28 maart 2016

Marrakech, I love you

Wat je niet las in Residence

Residence ging op reis naar het hectische Marrakech, de koele kustplaats Essaouira en verkende de groene bergen en de dorre woestijnvlaktes van Marokko.
Groene oases, besneeuwde bergtoppen, dorre woestijnen, koele kustplaatsen en drukke steden. Marokko has it all. Je leest er alles over in ons Secret Garden-nummer (nu in de winkel). Online delen we extra beeldmateriaal met je, een te gekke reisaanbieding én nog een reisverslag, ditmaal met de persoonlijke ervaringen van de redacteur.

‘Kun je die sinaasappels eten’, vraag ik Khalid, de chauffeur die me net heeft opgepikt van het vliegveld en me nu via de moderne buitenwijken van Marrakech naar de medina (oude stad) rijdt. Langs de kant van de weg staan bomen met knaloranje vruchten die erom vragen geplukt te worden. Wanneer we stilstaan bij een stoplicht zie ik dat twee toeristen dat ook net hebben gedaan en het resultaat in hun handen aandachtig bekijken. ‘Je kunt ze wel eten, maar ze hebben een heel sterke smaak’, zegt Khalid. ‘Deze sinaasappels worden vooral gebruikt als extract in oliën en parfums. We verbouwen in Marokko ook wel eetbare vruchten, maar dan op plantages buiten de stad.’ Als we verder rijden, laat ik het raampje iets zakken. Een zachte bries stroomt de auto binnen en de zon verwarmd mijn gezicht. Instant happiness. Geen wonder, het is eind januari en in Nederland is het al weken grauw en grijs. Winter wil het maar niet worden en de lente laat nog even op zich wachten. Hoe fijn is het dat ik daarom de zon op kan zoeken voor een reisreportage voor Residence.

De zonsondergang vanaf het dakterras van riad El Fenn in Marrakech.

Booming

Drie jaar geleden was ik al eerder in Marrakech en maakte ik met mijn moeder ongeveer dezelfde reis die ik de komende vijf dagen met fotograaf Ester Gebuis ga maken. De stad is veranderd. Marrakech is booming. Dat merkte je drie jaar geleden al. Veel van de all inclusive hotels, resorts en shoppingmalls die toen in aanbouw waren, zijn nu af. Met het oude Marrakech heeft het niets te maken. Khalid is het met me eens als ik zeg dat het wel wat weg heeft van Disneyland. Het ziet er allemaal te perfect en aangeharkt uit. Nee, doe ons de medina maar met zijn rommelige, smalle steegjes, verweerde huizen en karren met ezeltjes.

Links: Slenteren door de medina van Marrakech. Rechts: Tapijtshop Chez les Nomades.

Hij zet me af bij Bab El Ksour (een van de stadspoorten die toegang geeft tot de medina) en ik word direct enthousiast begroet door Anna, front office manager van riad El Fenn. Ze vertelt dat ze Canadees is. Haar man is Marokkaans en heeft een sinaasappelplantage (daar zijn ze weer) buiten de stad. Ze werkt drie dagen per week voor El Fenn en vindt het heerlijk. Al pratend gaat ze me voor. We slaan het eerste straatje rechts in en na een paar meter staan we voor een indrukwekkende, houten deur die piepend opengaat. Daarachter gaat een wereld schuil die ik A: vanwege mijn research en B: vanwege mijn eerdere bezoek aan Marokko al had verwacht. Maar voor wie de eerste keer naar het Noord-Afrikaanse land afreist, is het wellicht een verrassing. Laten we het erop houden dat Marokkanen de binnenkant belangrijker vinden dan de buitenkant. Als het gaat om gebouwen stelt het exterieur dan ook niet veel voor. Maar laat je niet bedriegen. Het op het oog meest vervallen krot kan het interieur van een paleis hebben. Marrakech’ schoonheid gaat dan ook schuil achter de gevels en zie je niet op straat. Daarom is mijn nummer één tip: slaap altijd in een traditionele riad (of die nou groot of klein, luxe of simpel is) en niet bij een hotelketen. Je ervaart op die manier zo veel meer van de cultuur en de stad met zijn vriendelijke bevolking. El Fenn, eigendom van Vanessa Branson (de zus van zakenman en filantroop Richard Branson), is een van de mooiste riads in Marrakech. En ik mag er een nachtje slapen.

