25 januari 2016

Brussel in teken van eclectisch Brafa

Kunst, design en interieur hand in hand

Kunstbeurs Brafa heeft niet alleen een kloppend hart voor kunst, maar ook voor design en interieur.
Sophisticated, elegant en intogen chic, de sfeer op kunstbeurs Brafa in Brussel is even vriendelijk en oprecht als onze Zuiderburen zelf. Daarnaast heeft Brafa niet alleen een kloppend hart voor kunst, maar ook voor design en interieur én nog interessanter: hoe je die drie kunt combineren.

De meeste mensen zullen een kunstbeurs bezoeken om een aankoop te doen. De een om zijn collectie uit te breiden, de ander als beginnend verzamelaar. Praten over kunst, kennis uitwisselen en netwerken is ook een argument om een toegangskaartje te kopen. En wat te denken van je simpelweg vergapen aan al het moois dat er te zien is? Op kunstbeurzen komt de beste kwaliteit in verschillende disciplines samen. Je loopt als het ware door een groot museum.

Vanaf linksboven met de klok mee de stands van: Axel Vervoordt, Galerie Pierre Mahaux, Futur Antérieur, Robertaebasta.

Kunst combineren

Brafa voegt daar nog een laag aan toe. Een laag die interessant is voor interieurliefhebbers. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: kunst en interieur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De kunsthandelaren en galeries op Brafa begrijpen dat en doen er iets mee. En zo leer je op deze beurs hoe je kunst kunt combineren met andere kunst, maar ook hoe je kunst combineert met je interieur.

En dat zit zo. Veel deelnemers in Brussel nemen de inrichting van hun stand serieus. Kunst of design temidden van vier grijze of witte muren? Je ziet het wel, maar vaker gaat het een stap verder. Dat begint al met de collecties die de kunsthandelaren en galeries meenemen. Die zijn namelijk veelal eclectisch. Tussen de oude meesters hangt her en der een modern schilderij, op een klassieke Franse ladekast staat een Afrikaans beeld, Griekse en Romeinse beelden staan voor glimmende, zilveren muren en naturalia en geprepareerde dieren worden gecombineerd met vintage, Deens design.

De stands van Galerie Marcilhac (boven) en Robertaebasta (onder).

Spanningsboog

Wat we hiervan leren? Kunst combineren is vooral een kwestie van gewoon doen. In ons hoofd lijkt het misschien totaal onlogisch om Oceanische kunst te combineren met modern werk, maar wat ontstaat is een spanningsboog en daardoor worden de sterke punten van elk afzonderlijk werk nog meer benadrukt en gaat het nog meer stralen.

Links: De stand van Axel Vervoordt. Rechts: Kast met marmer van Eric Schmitt bij Galerie Jean-Jacques Dutko

Kunstzinnige woonkamer

En dan is er dus nog de inrichting van de stands. Want ook op dat gebied gaat menig kunsthandelaar en galerie net een stapje verder. Sommige deelnemers schakelen zelfs de hulp in van een interior designer, als ze dat zelf al niet zijn zoals Axel Vervoordt. En zo komt het dat veel stands er eerder uitzien als een kunstzinnige woonkamer die uitnodigt om van dichtbij bekeken te worden dan als een steriele ruimte die je liever van een afstandje aanschouwt.

Bovendien zijn veel stand op het eerste oog niet wat ze lijken, loop erin en je belandt van de ene wereld in de andere. Brafa is kortom veel meer dan een verkoopbeurs en een plek om te netwerken, het is een bron van inspiratie voor iedere kunstverzamelaar en interieurliefhebber en een bezoek aan Brussel meer dan waard.

Boven: Louis XVI canapé bij Francois Léage. Onder: handbeschilderde papieren panelen bij Il Quadrifoglio.

Brafa vindt plaats in Tour et Taxis in Brussel en duurt nog t/m 31 januari

Tekst Simone Lautenbach
Foto's Brafa, Simone Lautenbach

Meer Brafa? Lees dan ook:

- Hollands glorie op Brafa
- Kijkje achter de schermen bij Brafa
- 3 vragen aan florist Mark Colle

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

WASSENAAR
Prijs op aanvraag
1/6
OLDENZAAL
Prijs op aanvraag
2/6
DOKKUM
Prijs op aanvraag
3/6
MAASLAND
Prijs op aanvraag
4/6
DOMBURG
Prijs op aanvraag
5/6
DOORN
€ 2.675.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #7/8 Hit The Road
  • ROADTRIP door Europa
  • 7 INSPIRERENDE interieurs
  • Muurschilderijen van Gijs Frieling
  • Stockholm en online KUNST kopen
  • Huizen om THUIS te blijven

Meest bekeken

WARMOND
€ 1.425.000
1/5
EARNEWALD
€ 595.000
2/5
HEEG
€ 500.000
3/5
NIJMEGEN
€ 3.300.000
4/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
5/5

Nieuw aanbod

Strijbeek 1
MEERLE
€ 2.690.000 k.k.
Bosweg 9
NOORDWIJK ZH
€ 3.795.000 k.k.
Hoofdweg 1372
NIEUW-VENNEP
€ 1.100.000 k.k.