23 mei 2014

Masterclass Mart Visser

Al 22 jaar succesvol door zijn eigen handschrift

Mart Visser
Hoe werkt het creatieve brein van Mart Visser en waarom verandert alles wat hij aanraakt in goud? Samen met dertig Residence lezers vroegen wij de couturier en kunstenaar het hemd van het lijf tijdens de Residence Masterclass.

Mart Visser opent met een grote lach de deur van zijn salon aan het Museumplein. De lezers die zich hebben ingeschreven druppelen binnen en bekijken met een kopje thee of koffie de op kleur geselecteerde collectie van Mart Visser. Twee rijen stoelen staan klaar en we kunnen niet wachten totdat Mart begint te vertellen. Hoofdredacteur van Residence Miluska van ’t Lam heet iedereen van harte welkom en laat Mart graag aan het woord.Franse boutique showroom

‘Dit is een van de laatste keren dat ik hier mensen op bezoek heb, want over acht weken verhuis ik naar een pand hier vrijwel naast’. Zo licht en modern als zijn salon nu is ingericht, zo Frans en mysterieus wordt zijn nieuwe showroom. Vloeken in de kerk zegt hij zelf. ‘Ik heb alles eruit gesloopt, behalve een paar schuifdeuren. De rest heb ik verkocht op Marktplaats.’ Een spiegelwand van 14 meter breed rijkend tot aan het plafond en tapijt in de donkergrijze Dior tint. Bij het horen over de plannen van een chrome catwalk in de Franse boutique stijl, slaken alle vrouwen met een diepe zucht. Dat Mart ervoor kiest om de grote shows te verplaatsen naar een kleinere locatie is niet zo vreemd.
‘Ik gaf grote shows in het Hilton en dacht aan het einde van zo’n show; ik doe iets fout, dit is het niet meer’. Mensen waren alleen maar bezig met wie ze hadden gezien en hoe fantastisch alles om de show heen was, maar over de nieuwe collectie werd niet gesproken. Vandaar dat hij shows is gaan geven in zijn atelier om het persoonlijker te maken. Mart kan nog uren vertellen, maar geeft het woord aan de lezers. Zij mogen vragen stellen.

Mixen mag!

De eerste vraag luidt: ‘Waar haal jij elke keer inspiratie vandaan om een nieuwe collectie te maken met een andere touch?’ Mart vertelt dat zijn eigen handschrift het fundament is en soms drie items uit een vorige collectie opnieuw uitwerkt. Of hij aan trends meedoet? Ja, maar hij geeft aan die trends zijn eigen draai. Mixen mag! Wat vroeger niet voorstelbaar was, kan nu allemaal. Een dure haute couture jurk met een paar schoenen eronder van de grote winkelketen? 'Geen probleem', zegt Mart. 'Vrouwen waren vroeger trouw aan een vaste couturier. Alles wat ze droegen kwam daar vandaan, dat is nu wel anders.'

Art van Mart

Boven de kledingrekken pronken een aantal van Marts kunstwerken. De dames zijn zeer geïnteresseerd in de kunst en Mart stelt voor dat degene die willen een kijkje kunnen nemen in zijn atelier, iets buiten het centrum. De groep verzamelt zich even laten voor de deur van zijn kleine, maar volle werkplaats. Als je binnenkomt word je aangestaard door een tiental, allemaal verschillende, koppen. Nadat Ivo Niehe zijn huis in Frankrijk in beeld bracht, wilden galleries zijn kunst hebben. In eerste instantie wilde hij zijn huis niet laten zien, dit was nog een van de weinige privé dingen die hij had. Maar omdat er zo’n negatieve anti gay vibe was, wilde hij juist laten zien dat het leven van twee mannen samen veel goeds met zich meebrengt. Omdat in die uitzending zijn kunst onder de aandacht werd gebracht, nam de vraag naar zijn schilderijen toe. ‘Binnen 24 uur hingen er drie galleries aan de telefoon en wilden veel mensen mijn kunst kopen’.

Koppen tellen

Wat iedereen zich afvraagt; waarom die koppen? Mart weet het zelf ook niet. ‘Mijn hele huis hangt vol met andere kunst waar eigenlijk alleen maar gezichten op te zien zijn. Misschien moet ik er eens een psycholoog op los laten die mij vertelt waar de koppen vandaan komen. Uit het publiek komt de opmerking; ‘Misschien zijn het de hoofden boven de kleding die u maakt.’

De masterclass was een groot succes en iedereen ging met inspiratie en een geweldig boek van Mart Visser door de jaren heen naar huis.Wilt u ook een masterclass bijwonen? Kijk dan eens op onze masterclass pagina en zie welke er binnenkort worden georganiseerd.

Tekst en beeld: Mechteld Prijs en Sanne van der Plaats

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

DIRKSLAND
Prijs op aanvraag
1/6
MIERLO
Prijs op aanvraag
2/6
DRUNEN
€ 3.650.000 k.k.
3/6
WASSENAAR
€ 2.586.000 v.o.n.
4/6
BOSCH EN DUIN
€ 3.795.000 k.k.
5/6
BRUINISSE
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1/2 Terug naar de BRON

  • Vier INSPIRERENDE interieurs
  • UPCYCLE & RECYCLE
  • A Family AFFAIR
  • MODERN en TIJDLOOS wonen in TOPLOCATIES


Meest bekeken

OISTERWIJK
€ 6.000.000
1/5
EARNEWALD
€ 595.000
2/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
3/5
BEEKBERGEN
€ 2.900.000
4/5
PRINSENBEEK
€ 1.200.000
5/5

Nieuw aanbod

Catharijnesingel 101
UTRECHT
€ 825.000 k.k.
Burgvliet 76
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
Duinweg 48
OOSTKAPELLE
€ 1.100.000 k.k.