09 april 2015

The Roast Room in Amsterdam

Vintage uit Scandinavië gemixt met tegels uit Friesland

Stoer en robuust versus klassiek en elegant. Het dinsdag geopende restaurant The Roast Room in Amsterdam-Zuid heeft twee verschillende gezichten. Op de begane grond stap je een brasserie-style restaurant binnen, een verdieping hoger kun je aanschuiven in het fine-dining gedeelte. De hoofdstad is wederom een hotspot rijker.

Vlees is hot, want na restaurants als Meat West en Guts & Glory brengt ook The Roast Room een ode aan vlees. Een reactie op de hype rond super foods en salad bars lijkt het wel. De vleesrestaurants gaan back to basics met pure producten van hoge kwaliteit. Verwacht geen poespas, maar vlees op een snijplank met enkele fijne bijgerechten.

Vis aan de Schelde

The Roast Room is gevestigd in het RAI Amtrium aan het Scheldeplein. Eigenaren Michiel en Saskia Deenik zwaaien ook de scepter bij het tegenover gelegen Vis aan de Schelde. Dat restaurant blijft hun eerste en grote liefde, maar de bevlogenheid en passie straalt er ook in The Roast Room vanaf.


Dat geldt ook voor het interieur. Daarvoor werden Ester Stam van Studio Modijefsky en Frederik Molenschot van Studio Molen ingeschakeld. Geen onbekenden voor de familie Deenik, want de twee studio’s zijn ook verantwoordelijk voor het interieur van Vis aan de Schelde.

Liefde voor vlees

In The Roast Room draait alles om kunst; van wat er op het bord verschijnt tot elementen in het interieur. Molenschot bedacht de huisstijl van het restaurant en het bijbehorende icoon The Butcher. Het Michelin-achtige mannetje staat voor gastvrijheid en liefde voor vlees van de hoogste kwaliteit.

Zelf bestaat hij uit vlees dat hij deelt met zijn gasten. Zo komen overal in het restant 'lichaamsdelen' van hem terug. Zijn been bungelt bijvoorbeeld als een troffee bij de ingang, maar ook op de wijnglazen en de deurkrukken vinden we The Butcher terug.


Lichtobject

Molenschot tekende ook voor enkele kunst- en desginobjecten in het interieur. Een daarvan is een gigantische lamp van brons in de vorm van gember. The Ginger Blimp weegt driehonderd kilo en is niet te missen als je het restaurant binnenstapt. Het lichtobject verbindt de beneden- met de bovenverdieping.

Het interieur is door Stam en Molenschot, die partners zijn, tot in de kleinste details uitgedacht. Op de begane grond bevindt zich The Roast Bar, die bestaat uit twee verschillende gedeelten. In het ene deel lijkt het ruime buitenterras doorgetrokken te zijn naar binnen. Gasten kunnen er plaatsnemen aan lange houten tafels of aan de bar.


Indigo blauw

Bij de inpandige slagerij, waar het vlees vers en op maat wordt gesneden, is een intiemere setting gecreëerd. Vintage stoelen van hout en leer staan hier aan elegante tafels met een marmeren blad. De plafonds en muren zijn in het volledige restaurant indigo blauw geverfd. De op maat gemaakte messing lampen van Van der Woude uit Wormerveer verschillen per ruimte en vormen een mooi contrast met het diepe, warme blauw.

Verder zien we door de hele zaak bronzen detaillering terugkomen. Ook opvallend is de betegeling. Van matzwart tot glanzend, helderblauw. ‘De tegels waren nog warm toen ze aankwamen van de Harlinger tegelfabriek, zo vers waren ze’, vertelt Saskia Deenik.


Een massieve houten trap, met het uiterlijk van een hakblok, leidt naar de eerste verdieping waar zich de Rotisserie, het fine-dining restaurant bevindt. De roomwitte bar en gitszwarte keuken (inclusief tegelwerk) springen direct in het oog. De ruimte is bovendien erg licht, met rondom ramen die van de vloer tot het plafond reiken. Op de tafels wit linnen, met daaraan wederom leren vintage stoelen van FabriekNL, afkomstig uit Scandinavië.

Crème brûlée van mais

Op het menu staat, op een zalm- en een kreeftgerecht na, vanzelfsprekend voornamelijk vlees. Op verzoek zijn echter andere vis- of vegetarische gerechten verkrijgbaar. ‘We zetten ze niet op de kaart, maar natuurlijk houden we rekening met allergieën en dieetwensen. En met Vis aan de Schelde om de hoek, is dat ook geen punt’, aldus Saskia Deenik.

In de bijgerechten zijn bovendien wel veel vegetarische gerechten opgenomen, zoals geroosterde groenten, couscous en een salade van kool. Een van de hoogtepunten is de crème brûlée van mais. Een gerecht dat de Deenik’s tegenkwamen tijdens een inspiratiereis door Argentinië.


De Bar en de Rotisserie worden door aparte keukens bediend en hebben beiden dan ook een eigen kaart. In The Roast Bar kan vanaf 07.00 uur al ontbeten worden, maar ook voor lunch, diner en een borrel kun je er terecht. Wie uitgebreid wil dineren, kan een verdieping hoger aanschuiven, waar het ook heerlijk toeven is op het zonnige dakterras. Ideaal met de zomer in aantocht en een grote aanwinst voor het Scheldeplein.

Ga voor meer foto's naar onze Facebookpagina.

Foto's: Maarten Willemstein
Tekst: Simone Lautenbach

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

Aerdenhout
€ 2.900.000 k.k.
1/6
AMSTERDAM
€ 4.700.000 k.k.
2/6
LAREN NH
€ 3.450.000 k.k.
3/6
REEUWIJK
€ 2.950.000 k.k.
4/6
BLARICUM
€ 2.975.000 k.k.
5/6
GOES
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #5/6
  • floral Deco
  • Salone del Mobile Milano
  • De buiten kamer
  • Bloemen in het interieur

Meest bekeken

BEEKBERGEN
€ 2.900.000
1/5
FRANKRIJK
€ 500.000
2/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
3/5
Mol
€ 999.990
4/5
ZANDVOORT
€ 3.950.000
5/5

Nieuw aanbod

Kennemerweg 1
ZANDVOORT
€ 3.950.000 k.k.
Weg naar As 32
Genk
€ 1.289.000 k.k.