27 januari 2017

De kleuren, patronen en materialen voor 2017

Verslag stoffenfestival Paris Déco Off

Verslag stoffenfestival Paris Déco Off 2017
Vers van de interieurcatwalk: het laatste nieuws en de meest recente collecties gepresenteerd in Parijs, waar afgelopen weekend, tegelijk met meubelbeurs Maison&Objet, het stoffenfestival Paris Déco Off plaatsvond.

Op de linker- en rechteroever van de Seine, in de kleine straatjes van Saint-Germain-des-Prés en Le Marais, zie je eind januari interieurprofessionals driftig heen en weer lopen. Van showroom naar pop-up – soms gevestigd in een minuscuul pandje dat niet veel meer is dan een uit de kluiten gewassen etalage. Alle belangrijke stoffenhuizen presenteren tijdens het evenement Paris Déco Off namelijk hun nieuwe collecties behang, stof en accessoires. Paris Déco Off kan gezien worden als de fashion week voor interieur. Door te kijken naar de gekke creaties in de etalages en de presentaties in de showrooms, voorspellen interieurprofessionals welke stijlen, kleuren en patronen in interieurs zullen worden toegepast het komende jaar. Een paar highlights.

Bekijk de mooiste designhotels in Parijs >>

Zachte materialen zoals fluweel – nog steeds in elke collectie - en bouclé - bij veel merken nieuw te zien, zoals Gastón y Daniela, Pierre Frey, Dedar en Lelievre. Ook op de muren zijn zachte producten te vinden. Boussac, Lelievre en Élitis ontwikkelden behangcollecties die op wandtapijten lijken, zacht en aaibaar.

Experimentele materialen - Experimenteren met materialen en technieken is inherent aan het ontwikkelen van nieuwe stoffencollecties, maar Élitis pakte echt uit met onverwachte materialen als kokosnoot, papier, badstof, goud en neopreen. Romo experimenteerde met fluweel: door verschillende productietechnieken ontstaan structuren in de rijke en gekleurde stoffen.

Links fluweel met structuur van Romo Black Edition, rechts behang met stukjes kokosnoot van Élitis.


Theater
– Christian LaCroix zocht voor zijn gehele nieuwe collectie inspiratie in de magie van theaters wereldwijd. Ook Osborne & Little koos de rijkheid van deze wereld als uitgangspunt.

Natuur - Tropische planten en wilde dieren blijven favoriet, elk merk toonde in de nieuwe collectie wel een botanisch tafereel, tijgers of paradijsvogels. Cole & Son creëerde bijvoorbeeld behang in samenwerking met Ardmore Ceramic Art, dat Afrikaanse keramische beelden en vazen maakt die worden afgebeeld op het behang.

Etnisch blijft een belangrijke invloed het komende jaar, maar wordt meer grafisch uitgevoerd.

De collectie van Cole & Son in samenwerking met Ardmore Ceramic Art links, Karin Sajo etnisch-grafische collectie rechts, Sajo liet zich inspireren door het vakantiehuis van architect Giò Ponti.

Links de nieuwe collectie van Gastón y Daniela met Zuid-Amerikaanse en etnische invloeden, rechts de showroom van Jim Thompson met grafisch-etnische patronen.

Silk elephant in the window

Minstens zo leuk als het spotten van de nieuwe stof- en behangcollecties, is het windowshoppen tijdens Paris Déco Off. De organisatie van het stoffenfestival kiest de mooiste etalage van de rechter- en linkeroever, dus veel merken maken er echt werk van. We spotten een grote olifant van zijdefluweel vergezeld door een Chinese leeuw gemaakt van embrasses (gordijnkoorden en –kwasten) in de etalage van Jim Thompson, een Thais zijdebedrijf. Instagram-favoriet was de installatie van Gastón y Daniela: de oranje papagaaienkolonie op roze, beklede zuilen tegen een achtergrond van roze botanisch behang sierde vele tijdlijnen. De mooiste etalage aan de linkeroever was voor Karin Sajo, ze maakte een groene boekenstal na waar de oevers van de Seine in Parijs mee bezaaid zijn. Erin boeken bekleed met haar stoffen. De beste etalage aan de rechteroever was voor Lelievre. Het merk creëerde een Parijse loft met schommel en uitzicht over de daken van Parijs.

