BEEKBERGEN
€ 2.995.000 k.k.
2/6
VROUWENPOLDER
Prijs op aanvraag
3/6
OLDENZAAL
Prijs op aanvraag
4/6
BRUINISSE
Prijs op aanvraag
5/6
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1/2 Terug naar de BRON

 • Vier INSPIRERENDE interieurs
 • UPCYCLE & RECYCLE
 • A Family AFFAIR
 • MODERN en TIJDLOOS wonen in TOPLOCATIES


Meest bekeken

ROLDE
€ 795.000
1/5
PIJNACKER
€ 1.900.000
2/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
3/5
Benschop
€ 795.000
4/5
OISTERWIJK
€ 6.000.000
5/5

Nieuw aanbod

Burgvliet 76
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
Duinweg 48
OOSTKAPELLE
€ 1.100.000 k.k.
Brouwerijstraat 52
OOSTKAPELLE
€ 1.000.000 k.k.