Boven: Het interieur van riad El Fenn in Marrakech. Onder, links: Enorme cactussen in Jardin Majorelle. Rechts: Detail van de prachtige koranschool Medersa Ben Youssef.

Magische plek

Terwijl ik Anna op de voet volg, heb ik bij elke hoek die we omgaan een innerlijk juichmomentje. Het is hier zo mooi, ik weet niet waar ik moet beginnen met omschrijven (maar gelukkig heeft hoofdredacteur Miluska van ’t Lam dat heel goed gedaan in Residence 4, nu in de winkel voor maar 4,95 euro). Ik krijg een kamer waar mijn appartement in Amsterdam het qua grootte vermoedelijk tegen af moet leggen. De badkamer heeft al de omvang van mijn keuken, badkamer en hal bij elkaar. En ik heb een open haard! Genoeg gezwijmeld voor nu, als fotograaf Ester ook is gearriveerd gaan we direct op pad. We hebben elke dag een vol programma (zeker omdat in deze tijd van het jaar de dagen in Marokko ook kort zijn) en moeten veel reizen. Elke nacht slapen we op een andere plek. Khalid brengt ons eerst naar Jardin Majorelle, de tuinen van couturier Yves Saint Laurent (1936-2008). Het is een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad en de vorige keer ben ik hier ook geweest, maar ik kan het echt aanraden en ik weet zeker: deze magische plek verveelt nooit. Het wuiven van de bamboeplanten, het getjilp van de vogels, de rode slingerpaden langs cactussen zo groot als auto’s…

Links: Scarabeo Camp, als de avond valt verlichten olielampjes het pad naar de tenten. Rechts: Breakfast with a view in Scarabeo Camp.

Daarna dompelen we ons onder in de medina en de soeks. Stel je in op Koningsdag in Amsterdam, maar dan nog een tikje hectischer. Als je niets wilt kopen is het een kwestie van oogkleppen op, doorlopen en je afsluiten voor iedereen die je aanklampt. Misschien voelt het de eerste paar keer raar om mensen te negeren of alleen ‘no, thanks’ te zeggen, maar als je met iedereen een praatje gaat maken en alle stalletjes gaat bekijken, kom je nooit ergens. Een beetje dikke huid moet je dus wel hebben. Mijn advies: als je wilt shoppen, plan daar dan een aparte dag voor in en vermijd de soeks verder. Na een stop bij koranschool Medersa Ben Youssef verdwalen we een beetje en komen we per toeval uit bij Chez les Nomades. Aan degenen die van plan zijn woontextiel te kopen in Marrakech: doe dat hier. Dat wil zeggen als je een keuze kunt maken, want de hoeveelheid vloerkleden en plaids die opgestapeld liggen in dit enorme pakhuis is overweldigend, net als de zonsondergang die we die avond zien vanaf het dakterras van El Fenn.

Boven: Om elke hoek een verrassing op het terrein van de Beldi Country Club. Onder: Lunch en een palmboom pal voor de ingang van Jnane Tamsna.

Wauw-factor

Ik was al dol op Marrakech, de stad staat sinds mijn eerste bezoek in mijn top drie van favoriete steden, maar in de dagen die volgen stijgt mijn aanzien alleen maar meer. Met als gevolg dat ik nu nog meer van het land wil zien. De plekken die we bezoeken en de mensen die we ontmoeten veroveren allemaal een plekje in mijn hart. Met name Meryanne Loum-Martin, interior designer en eigenaar van Jnane Tamsna in de noordelijke wijk La Palmeraie. Haar voorkomen, stijl en visie zijn inspirerend. De tuin van Jnane Tamsna is door haar man Gary, die onder meer botanist is, ingericht met uitsluitend inheemse bomen en plantensoorten. Gras ligt er bijvoorbeeld niet en dat is een bewuste keuze. Meryanne ergert zich groen en geel aan de hotels die een grasmat in de tuin leggen. ‘Dat hoort hier niet en je moet het constant water geven terwijl hier dorpen in de omgeving zijn die door de droogte soms niet eens water hebben. Dat vind ik onverantwoord.’

De tuin van Kasbah Bab Ourika en een spectaculair uitzicht op het Atlasgebergte.

