04 september 2014

Verslag: Masterclass Waldorf Astoria

Van Residence hoofdredacteur Miluska van 't Lam

Verslag van Masterclass Waldorf Astoria van Residence hoofdredacteur Miluska van 't Lam
Maandelijks organiseert Residence inspirerende masterclasses door het hele land. Dit keer stond het Waldorf Astoria en zijn geschiedenis in het grote middelpunt. Hoofdredacteur Miluska van 't Lam doet verslag.

Allure aan de Herengracht

Maar liefst zestig enthousiaste lezers togen naar de Amsterdamse Herengracht voor een Residence Masterclass over de Gouden Eeuw en de ongekende gastvrijheid van het in Amsterdam neergestreken Waldorf Astoria.

Het gonsde al een tijd: er zou een hotel van wereldformaat zich in Amsterdam vestigen. Residence volgde de geruchten op de voet. Op de redactie gisten we naar de namen. ‘Zou het een keten zijn of een particulier hotel?’ We hoopten op een boutique hotel. Zo’n plek dat je op elk moment van de dag inspireert en waar je altijd in de watten wordt gelegd. Toen het telefoontje kwam met de onthulling van de naam en de openingsdatum, voelden ook wij even vlinders in onze buik.

Anderhalf jaar later was het zover. De Waldorf-vlag wapperde aan de Herengracht en een in kasjmier gehulde jonge meneer zwaaide glimlachend de grote glazen deuren voor ons open. Een groot verhaal in Residence volgde. Evenals het plan om een Masterclass te organiseren, want dít wilden we onze lezers niet onthouden. Vijf monumentale grachtenpanden, ooit het thuis van welgestelde, bekende Amsterdammers, waren omgetoverd tot een boutique hotel waar niets aan het toeval werd overgelaten. Bij het binnentreden voel je je thuis en tegelijkertijd tilt het hotel je een beetje op. Zoals, zo zou hotelmanager Roberto Payer later tijdens de masterclass treffend vertellen ‘een goede jurk die je hebt uitgekozen voor een mooi feest.’


Vergelijk het met een mooie Chanel-tas

Twee dagen nadat Residence met daarin een aankondiging van deze masterclass in de winkel lag, was de masterclass al volgeboekt. En al die 60 mensen togen die vrijdag dus naar de Herengracht. De groep was een mix van jong en wat ouder; van mannen en vrouwen. Ze vertelden me bij het kopje koffie – want daarmee startten we de dag – enthousiast over de reden waarom zij de masterclass bezochten. De één investeerde in monumenten, de ander was fotograaf, stylist of makelaar. Er was een echtpaar dat de wereld rondreisde, een verzamelaar van design en er waren interior designers. En allemaal waren ze benieuwd wat zich nou achter die mooie hoteldeuren afspeelt. Ze vroegen zich af welke stappen er aan dit bijzondere interieur en uitzonderlijke service vooraf waren gegaan.

Roberto Payer, hotelmanager van het Waldorf Astoria en Hilton Amsterdam, blikte dan ook enthousiast met ons terug. Met zijn Italiaanse accent en persoonlijke bevlogen verhaal stal hij zichtbaar direct de harten van de groep. Zonder het geheim van de chef helemaal prijs te geven, legde hij uit wat de Waldorf-service inhoudt en wat hij en zijn team doen om deze kwaliteit te kunnen bieden. ‘Het gaat om de details. Zonder dat je er erg in hebt, zorgen die voor je uitzonderlijke ervaring. Vergelijk het met die mooie Chanel-tas. Waarom ben je daaraan zo gehecht? Het is de kwaliteit van de stiksels, de afwerking, het type leer… Dingen die je niet direct zo aan jezelf uitlegt als je er verliefd op wordt, maar die later de reden blijken te zijn van je waardering. Zo werkt het ook voor het Waldorf Astoria.


Knipoog naar Nederlandse vinexwijken

Pieter Vlaardingerbroek, architectuurhistoricus en werkzaam voor Bureau Monumenten & Archeologie in Amsterdam, was de tweede spreker. Hij nam ons mee naar het ontstaan van de grachtengordel. Dat deed Vlaardingerbroek, ook auteur van ‘De wereld aan de Amsterdamse grachten’ door een knipoog te maken naar de Nederlandse vinexwijken. ‘Die zijn net als de grachtengordel ook ontwikkeld op kavels met veel ruimte en groen. Pas op het moment als mensen er gaan wonen, verandert de wijk en wordt het eenzijdige beeld ingeruild voor een gevarieerd beeld dankzij persoonlijke toevoegingen van bewoners. Zo is het eigenlijk ook gegaan met de grachtengordel.’ Vlaardingerbroek toonde voorbeelden van historische details, architectonische verschillen en portretten van vorige bewoners.


Na de presentaties volgden de rondleidingen door het Waldorf Astoria, met een bezoek aan het restaurant Librije’s Zusje, de Guerlain Spa, de stadstuinen, het theekoepeltje in de tuinen en een aantal kamers. We eindigen de dag met een Petit lunch van chef Sidney Schutte, chef van Librije’s Zusje. Terwijl ik de zaal verlaat, stel ik vast: de Van Loon-suite was de meest betoverende. Of zou ik toch voor de Maurer-zaal kiezen, met zijn immense, historische muurschilderingen? Nee, ik kies voor de Peacock Alley, gehuld in het Zoffany-blauw waar onze lezers maar over bleven praten. Terwijl ik een plek zoek in de fluwelen bank en een in Jan Taminiau-gehulde gastvrouw voorbij zie lopen, check ik mijn agenda. Wanneer heb ik tijd voor een lunch in Librije’s zusje? En wie zal ik meenemen?

De volgende Residence Masterclass vindt plaats op dinsdag 14 oktober. Niemand minder dan de Britse interior designer Nina Campbell komt dan naar Amsterdam. How to decorate? is het thema. Schrijf je direct in!

Lees ook het redactieverslag van de Masterclass van Mart Visser!

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

AMSTELVEEN
€ 3.600.000 k.k.
1/6
AMSTERDAM
€ 2.500.000 k.k.
2/6
WASSENAAR
€ 2.885.000 k.k.
3/6
ABCOUDE
€ 2.700.000 k.k.
4/6
BLARICUM
Prijs op aanvraag
5/6
ZIERIKZEE
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1&2
  • Startups
  • Natuurlijk Schotland
  • Decoration Empire
  • Axel Vervoordt
  • Gabriele Salvatori
  • Wolterinck in Uruguay
  • Montblanc
  • BRAFA, Art Stories, Haute Photography

Meest bekeken

PURMEREND
€ 3.250.000
1/5
VINKEVEEN
€ 4.950.000
2/5
EERSEL
€ 1.050.000
3/5
AMSTERDAM
€ 750.000
4/5
LOENEN AAN DE VECHT
€ 5.850.000
5/5

Nieuw aanbod

Groenlandse kade 69-71
VINKEVEEN
€ 4.950.000 k.k.
Loseweg 290 - 292
APELDOORN
€ 1.350.000 k.k.
Westerweg 5
PURMEREND
€ 3.250.000 k.k.