22 september 2014

Foto's bekijken in het Rijks

Residence verslaat fotofestival Unseen

Residence verslaat fotofestival Unseen. Foto's bekijken in het Rijks
Naast de topstukken van de grootste Hollandse meesters, bezit het Rijksmuseum in Amsterdam een prachtige fotocollectie. Residence sloot aan bij een inspirerende rondleiding - buiten de openingstijden voor bezoekers om! - en besefte dat je nooit uitgekeken raakt in het Rijks.

Op bezoek bij het Rijksmuseum

Afgelopen vier dagen vond de derde editie van fotofestival Unseen plaats in Amsterdam. Buiten het spectaculaire evenement op het Westergasterrein stonden verschillende locaties in de stad in het teken van fotografie. Om deze reden mocht Residence buiten de openingstijden (!) een bezoek brengen aan het Rijksmuseum, waar fotografieconservator Hans Rooseboom een inspirerende rondleiding over de bijzondere fotografiecollectie gaf.

Fotografie in het Rijks

De rondleiding start in de ruime centrale hal van het Rijks, waarvandaan Hans Rooseboom, conservator fotografie van het museum, van start gaat. Middenin de open lichte ruimte staat een groot en opvallend werk van Alexander Calder, maar daar komen we dit keer niet voor.
Werk van Alexander Calder in de hal van het Rijksmuseum

Rooseboom gaat ons voor richting de bibliotheek en al snel wanen we ons in een volledig andere wereld. Zodra we de historische ruimte binnenstappen, valt de groep even stil. De plotselinge rust, de zachte lichtinval, de rijk geïllustreerde plafonds en de eindeloos hoge houten kasten vol met historische boeken zijn overweldigend.
De prachtige bibliotheek van het Rijksmuseum en conservator Hans Rooseboom met een beeld uit de negentiende eeuw.

Residence blogt vanaf Unseen:
- 10 manieren waarop je fotografie kunt ophangen
- Rondleiding Hélène van der Ven tijdens fotofestival Unseen

Rooseboom heeft een aantal foto's uit de collectie klaargezet, waarover hij geanimeerd vertelt. Het Rijks heeft een collectie van maar liefst 150.000 foto's in haar bezit, die niet allemaal tegelijkertijd geëxposeerd kunnen worden. Je kunt ze wel bezichtigen in de studiekamer en per 1 november worden zo'n 400 van de werken uit de twintigste eeuw getoond in de nog te openen Philipsvleugel.
Links een bezoeker die een foto bekijkt en rechts de decoratie in de bibliotheek van het Rijksmuseum.

Roosenboom toont de verschillende foto's, die de tentoonstelling net niet halen. Bijvoorbeeld een foto, die begin negentiende eeuw genomen werd door een schilder. De foto toont een alledaags straatbeeld, en wie goed kijkt ziet in de hoek een jongeman tegen een muur aan plassen. In deze tijd was het voor een kunstenaar simpelweg not done om te werken met fotografie, het was dan ook pas later dat deze foto's bekend werden. Toch werden foto's vaak door kunstenaars gemaakt omwille van de fun en als bron voor hun eigen schilderwerk.
Links de foto met daarop de man die tegen de muur plast. Rechts een portret van Paul Huf.

Blik op de stad

De volgende foto's die we bezichtigen zijn van de 19e eeuwse schilder en fotograaf Gerrit Hendricus Heinen. Heinen – die zich bezig hield met het maken van wand- en plafondschilderingen in restaurants en hotels – is slechts tijdelijk fotograaf geweest en maakte in eigen beheer in kleine oplage een aantal foto's van de Amsterdamse binnenstad. Op deze bijzondere vergezichten zijn vele details zichtbaar, die inmiddels grotendeels zijn veranderd of verdwenen.


Alleen met de Nachtwacht

We vervolgen onze weg door de verlaten gangen van het museum richting het pronkstuk; De Nachtwacht van Rembrandt van rijn. Niet lang daarna staan we voor het immense schilderij en kunnen we het beter bekijken dan ooit tevoren. Want met niemand in het zicht is het werk zo mogelijk nog bijzonderder dan normaal.
Nooit eerder konden de de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn zo goed bekijken als vandaag.

Residence blogt vanaf Unseen:
- Rondleiding door Hélène van der Ven
- 10 manieren waarop je fotografie kunt ophangen

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
1/6
MIERLO
Prijs op aanvraag
2/6
DOMBURG
Prijs op aanvraag
3/6
LEUR
€ 3.600.000 k.k.
4/6
OLDENZAAL
Prijs op aanvraag
5/6
LOENEN AAN DE VECHT
€ 5.850.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #7/8 Hit The Road
  • ROADTRIP door Europa
  • 7 INSPIRERENDE interieurs
  • Muurschilderijen van Gijs Frieling
  • Stockholm en online KUNST kopen
  • Huizen om THUIS te blijven

Meest bekeken

MEERLE
€ 2.690.000
1/5
EARNEWALD
€ 595.000
2/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
3/5
AMSTERDAM
€ 1.495.000
4/5
HEEG
€ 500.000
5/5

Nieuw aanbod

Strijbeek 1
MEERLE
€ 2.690.000 k.k.
Bosweg 9
NOORDWIJK ZH
€ 3.795.000 k.k.
Hoofdweg 1372
NIEUW-VENNEP
€ 1.100.000 k.k.