Winnaars Karin Sajo (linkeroever, linkerfoto) en Lelievre (rechteroever, rechterfoto) met de mooiste etalages.

De zijdefluwelen olifant van Jim Thompson en de oranje papegaaienkolonie van Gastón y Daniela.


Connecting

Paris Déco Off draait ook om ontmoetingen. Er hangt een uitgelaten sfeer in de straten. Ontwerpers en stoffenfamilies zijn aanwezig in de showrooms waar borrels en feestjes met brass bands en Chinese leeuwen mensen bij elkaar brengen.

Tricia Guild oprichter en ontwerper van Designers Guild:
‘Maison&Objet is een geweldig event, maar niet voor de textielmerken. Paris Déco Off is voor ons erg goed omdat we mensen ‘thuis’ kunnen ontvangen, in onze eigen showroom. We hebben tijd, ruimte en hebben alle stalen bij de hand. Dit jaar is het erg druk, dus een succes voor ons. Deze nieuwe showroom ligt goed, midden in de belangrijkste stoffenbuurten en de vibe is er fijn, positief en licht. Het is altijd weer spannend om de nieuwe collecties te lanceren. Net als een acteur voor een voorstelling ben ik altijd nog een beetje nerveus. Maar het is heel inspirerend om de reacties van mensen te zien. Naast de decoratieve collectie met bloemen en damasten hebben we onze effen collecties uitgebreid. Linnens, fluweel in allemaal kleuren. Maar ook veel nude en wit, wit is een hele belangrijke kleur. We hebben veel verschillende schakeringen van wit. Onze verfcollectie is heel belangrijk, ook voor de Nederlandse markt waar we het nieuw introduceren. Onze verf is heel mat en hoog van kwaliteit. Dat vind ik heel belangrijk bij alles wat we doen.’

Hoofdredacteur Miluska van 't Lam interview Tricia Guild over de nieuwe collectie waar de matte verf een belangrijke rol in speelt.

Pierre Frey, directeur Communicatie, ontwerper en 3e generatie in het familiebedrijf La Maison Pierre Frey:
‘Natecru is een concept van mijn vader uit jaren 80, het is een samentrekking van naturel en ecru. We herlanceren dat concept nu, veel naturelle kleuren wol en linnen. We hadden nog geen wol in onze collectie en voelen dat er vraag naar is. En als we wol gaan doen, dan doen we er ook 45. Het wordt geweven in onze eigen fabriek in Frankrijk. We hebben al heel veel kleur en patronen, dus dit is een toevoeging op onze collectie. Effen stoffen en natuurlijke kleuren doen het altijd goed. Het combineert ook heel goed met kleur en Patronen. We zijn gek op kleur bij Pierre Frey, maar de combinatie met wol en linnen is heel chique. Tijdens Paris Déco Off ontmoeten we zoveel internationale interior designers. Meer elk jaar. Paris Déco Off staat voor ons voor veel plezier, kleur, events en een heerlijke sfeer in de straten van Parijs. We love it.

Pierre Frey presenteert de nieuwe collectie Natecru.

Nieuws van IMM Keulen: Edward van Vliet & Leolux >>
Top 5 meest gemaakte fouten bij verlichting >>

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

AMSTERDAM
€ 7.500.000 k.k.
1/6
NOORDWIJK ZH
Prijs op aanvraag
2/6
Brasschaat
€ 6.100.000 k.k.
3/6
WASSENAAR
Prijs op aanvraag
4/6
NOORDWIJKERHOUT
Prijs op aanvraag
5/6
DOORN
€ 2.675.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #9 Salon
  • 5 interieurs van NEDERLANDSE designers
  • MASTERCLASS styling
  • HOTSPOTS in de hoofdstad
  • Art nouveau en fotografie

Meest bekeken

BAARN
€ 895.000
1/5
HEEG
€ 500.000
2/5
LEENS
€ 650.000
3/5
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000
4/5
DOKKUM
€ 795.000
5/5

Nieuw aanbod

Rijksstraatweg 117
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000 k.k.
Sternlaan 31
KAMPERLAND
€ 1.595.000 k.k.
Zwaanweg 12
KOUDEKERKE
Prijs op aanvraag