25 oktober 2012

‘Oud papier?’ Nieuw licht

Wat kon hij eigenlijk niet, Pierre Cuypers? De architect ontwierp het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam en ook bleek hij ontwerper en kunstenaar te zijn. Zelfs lang na zijn dood blijft de Roermonder nog altijd verbazen. Na meer dan 80 jaar is er een bijzondere ontdekking gedaan op de zolder van Cuypers.
Tijdens de renovatie van het Cuypershuis deden de bouwvakkers een wel heel bijzondere vondst. Achter het schotje op zolder van Cuypers’ vroegere atelier en woning vonden werklui besmuikte paperassen en zelfs een vogel in ontbinding. Naast het karkasje lagen tal van sjablonen en ontwerptekeningen die van de meesterontwerper Pierre Cuypers (1827-1921) bleken te zijn. Naar aanleiding van deze bijzondere vondst presenteert het Cuypershuis Roermond de expositie ‘Oud papier?’ Een kleine reconstructie van de papieren was nodig, maar de 350 tekeningen en sjablonen zijn nu in vol ornaat te bewonderen in de tentoonstelling.

Meesterontwerper

Cuypers was een man van vele facetten. Als ontwerper, architect, organisator, kunstenaar en ambachtsman kleurde hij de wereld met zijn ontembare werklust. De duizendpoot heeft hierdoor gezorgd voor een enorme nalatenschap. Zowel gerestaureerde, kleurrijke sjablonen en ontwerpen als exemplaren in de staat waarin ze zijn gevonden zijn tijdens de expositie te bewonderen. Centraal in de tentoonstelling staan de decoraties uit verschillende perioden en stijlen. De meesterontwerper was buitengewoon geïnteresseerd in de vormen uit de vroege Middeleeuwen. In zijn meubelstukken, interieurs, kunstvoorwerpen, gebouwen en sjablonen en schetsen hiervan is zijn voorliefde voor de Middeleeuwse kunst af te leiden aan de gotische en renaissance elementen.

Cuypers is niet de enige kunstenaar die zijn inspiratie haalde uit de gangbare stijlen van voor zijn tijd. Dat is iets wat de jonge hedendaagse vormgevers en (graffiti-) kunstenaars ook doen. Op de expositie is naast het rijke oeuvre van Cuypers het werk van moderne vormgevers te zien waar de (kunst)collectie van de meesterontwerper uit Roermond aan ten grondslag ligt. De collectie van modeomtwerpster Ilja Visser bijvoorbeeld. Zij liet zich inspireren door Cuypers’ kleurgebruik en vormen in zijn muurschilderingen. Ook de levensgrote kunstwerken van Hugo Kaagman worden tentoongesteld. Net als Cuypers werkte hij met sjablonen.

De expositie ‘Oud Papier?’ is wegens succes verlengt en nog te zien tot 6 januari 2013. Voor meer informatie ga je naar de website van het Cuypershuis.

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

Brasschaat
€ 3.350.000 k.k.
1/6
OISTERWIJK
€ 6.000.000 k.k.
2/6
BRUINISSE
Prijs op aanvraag
3/6
DOMBURG
Prijs op aanvraag
4/6
ZEIST
Prijs op aanvraag
5/6
NOORDWIJKERHOUT
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #10 Opera
  • THEATRALE interieurs
  • A day at the OPERA
  • Badkamer en suite, HOTELLUXE thuis
  • De L’EUROPE, Grande Dame in nieuwe couture

Meest bekeken

HEEG
€ 500.000
1/5
HARDENBERG
€ 629.000
2/5
HOEK VAN HOLLAND
€ 950.000
3/5
DRUNEN
€ 3.650.000
4/5
DAARLERVEEN
€ 620.000
5/5

Nieuw aanbod

Kruserbrink
HARDENBERG
€ 629.000 v.o.n.
Amersfoortsestraat 113
SOESTERBERG
€ 1.195.000 k.k.
Wilhelminasingel 125
MAASTRICHT
€ 825.000 k.k.