08 januari 2015

Eric Kuster over het nieuwe interieur van De Librije

'Stoer met olijfhout, buffelleer en linnen'

Olijfhout, buffelleer en linnen
20 januari opent sterrenrestaurant De Librije in Zwolle haar nieuw geverfde deuren. Residence spreekt met interior designer Eric Kuster, de door restauranthouders Jonnie & Thérèse Boer aangewezen persoon om het interieur onder handen te nemen. Wat zijn de plannen?

Sterrenrestaurant De Librije krijgt een nieuw interieur. Waarom?

'Jonnie en Thérèse Boer en ik zijn al lange tijd, misschien wel 15 jaar vrienden. Tijdens een bootritje in Giethoorn ruim een jaar geleden kwamen hun wensen voor de inrichting van het sterrenrestaurant De Librije naar buiten. Het restaurant en het hotel van De Librije zijn gesitueerd in een prachtig monumentaal pand dat vroeger dienst deed als gevangenis. De huidige hotelkamers zijn vroegere cellen, die architect Bert Verweij volledig onder handen heeft genomen. Deze blijven zo, maar tussen het hotel en het restaurant ligt een Binnentuin, die relatief weinig gebruikt wordt. Jonnie & Thérèse wilden deze mooie open ruimte juist benutten en besloten het restaurant naar deze binnentuin te verplaatsen. Doordat de ruimtes straks met elkaar verbonden zijn, zijn Jonnie & Thérèse meer zichtbaar aanwezig. Zo werkt het bij mijn werk ook: De ziel is waar je zelf bent.'

Welke opdracht gaven Jonnie & Thérèse je mee?

'Om het restaurant naar de Binnentuin te kunnen verplaatsen werd door een architect een glazen dakconstructie geplaatst. Onze opdracht was een restaurant te ontwerpen dat ondersteunend is aan de basiselementen van een restaurant. Hiermee bedoel ik de logistieke aspecten, zoals de keuken en stations voor de bediening. Ook moesten we rekening houden met het prachtige monumentale gebouw en de moderne dakconstructie. Aan de hand van al deze elementen hebben we een ontwerp gemaakt. Ik ken de keuken van De Librije. We hebben echt gekeken naar hun concept en het interieur daarop aangepast, qua logistiek, concept en materialen. De look and feel die hierbij past is heel stoer en natuurlijk. Het wordt geen glamour-restaurant, terwijl mensen dat wel eens bij mij denken. We hebben heel stoer buffelleer toegepast, dat op verschillende plekken in het interieur terugkomt, maar ook effen linnen stoffen uit mijn eigen collectie. Door te werken met mooi olijfhout en eikenhout wordt de stoere look in het interieur ondersteund. Voor de meubels hebben we een mix gemaakt van verschillende stijlen meubels, zowel vintage als meubels uit nieuwe collecties. Ook de chef's table, de meest exclusieve plek in het restaurant krijgt speciale aandacht in het ontwerp, maar wat precies, dat houd ik nog even geheim!'

Wat is voor jullie de grootste uitdaging in dit project?

'De tijdsdruk is momenteel de grootste uitdaging. Momenteel is het restaurant De Librije dicht, maar we hebben maar weinig tijd voor de verbouwing. Het restaurant opent 20 januari voor gasten. Alles moet ontzettend strak geregeld zijn en er mag niks tegenzitten qua planning. Maar de grootste uitdaging is altijd: de opdrachtgever een wow-effect meegeven op het moment dat ze het eindresultaat zien. Zoals het er nu uitziet, verwacht ik dat dat in dit geval wel lukt.'



Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

AMSTERDAM
€ 2.500.000 k.k.
1/6
NAARDEN
Prijs op aanvraag
2/6
BUSSUM
€ 2.695.000 k.k.
3/6
BLOEMENDAAL
€ 2.795.000 k.k.
4/6
WIJNANDSRADE
Prijs op aanvraag
5/6
OLDENZAAL
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #7/8
  • Relax...
  • Bohemian strandhuis
  • Zomer in Zeeland
  • retraite in designklooster
  • superjachten
  • vakwerk van Louis Vuitton
  • wellness voor thuis

Meest bekeken

ALMERE
€ 629.000
1/5
SCHOONHOVEN
€ 1.275.000
2/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
3/5
Sint-Martens-Voeren
€ 1.095.000
4/5
ZANDVOORT
€ 3.950.000
5/5

Nieuw aanbod

C.G. Roosweg 10
SCHOONHOVEN
€ 1.275.000 k.k.
Peeloërweg 4
LOON
€ 1.200.000 k.k.
Daal 1+3
Sint-Martens-Voeren
€ 1.095.000 k.k.