27 mei 2017

Chinees tafelgoed om te gebruiken

Christopher Jenner maakt heritage actueel

Christopher Jenner ontwerpt serviescollectie Chinees tafelgoed
Alles wat de Zuid-Afrikaanse ontwerper Christopher Jenner aanraakt wordt een succes. Het liefst maakt hij daarbij gebruik van historische ambachten en lang vergeten materialen, die hij zo toepast dat ze weer helemaal actueel worden. Zijn nieuwe label Yixing Ceramics brengt de Chinese theecultuur naar het Westen, en naar het nu.

Tijdens een vakantie in China ontdekte Christopher Jenner de Chinese theetraditie. Een complete wereld met rituelen, kwaliteitsthee en speciaal, ritueel servies. Hij kocht een paar kopjes en een pot en plaatste ze thuis op een plank. Daar blijven ze staan, want de kopjes zijn te klein om echt te gebruiken. Na er een paar jaar tegenaan te hebben gekeken ontstaat het idee van Yixing Ceramics: servies volgens Chinese traditie dat je daadwerkelijk gebruikt. Het is een van de specialismen van Jenner: ouderwetse ambachten en objecten herdefiniëren voor de moderne tijd en gebruik. We treffen Jenner in zijn Tea House in Milaan tijdens Milaan Design Week. Een houten stellage met een rijstpapieren dak, en daarin de eerste stukken van de serviescollectie van het nieuwe label.

De eerste items van Yixing Ceramics.

Minimalisme in China

‘We hebben de neiging om vakmanschap op een plank te zetten en er naar te kijken', vertelt Jenner. 'Ik wil het weer hedendaags maken en er een nieuwe relatie mee opbouwen. Dat het weer een rol in onze levens gaat spelen. Met deze collectie maak ik items die je gebruikt, maar die wel bepaalde waarden representeren op het vlak van traditie, cultuur en geschiedenis.’ Minimalisme speelt een belangrijke rol in de collectie. Jenner gelooft sterk in het verminderen van consumentisme en het hebben van minder spullen. De collectie is dan ook terug gebracht tot alleen de essentiële items. ‘Ik eet zelf mijn avondeten ook steeds vaker uit een kom. Hoeveel borden heeft een mens dan nodig?’ Maar ook de esthetiek van de collectie is minimalistisch. ‘Dat lijkt helemaal nieuw voor China, omdat we nu voornamelijk het sterk decoratieve kennen, maar deze esthetiek werd gebruikt in de 9e eeuw bij de Noordelijke Song Dynastie. Zij gingen weg van het rijke decoratieve en kozen meer de zen-richting. Hier is ook het materiaal voor het eerst ontdekt, zisha klei. De traditionele serviezen uit deze periode waren enorm geavanceerd voor hun tijd en zo elegant.’

Christopher Jenner in het Tea House in Milaan. Alle producten van Yixing Ceramics zijn voorzien van een traditioneel stempel als bewijs van echtheid. In China is dit verplicht.

Theecultuur

De theecultuur is in China enorm: thee hoort bij alle momenten van het leven en is onderdeel van de Chinese identiteit. In tegenstelling tot de sloten thee die wij in het Westen wegslobberen, nemen Chinezen een shot thee uit rituele kopjes en theepotten bij ontmoetingen en gelegenheden. De paars zisha klei is favoriet in China, omdat thee hierin het best tot zijn recht komt. De thee wordt steeds rijker, hoe vaker je het servies gebruikt. De oliën van de thee dringen door in het materiaal en komen weer vrij als er nieuwe thee wordt gezet, tot het punt dat je er alleen nog water in hoeft te gieten. China heeft dan ook een bijna obsessieve relatie met dit materiaal, het is een meester-ambacht om ermee te werken. Er is dan ook geen servies in China van dit materiaal, dat niet aan thee gerelateerd is. De collectie van Jenner is voor de Chinezen dus ook vernieuwend en verrassend. Functionaliteit is erg belangrijk, daarvoor vergrootte Jenner de schaal van de koppen en theepotten, en koos voor de strakke, sobere vormgeving die hij in de 9e eeuwse Song Dynastie ontdekte. Het materiaal biedt sensationele kleuren: van intens mat zwart tot een lichte blonde kleur.yixingceramics.com

Interieurtrend Zen >>
Shop serviezen 6x de mooiste >>
Natuurlijke materialen en ingetogen ontwerpen >>


Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

DOORN
€ 2.675.000 k.k.
1/6
NOORDWIJK ZH
€ 2.695.000 k.k.
2/6
AMSTERDAM
€ 3.400.000 k.k.
3/6
ELLECOM
€ 4.700.000 k.k.
4/6
LOOSDRECHT
€ 7.500.000 k.k.
5/6
ZANDVOORT
€ 3.950.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #4 Groen
  • Dossier OUTDOOR
  • Piet Oudolf
  • Palmbomen en planten
  • Slow Down bij Mario Milana
  • Appartement aan het Comomeer
  • Inspiratie: GROEN
  • kunst van Marc Mulders
  • Beeldentuin van Joop Caldenborgh

Meest bekeken

HEEMSTEDE
€ 1.249.000
1/5
BUSSUM
€ 1.750.000
2/5
HILVERSUM
Prijs op aanvraag
3/5
VINKEVEEN
€ 4.950.000
4/5
WIERDEN
€ 1.495.000
5/5

Nieuw aanbod

Peperstraat 16
BRUCHEM
€ 898.000 k.k.
Prins Clauslaan 6
BADHOEVEDORP
€ 1.325.000 k.k.