15 oktober 2014

Redactieverslag masterclass Nina Campbell

Interieurlessen van de Britse Queen of decoration

Masterclass Nina Campbell
Hoe combineer je verschillende stoffen in een kamer en hoe zorg je ervoor dat elke ruimte in huis weer verrassend is? Interior designer en textielontwerper Nina Campbell kent het antwoord. Tijdens een inspirerende Residence masterclass geeft de queen of decoration tips.

Inspirerende locatie

De Britse Nina Campbell is druk aan repeteren als wij binnenkomen in het stoffenatelier van Wilhelmine van Aerssen Agenturen in Amsterdam. De allernieuwste collecties van Nina Campbell, Osborn & Little, Designers Guild, Lorca en vele andere mooie merken zijn in de showroom te bewonderen. Gestoffeerde meubelen komen samen met bijzondere, luxueuze behangen. Niet alle combinaties zijn de meest gangbare, maar dit is ook niet het geval bij interior designer Nina Campbell. Ze is namelijk niet bang voor kleur en prints en combinaties ervan. Haar ontwerpen zijn klassiek, maar met een geestige twist. Ook haar persoonlijkheid kan zo omschreven worden. Met haar hartvormige brilglazen, aanstekelijke humor en haar gespecialiseerde kennis is ze wereldwijd een zeer gewaardeerde interior designer.


Ondertussen druppelen de eerste lezers die zich hebben ingeschreven voor de masterclass al binnen. Het gespecialiseerde personeel van Van Aerssen leidt een aantal lezers rond en vertelt meer over de verschillende collecties. Met verse koffie en gebak in hun hand nemen de gasten plaats op de stoelen die speciaal neergezet zijn voor de masterclass.


Functie van de kamer

Na een enthousiaste introductie van Miluska van ’t Lam, hoofdredacteur van Residence, begint Nina Campbell haar presentatie. Al meteen is duidelijk dat Campbell persoonlijk en direct is, ze begint haar presentatie met een kijkje in haar eigen huis. Elke ruimte in haar huis brengt een ander gevoel met zich mee. Campbell zegt dat dit erg belangrijk is voor een goed interieur. ‘Elke kamer moet verrassen, maar toch moet alle kamers samen een geheel vormen. Daarnaast hoeven niet alle kamers dezelfde kleur te hebben. Het is juist fijn om met kleurcontrasten te werken.’ In haar eigen huis heeft ze een diepe, donkere kleur in de gang en een licht kleurenpalet in de woonkamer. Campbell geeft veel bruikbare tips tijdens de presentatie. ‘Als je twee kleuren mooi vindt, maar denkt hoe ga ik dit ooit combineren, dan kun je het beste een stof uitkiezen die beide kleuren bevat.’ Ook de functie van de kamer is bij het inrichten erg belangrijk. ‘Ik heb veel klanten gehad die piano of een klassiek instrument spelen, de kamer waar de piano staat houd ik rustig en chique’, aldus Nina.


Funny mistakes

Oude spullen worden in haar huis gecombineerd met nieuwe vondsten. ‘Je wilt altijd weer iets nieuws, het interieur is daarom nooit af. Zelf koop ik vaak meubels of accessoires als ik in het buitenland ben, maar dit is niet altijd even handig. Er komen nog dure verzendkosten bovenop en het duurt weken voordat je het in huis hebt,’ zegt ze met een lach. Campbell vindt het belangrijk dat al haar stoffen- en behangcollecties bij elkaar passen. ‘Ik weet dat het jullie niet uitmaakt tot welke collectie bepaalde stoffen of behangen horen en dat jullie niet alles tegelijk kopen. Alles moet daarom iets toevoegen aan eerdere collecties’. Het publiek knikt lachend. ‘De mooiste combinaties ontstaan onverwachts. Ik noem dat funny mistakes.’


Olifant in NY

De Britse interior designer heeft klanten over de hele wereld. Campbell vertelt over interieurs die ze wereldwijd inrichtte: van een hotel in Duitsland tot een huis in China. De invloeden van de culturen zijn te zien, maar altijd is duidelijk dat het van de hand van Campbell komt.

‘Om een interieur spannend te maken voeg ik soms een luipaardprint toe. Dit kan zoveel doen met sfeer in huis. Sommige klanten schrikken van mijn plannen, maar uiteindelijk vinden ze het vaak toch iets hebben.’ Anderen komen juist zelfs met niet voor de hand liggende ideeën. Zo wilde een man in New York een gigantische olifant in het trappenhuis hebben. ‘Toevallig ging ik in die periode naar India, dus ik ging op zoek naar een olifant. Ik liep een prachtig exemplaar tegen het lijf die nu staat te pronken in New York.’

Op de foto’s zijn nieuwe stoffen van Nina Campbell te zien met subtiele Chinese invloeden.


Na de inspirerende presentatie krijgt het publiek de mogelijkheid om vragen te stellen. Er komen nog een aantal praktische tips naar voren die de lezers meenemen voor hun eigen interieur. Met een gesigneerd boek van Nina Campbell, een kleine verrassing uit haar eerste glascollectie en boordevol inspiratie verlaten de lezers enthousiast het stoffenatelier.

Masterclass bijwonen? Houd dan onze masterclass pagina in de gaten en schrijf je in voor de Residence nieuwsbrief.

Lees ook het verslag van de Residence masterclass van Mart Visser.

Tekst: Jackie Oomen

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

WASSENAAR
Prijs op aanvraag
1/6
Brasschaat
€ 3.095.000 k.k.
2/6
DOMBURG
Prijs op aanvraag
3/6
AMSTERDAM
€ 3.400.000 k.k.
4/6
WASSENAAR
€ 6.850.000 k.k.
5/6
BLARICUM
€ 2.975.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #11
  • Home-couture
  • Amsterdams penthouse
  • Thuis bij Missoni & Dsquared
  • Matthew Williamson
  • Fashion hotels
  • Juwelendossier
  • PAN-special
  • Power kunstvrouwen

Meest bekeken

HEESCH
€ 1.500.000
1/5
AMSTERDAM
€ 1.250.000
2/5
DOKKUM
Prijs op aanvraag
3/5
AMSTERDAM
€ 5.900.000
4/5
VELP GLD
€ 1.700.000
5/5

Nieuw aanbod

Vijverlaan 23
VELP GLD
€ 1.700.000 k.k.
Geastmer Mar
DOKKUM
Prijs op aanvraag
De Hoef Westzijde 6
DE HOEF
€ 1.295.000 k.k.