22 oktober 2014

Redactieverslag Dutch Design Week 2014

Nieuwe ontwerpen uit de veelzijdige interieurwereld

Redactieverslag Dutch Design Week 2014
Dutch Design Week is in volle gang. Ruim een week lang staat Eindhoven in het teken van nieuw en gevestigd designtalent. Residence bezocht het inspirerende evenement en signaleert de volgende ontwerpen.

Het creatieve evenement is inmiddels uitgegroeid tot het grootste designevenement van Noord-Europa. Talent uit Nederland, maar ook uit andere landen komen naar Eindhoven om hun nieuwe collectie en ontwerpen te presenteren. Dutch Design Week biedt podium voor ontwerpers uit verschillende sectoren, waaronder de interieurwereld. Op verschillende locaties in de stad kun je genieten van exposities, workshops, seminars, feesten en heerlijk eten. Opvallend was de creatieve omgeving rondom de Strijp area; graffitimuren, industriële loodsen en mobiele eetgelegenheden zorgen voor een urban sfeer. Residence licht een aantal ontwerpen uit:

Organische vormen


Opvallend is de hoeveelheid lampen die te zien is bij Dutch Design Week. Hierbij hebben we het niet over simpele lampen, maar lampen met bijzondere, organische vormen. De halve eivormige hanglampen van ontwerper Mark de Weijer springen in het oog. Ze zijn het resultaat van een intensief onderzoek naar de betekenis van materiaal, structuur en kleur. De combinatie van de goudkleurige binnenkant en ruige buitenkant zorgt voor een spannend samenspel tussen verschillende materialen. Achter de lampen van 52shapes zit een bijzonder concept. Elke week presenteren zij een ander uniek ontwerp op hun website. Van elke design produceren ze maximaal 250 stuks. Ze produceren alleen op bestelling en kunnen op deze manier exclusief design combineren met betaalbaarheid. Hanglampen, sta-lampen, tafellampen en lampenkappen. Alle eerder uitgebrachte ontwerpen waren te zien op de Dutch Design Week.


De technisch ogende stand van Van Tjalle en Jasper trok de aandacht door de uit kleine onderdelen bestaande stoel. De vrienden beschikken over een uitgebreide werkplaats en kunnen hierdoor zowel ontwerpen als produceren. De FOLD Low Chair is het resultaat van de zoektocht naar een comfortabele stoel gemaakt uit plaatmateriaal. De stoel bestaat uit een houten zitting en een stalen frame en is verkrijgbaar met en zonder armleuningen.


High-tech ambacht


Beeldbepalende voorwerpen, visueel intense ontwerpen en high-tech ambacht die het leven verlichten. De Dutch Design Week is een thuiswedstrijd voor de ontwerpers van V3ers uit Eindhoven. De broers, Thomas en Cesar van Rongen en Jon van Hoof presenteerden in hun eigen werkplaats de nieuwste ontwerpen. De collectie bestaat uit een aantal bijzondere en unieke lampen, mede door het gebruik van roestvrij staal, 3d printing en lasercutting.

Lampen en tafel van V3ers, stoel van Kiki en Joost.

Kleur in het interieur


De lampen en vazen van 3 Dots Collective komen goed tot zijn recht in een modern interieur. De ontwerpen zijn uitgevoerd in frisse, eigentijdse kleuren en hebben iets weg van een haakwerk. In deze designs is de eeuwenoude traditie haken in een nieuw jasje gestoken. 3 Dots Collective komt met meer dan vijftig verschillende vormen, waardoor ieder object uniek is in zijn soort.


Kleurrijk textiel

Textiel was in grote mate aanwezig tijdens Dutch Design Week. De structuren en vormen van de stoffen zijn erg uiteenlopend; zo kwamen wij Afrikaanse stoffen tegen, maar ook abstracte vormen.

De Britse design studio Studio Simul weet alles van alternatieve constructies en materialen. Hierdoor komen zij met verrassende stoffen die niet alleen bedoeld zijn voor interieuraccessoires, maar ook voor wanddecoratie en meubelbekleding. De prints zijn uiteenlopend, maar alle prints hebben een ding gemeen: een vintage look. De stoffen komen vooral goed tot zijn recht in een eclectisch interieur. De stoffen van Orange or Red hebben een totaal andere uitstraling; modern en abstract. Ideaal voor een modern en hedendaags interieur. De frisse kleuren maken de stoffen af.


Liset van der Scheer haakt in op de Afrikaanse trend. Haar ontwerpen zijn geïnspireerd op Afrikaanse kleding en stoffen, maar worden in België geweven. Tip: als je een moderne bank bekleedt met een Afrikaanse stof, creëer je een bijzondere eyecatcher. Door een neutraal vloerkleed op de grond te leggen, oogt de ruimte niet te druk.


Bijzondere materialen


Tijdens de Dutch Design Week komen we niet alleen bijzondere vormen tegen, ook het materiaal is steeds belangrijker. Er wordt steeds meer met structuur geëxperimenteerd, waardoor originele ontwerpen ontstaan. De ontwerpen van Mieke Meijer trokken de aandacht. Meijer is niet bang voor het combineren van verschillende materialen, wat goed terug te zien is in haar ontwerpen. Zo wordt glas gecombineerd met hout en komen bij het kastje ook verschillende elementen samen. Niet alles hoeft hierbij mooi afgewerkt zijn, juist het ruwe zorgt voor een bijzondere eindresultaat.


De Proplamp van Erwin Zwiers en Margje Teeuwen lijkt van papier, maar is dit niet. Ze zijn van het materiaal Tyvek, dat uitdagende eigenschappen heeft. Door met het materiaal te spelen, kun je de vorm van de lamp elke keer veranderen. De lamp is geïnspireerd op een papieren propje. Ook de Rain Mirrors van Andere Monjo zijn van bijzonder materiaal gemaakt. De kleuren en structuren zijn ontstaan tijdens een natuurlijk proces. Deze zullen zeker niet misstaan in een industrieel interieur. Andere Monjo heeft ook een reeks Rain Tables met natuurlijk gekleurde oppervlaktes.


Meer weten over de inrichting van je interieur? Het kleurengamma als basis van je interieur en kleur- en lichttips van een expert.

Tekst: Jackie Oomen

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

BOSCH EN DUIN
€ 3.795.000 k.k.
1/6
DOMBURG
Prijs op aanvraag
2/6
WAALRE
Prijs op aanvraag
3/6
ZEIST
Prijs op aanvraag
4/6
LAREN NH
€ 2.695.000 k.k.
5/6
LAREN NH
€ 3.450.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1&2
  • Startups
  • Natuurlijk Schotland
  • Decoration Empire
  • Axel Vervoordt
  • Gabriele Salvatori
  • Wolterinck in Uruguay
  • Montblanc
  • BRAFA, Art Stories, Haute Photography

Meest bekeken

VINKEVEEN
€ 4.950.000
1/5
MEIJEL
€ 637.000
2/5
VOORBURG
€ 2.695.000
3/5
AMSTERDAM
€ 750.000
4/5
BUSSUM
€ 1.750.000
5/5

Nieuw aanbod

Gooyerdijk 2
LEERSUM
€ 1.245.000 k.k.
Herenweg 96
WARMOND
€ 2.495.000 k.k.
Prinses Irenelaan 24
BUSSUM
€ 1.750.000 k.k.