09 februari 2015

Betrek buiten met binnen en ander verlichtingsadvies

Masterclass vol eyeopeners bij Eikelenboom

Verslag masterclass verlichting in het interieur
Dat het kiezen van de juiste verlichting een hele opgave is, bleek wel uit het aantal vragen dat vrijdagmiddag gesteld werd tijdens de masterclass verlichtingsadvies bij Eikelenboom. Verlichtingsexpert Priscilla Hamerslag had - gelukkig voor de deelnemers - overal een antwoord op en dat leidde tot een flink aantal nieuwe inzichten en ideeën.

Gepassioneerd verhaal

Het is rond de klok van 14.00 uur als de deelnemers aan de masterclass zich melden bij verlichtingsexpert Eikelenboom in Amsterdam. Ze worden verwelkomd met koffie, thee, verse vruchtensappen en taart. Vervolgens is er de tijd om de showroom van Eikelenboom te bekijken en in gesprek te gaan met medewerkers van het bedrijf.

Als het ‘college’ van Hamerslag een klein half uur later begint, zit iedereen verwachtingsvol op een stoel, sommige deelnemers met een aantekeningenboekje op schoot. De verlichtingsexpert weet de groep vervolgens zo’n anderhalf uur te boeien met een gepassioneerd verhaal. Hamerslag werkt niet alleen met licht, ze heeft er ook passie voor en weet dat over te brengen. Ze heeft op iedere vraag een antwoord en dat levert dikwijls oh’s en ah’s uit de zaal op.

De verlichtingsexpert begint haar verhaal met het uitleggen van een aantal basisbegrippen. Denk aan Lumen, Lux, het omrekenen van Watt naar Lumen en het verschil tussen gloei-, spaar,- en LED-lampen.


Nederland dimland

Daarna leren we dat wij Nederlanders enorm kieskeurig zijn als het om verlichting gaat. Zo heeft Philips speciaal voor de Nederlandse markt flame lampen (lampen met een coating) ontworpen in verschillende kleuren. Ook zijn we dol op dimmers. ‘Nederland is dimland nummer 1. We hechten veel waarde aan sfeer en gezelligheid, dat komt ook omdat we in een koud land wonen’, aldus Hamerslag.

Er wordt veel informatie over LED-verlichting gegeven. Volgens Hamerslag wordt LED nog vaak afgeketst op prijs. De lampen zijn vrij prijzig in vergelijking met bijvoorbeeld halogeen of gloeilampen. Maar in een normaal huishouden hebben de lampen zichzelf al binnen vijf tot zeven jaar terugverdiend. Bij bedrijven is dat zelfs al na anderhalf jaar. ‘Dat kunnen we hier heel eenvoudig berekenen’, zegt de verlichtingsexpert.

Kwik in spaarlampen

Ook is het licht dat LED geeft in de loop der jaren al een stuk verbeterd. ‘Toen het op de markt kwam was het vaak blauw of paars van kleur. Heel koel. Dat is al lang niet meer zo', aldus Hamerslag. Over spaarlampen vertelt ze dat consumenten denken iets goeds te kopen. ‘Maar er zit vaak kwik in. Als je zo’n lamp weggooit, gooi je kwik in het milieu. Dat is veel erger dan welke andere lamp dan ook gebruiken en weggooien’.Volgens de verlichtintgsexpert komen er jaarlijks miljoenen spaarlampen bij het afval terecht die eigenlijk op speciale inleverpunten horen te belanden. Het gaat volgens haar om het type e27. Het programma de Rekenkamer wijdde er zelfs al eens een hele uitzending aan. LED is vervolgens Hamerslag dé vervanger van de spaarlamp. ‘Maar wat ik daar vandaag over vertel kan morgen alweer veranderd zijn. De ontwikkelingen gaan momenteel zo snel’.

Ondergeschoven kindje

De verlichtingsexpert komt verder met tal van tips & tricks. Ze adviseert om goed na te denken over de functie van een lamp. ‘Is die om sfeer te creëren of moet hij boven de eettafel hangen?’ Ook vertelt ze dat verlichting vaak een ondergeschoven kindje is in een interieur. ‘Mensen komen er meestal te laat mee. Ze willen een verlichtingsplan maken als de plafonds al dicht zijn en de meubels op hun plek staan. Dat moet eigenlijk een aantal stappen eerder. Dan heb je zo veel meer mogelijkheden’.

Daarnaast zegt ze dat je pas als laatst het armatuur moet bepalen. ‘Veel mensen vallen voor een lamp, kopen die en komen er bij thuiskomst achter dat hij toch niet helemaal aan de eisen voldoet op de plek waar ze hem in gedachten hadden.’ Ook vindt ze het belangrijk om buiten met binnen te betrekken. ‘Desnoods heel goedkoop door een aantal solarlampen in de grond te prikken.’ En wie niet alles nieuw wil kopen, maar wel een andere sfeer in huis wil creëren, krijgt het advise om dimmers aan te schaffen. ‘Dat is de eerste stap’, aldus Hamerslag.Genoten

De tijd vliegt voorbij en voor we het weten is het 16.00 uur en rond de verlichtingsexpert haar masterclass af. Daarna is er echter nog alle gelegenheid om met een hapje en een drankje na te praten en vragen te stellen. De reacties op de masterclass zijn zonder uitzondering enthousiast. ‘Ik heb geweldig genoten. Ik ben echt verrukt. Alles werd heel goed beschreven’, zegt een van de deelnemers. ‘Goed voor de bewustwording en zeer interessant’, stelt een ander.

Als iedereen met een goedgevulde goodiebag, met daarin onder meer een voucher voor een uur verlichtingsadvies ter waarde van 250 euro richting huis keert, zegt een van de deelnemers: ‘Ik vond het eigenlijk te kort, maar over verlichting ben je ook nooit uitgepraat. Het is zo persoonlijk. Ik kom daarom zeker een keer terug’.

Tekst en foto's: Simone Lautenbach

Masterclass

Ook een masterclass bijwonen? Klik hier voor meer informatie en het meest actuele aanbod.

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

LAREN NH
€ 2.695.000 k.k.
1/6
AMSTERDAM
€ 4.700.000 k.k.
2/6
NAARDEN
Prijs op aanvraag
3/6
WASSENAAR
€ 5.950.000 k.k.
4/6
BLARICUM
€ 2.975.000 k.k.
5/6
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #7/8 Hit The Road
  • ROADTRIP door Europa
  • 7 INSPIRERENDE interieurs
  • Muurschilderijen van Gijs Frieling
  • Stockholm en online KUNST kopen
  • Huizen om THUIS te blijven

Meest bekeken

ROOSTEREN
€ 5.900.000
1/5
HEEG
€ 500.000
2/5
EARNEWALD
€ 595.000
3/5
AMSTERDAM
€ 1.495.000
4/5
RIJSWIJK ZH
€ 1.320.000
5/5

Nieuw aanbod

Strijbeek 1
MEERLE
€ 2.690.000 k.k.
Bosweg 9
NOORDWIJK ZH
€ 3.795.000 k.k.
Hoofdweg 1372
NIEUW-VENNEP
€ 1.100.000 k.k.