Ook de Beldi Country Club (met een wauw-factor om elke hoek), Kasbah Bab Ourika (die moestuin!) en Scarabeo Camp zijn stuk voor stuk locaties waar ik nog eens naar terug wil. Tijdens onze flitsbezoekjes proeven we van de sfeer – en het eten – maar op het terrein van de Beldi Country Club zou ik me dagen kunnen vermaken en slenterend door de tuin of met een boek op het terras van Kasbah Bab Ourika ook. In Scarabeo Camp zit ik voor het eerst van mijn leven op een kameel. Leuk om een keer gedaan te hebben, maar doe mij maar een paard (ook mogelijk), dat biedt iets meer actie. De beste manier om de woestijn te verkennen is echter per quad, omdat je dan veel grotere afstanden kunt afleggen en op plekken kunt komen waar auto’s niet kunnen gaan. Essaouira is nog steeds het lieflijke kustplaatsje uit mijn herinnering met zijn wit-blauwe huizen. Alsof je op een Grieks eiland bent. Het is hier een stuk relaxter dan in Marrakech en met de restaurants Mega Loft en Elizir ontdek ik twee fijne nieuwe adressen. Al met al geeft deze reis genoeg stof tot nadenken voor een derde trip naar Marokko.

Links: Straatbeeld in Essaouira. Rechts: Restaurant en conceptstore Mega Loft.

De pittoreske haven van Essaouira.

Fotografie Ester Gebuis Tekst Simone Lautenbach

Nieuwsgierig geworden naar Marrakech en Essaouira?


Lees en bekijk dan het reisverhaal van Ester Gebuis en Simone Lautenbach in Residence 4, Secret Garden. Nu in de winkel! Boeken? Bekijk hier de reisaanbieding die we samenstelden met Heritage Travel, expert in reizen naar Marokko.

Lijst van genoemde adressen in het magazine


Marrakech
El Fenn, el-fenn.com
Jardin Majorelle, jardinmajorelle.com
33 Rue Majorelle, 33ruemajorelle.com
Kaowa, salad en juicebar
Medersa Ben Youssef, medersa-ben-youssef.com
Le Jardin, lejardin.ma
Cafe Nomad, nomadmarrakech.com
Chez les Nomades, tapijtshop
Dar Moha, darmoha.ma
Maison MK, maisonmk.com
Café de la Poste, grandcafedelaposte-marrakech.com
La Trattoria, latrattoriamarrakech.com
Dar Yacout, daryacout.com
Biennale Marrakech, marrakechbiennale.org

Links: Pad langs olijfbomen in de tuin van Jnane Tamsna. Rechts: Een van de door Meryanne Loum-Martin gedecoreerde kamers.

Buiten Marrakech
Jnane Tamsna, jnane.com
Beldi Country Club, beldicountryclub.com
Kasbah Bab Ourika, kasbahbabourika.com
Scarabeo Camp, scarabeocamp.com

Links: Zonsondergang in de haven van Essaouira. Rechts: Straatbeeld met witte en blauwe huizen in Essaouria.

Essaouira
Le Simoun, café
Taros, tarosessaouira.com
Loft, restaurant
Elizir, restaurant
Mega Loft, restaurant en conceptstore
L’Heure Bleue, heure-bleue.com
Villa De L’ô, villadelo.com
Five Columns, 5-columns.com

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

Everbeek
Prijs op aanvraag
1/6
MONTFOORT
€ 3.900.000 k.k.
2/6
AMSTERDAM
€ 2.750.000 k.k.
3/6
NIJMEGEN
€ 3.300.000 k.k.
4/6
BOSCH EN DUIN
€ 3.795.000 k.k.
5/6
AMSTERDAM
€ 3.400.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #10 Opera
  • THEATRALE interieurs
  • A day at the OPERA
  • Badkamer en suite, HOTELLUXE thuis
  • De L’EUROPE, Grande Dame in nieuwe couture

Meest bekeken

DRUNEN
€ 3.650.000
1/5
DAARLERVEEN
€ 620.000
2/5
HEEG
€ 500.000
3/5
HOEK VAN HOLLAND
€ 950.000
4/5
HARDENBERG
€ 629.000
5/5

Nieuw aanbod

Kruserbrink
HARDENBERG
€ 629.000 v.o.n.
Amersfoortsestraat 113
SOESTERBERG
€ 1.195.000 k.k.
Wilhelminasingel 125
MAASTRICHT
€ 825.000 k.k.