24 juni 2015

Intieme foto’s Jackie Kennedy en Elvis in Amsterdam

Wereldprimeur: New Yorkse fotograaf (80) exposeert

New Yorkse fotograaf (80) exposeert voor het eerst
Hij kreeg ze allemaal voor zijn lens, van Jackie Kennedy tot Elizabeth Taylor en van Andy Warhol tot Elvis Presley. Maar nog nooit toonde Oscar Abolafia zijn foto’s aan het publiek. Tot nu, in onze eigen hoofdstad.

In Loods 6 op het KNSM-eiland zijn de meest iconische werken van de New Yorker tentoongesteld. Het is de start van een wereldwijde expositietour die na Amsterdam nog in Frankrijk, België, Duitsland en Hong Kong te zien zal zijn. Allemaal het werk van het Nederlandse achternichtje van Abolafia; Ellis Kamerling. Zijn Nederlandse vrouw Joke Abolafia, met wie hij al 45 jaar is getrouwd, vertelt: ‘Zonder Ellis was deze expositie niet tot stand gekomen. Zij heeft de waarde van het werk van Oscar ingezien en is bovendien iemand aan wie we dit durfden toevertrouwen’.

Bekijk ook de mooiste foto-exposities van het moment en lees wat Unseen Photo Fair dit jaar in petto heeft. >>Tachtig foto's

Abolafia wordt dit jaar 80 en daarom werden voor de expositie tachtig foto’s geselecteerd uit een collectie die bestaat uit vele duizenden beelden. Mevrouw Abolafia schat het totaal op driehonderdduizend. Ze zijn allemaal opgeslagen in het New Yorkse appartement van het stel. Maar wie daar binnenkomt, zou niet zeggen dat er een fotograaf woont. ‘Ik heb het heel Nederlands ingericht’, zegt Joke lachend. ‘Bovendien wil Oscar geen foto’s van zichzelf aan de muur. Sterker nog: hij wil er niet eens over praten.’

Anekdotes

Toch heeft Abolafia het zichtbaar naar zijn zin tijdens de opening van The Virgin Collection dinsdagavond in Loods 6. Hij maakt met alle toegestroomde genodigden een praatje en gaat lachend op de foto. De ene na de andere anekdote rolt over zijn lippen. Zo vertelt hij op geheimzinnige toon over het moment waarop hij Jackie Kennedy Onassis rokend vastlegde. 'Het was tijdens de pauze van een balletvoorstelling. Toen de deuren naar een afgesloten ruimte opengingen zag ik haar staan met sigaret. De schuifdeuren sloten weer, maar ik wist dat er op een goed moment iemand weer naar binnen of naar buiten zou gaan. Ik schatte de afstand in, stelde mijn camera in en wachtte af.' De deuren schoven open en Abolafia maakte de plaat. 'Op dat moment was dat overigens helemaal niet zo bijzonder, het duurde lange tijd voordat de foto gepubliceerd werd.'

Ook partner Joke zit vol met verhalen, waarvan ze naar eigen zeggen nooit moe wordt om ze te vertellen. Zo bedacht zij de naam van de tentoonstelling The Virgin Collection. ‘Het was het eerste wat in me opkwam toen we het erover hadden. Het is de eerste keer dat Oscar zijn foto’s aan het publiek toont dus het is volkomen logisch’, redeneert ze. Haar beste herinneringen heeft ze aan een foto van een jonge Janis Joplin die Abolafia nam tijdens een concert. ‘We waren toen nog niet heel lang samen en het was een van de eerste keren dat ik met hem mee ging naar een klus. Dat deed ik overigens niet veel, tijdens de meeste van Oscar zijn reizen bleef ik thuis in New York. Maar dit concert is me dus wel bijgebleven. We hebben het vanuit de coulissen gevolgd, fantastisch.’


James Bond

Abolafia’s foto’s verschenen in magazines als Vanity Fair, Harper’s Bazaar en People Magazine. Ook werkte hij backstage bij de Amerikaanse talkshow The Tonight Show, diverse James Bond films en speelfilms als A Bridge Too Far. Zijn archief bestaat uit vele duizenden foto’s van the rich and famous. Van politieke grootheden, tot kunstenaars, muzikanten en acteurs.

De beelden die Abolafia maakte zijn indringend en persoonlijk. Vaak zijn ze niet eens geposeerd, maar zien we grootheden als Jack Nicholson, Bette Davis, Diana Ross en Audrey Hepburn op intieme momenten tijdens premières, feesten en backstage. De fotograaf zat ze op de huid.

Sigaret

Achter elke foto zit een verhaal, want buiten het fotograferen om, onderhield Abolafia ook met vele beroemdheden een persoonlijke band. Zo spalkte hij eigenhandig de gekneusde vingers van Elizabeth Taylor, feestte hij met Elvis en Frank Sinatra en wist als een van de weinigen een foto te maken van Jackie Kennedy mét sigaret. De New Yorker wist vast te leggen wat voor anderen verborgen bleef.

The Virgin Collection is van woensdag 24 juni tot en met zondag 5 juli 2015 te zien bij Loods 6, Surinamekade 30 in Amsterdam.


Lees ook:
- De musea van de modehuizen
- Ron Gastrobar Oriental geopend

Tekst en foto's: Charlotte Balder, Simone Lautenbach

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

OISTERWIJK
€ 4.950.000 k.k.
1/6
WASSENAAR
€ 2.975.000 k.k.
2/6
VINKEVEEN
€ 3.250.000 k.k.
3/6
MEERLE
€ 2.690.000 k.k.
4/6
NAARDEN
Prijs op aanvraag
5/6
DOORN
€ 2.675.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1/2 Terug naar de BRON

  • Vier INSPIRERENDE interieurs
  • UPCYCLE & RECYCLE
  • A Family AFFAIR
  • MODERN en TIJDLOOS wonen in TOPLOCATIES


Meest bekeken

BLARICUM
Prijs op aanvraag
1/5
BEEKBERGEN
€ 2.900.000
2/5
OISTERWIJK
€ 6.000.000
3/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
4/5
EARNEWALD
€ 595.000
5/5

Nieuw aanbod

Burgvliet 76
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
Duinweg 48
OOSTKAPELLE
€ 1.100.000 k.k.
Brouwerijstraat 52
OOSTKAPELLE
€ 1.000.000 k.k.