30 september 2015

11 duizend bezoekers dromen weg op Salon Residence

Singer Laren vier dagen lang droomhuis

Vier dagen Salon Residence in Singer Laren. Een terugblik.
'An interior is the natural projection of the soul.' Coco Chanel wist dit al langer en tijdens Salon Residence werd dit door de beste interior designers onderstreept.

Maar liefst 11.000 interieur- en kunstliefhebbers vonden van hun weg richting Singer Laren, waar Salon Residence vier dagen lang was neergestreken. Gedurende deze nazomerse dagen werd het museum overgenomen door twintig van Nederlands beste interior designers. Residence had hen gevraagd samen een droomhuis te creëren – Salon Residence – en organiseerde in het Singer theater een programma met interviews en masterclasses over interieur en kunst.

Een sfeerimpressie


‘A midsummer night’s dream’, zo had Shakespeare de opening van Salon Residence in de tuin van museum Singer Laren kunnen noemen. Via een groen pad voorzien van olijfbomen, buxussen, enorme hortensia’s en weelderige klimop bereikten bezoekers de ingang van het museum. Daarna wandelden de goed geklede gasten automatisch door de kleurrijke stoffengalerij, de sprookjesachtige tuin en het droomhuis. Zo volgden nog vier zonnige dagen.

‘Nederland zat op dit evenement te wachten’, zegt Bas Jonker van Piet Jonker Historische Bouwmaterialen. Interior designer Thijs Murré – bekend van restaurants Lion Noir en Rose’s Cantina in Amsterdam – had Jonker benaderd om samen de Winterkamer van het droomhuis in te richten. ‘Nu het weer beter gaat met de economie, gaan mensen hun huis weer opknappen en opnieuw inrichten’, aldus Jan des Bouvrie.

Primeur

Het is voor het eerst dat Singer Laren een week lang op deze manier is overgenomen. Evert van Os, directeur van het Singer: ‘Het evenement heeft zoveel allure en past bij ons.’ Elk van de 20 interior designers had een eigen kamer ontworpen en ingericht, samen met ambachtsmensen, waar de bezoekers doorheen wandelden. Ze kregen 2,5 dag de tijd om hun kamer in te richten. Veel van hen hadden in de periode daarvoor speciaal voor dit event meubels ontworpen, behang, verf, vloeren, lambriseringen en andere materialen op maat ingekocht en kunst ingezameld. Aangestoken door de plannen van Residence, openden ook veel winkeliers in Laren zaterdagavond en zondag hun deuren en decoreerden zij hun straat in de kleuren van Salon Residence. Residence hoofdredacteur Miluska van ’t Lam: ‘We hoorden van bezoekers en interior designers dat Salon Residence aanvoelde als een jonge editie van Tefaf, maar dan voor de interieurwereld. Hoogstaand, met een internationale sfeer en een heel positieve, sprankelende energie. Op naar de volgende editie!’

Het interieur als maatpak

‘Bezoekers van alle leeftijden namen de tijd om de kamers te bewonderen en gingen geïnteresseerd in gesprek met de ontwerpers. En dat is precies wat Residence voor ogen had. 'We wilden niet alleen Residence magazine tot leven brengen, zoals een goed boek dat je verfilmt, we gunden vooral de interior designers een vierdaagse catwalk en wilden weer aandacht vragen voor het ambacht. Een ‘moment of fame’, met spotlights, camera’s, spanning, magisch decor en applaus. De bezoekers zaten front row,’ blikt hoofdredacteur Miluska van ’t Lam stralend terug. ‘Interior designers zijn de smaakmakers van nu. Hun interieurs zorgen ervoor dat de culinaire verrassingen in een restaurant nog voortreffelijker smaken, dat een overnachting in een hotel onvergetelijk is, een museumbezoek naar meer smaakt en dat je eigen huis past als een maatpak, waarin je persoonlijkheid goed naar voren komt.’

Waar het in het museum draaide om betovering en verleiding, kreeg de bezoeker in het Singer theater een blik achter de schermen van interior designers en kunstenaars via interviews en masterclasses. Van een interview met kunstenaar Hendrik Kerstens tot een masterclass ‘Hoe werkt dat, je droomhuis laten ontwerpen door een interior designer?’, of een demonstratie van een van de jonge kunstschilders van het Britse behangmerk De Gournay, tot een debat over de evolutie van luxe, met als gastsprekers een internationale topcast: Pierre Frey van het gelijknamige Parijse stoffenhuis, decorator Nina Campbell, Christopher Sharp mede-eigenaar van The Rug Company en interior designer Kate Hume.


Fotoverslag

Van links naar rechts: De winterkamer van Thijs Murré, ingericht met objecten van Piet Jonker Historische Bouwmaterialen. En de slaapkamer van Brecht Murré.

Van links naar rechts: Het rode kabinet dat Edward van Vliet ontwierp voor Lensvelt en ingericht was met objecten van Rademakers Gallery. Op de achtergrond een werk van Hendrick Kerstens. De zitkamer van Decoration Empire.

Van links naar rechts: Het boudoir van de Belgische interior designer Hilde Cornelissen. Framework Architects speelde in de door hun gecreëerde studio met kleur en vlakverdeling.
Van links naar rechts: Minimalistisch en strak design bij Ruud van Oosterhout. 15 duizend anjers verwerkte Menno Kroon in een muur in de kamer van HIP Studio.
Van links naar rechts: Handgeschilderd behang van De Gournay in de kamer van Ethnic Chic. Object in de ruimte van Galerie Kunstbroeders, ingericht door Osiris Hertman.

Foto: De juwelen van Schaap & Citroen
Foto: In de tuin van Singer Laren was het vier dagen lang prima toeven en je kon er in een splinternieuwe Land Rover plaatsnemen.
Foto: De kamer van Ethnic Chic
Foto: Eveline Schmitz van Eveline interieur in haar exotische en kleurrijke kamer.
Foto: Nina Campbell en Jan des Bouvrie
Foto: Bezoekers genieten in de tuin van Singer Laren van de zon en een drankje
Foto: De studeerkamer van Decoration Empire
Foto: Bezoekers bekijken de kunst van Oostloor Arts & Objects
Foto: Pierre Frey van het Franse stoffenhuis op het podium in het Singer theater tijdens zijn masterclass.

Hoofdfoto: Jan des Bouvrie en Nina Campbell met hoofdredacteur van Residence Miluska van 't Lam tijdens de openingsavond van Salon Residence.
Fotografie: Peter Baas, Jamshid Mousavi

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

ABCOUDE
€ 2.700.000 k.k.
1/6
ERP
Prijs op aanvraag
2/6
WASSENAAR
€ 3.400.000 k.k.
3/6
BLOEMENDAAL
€ 2.795.000 k.k.
4/6
BEEKBERGEN
€ 2.995.000 k.k.
5/6
Brasschaat
€ 3.095.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #5/6
  • floral Deco
  • Salone del Mobile Milano
  • De buiten kamer
  • Bloemen in het interieur

Meest bekeken

ZANDVOORT
€ 3.950.000
1/5
Mol
€ 999.990
2/5
FRANKRIJK
€ 500.000
3/5
Vlaardingen
€ 1.985.000
4/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
5/5

Nieuw aanbod

Kennemerweg 1
ZANDVOORT
€ 3.950.000 k.k.
Weg naar As 32
Genk
€ 1.289.000 k.k.