10 april 2017

Residence bezocht Milaan Design Week

Nieuws en trends uit de interieur- en designwereld

Nieuws en trends uit de interieur- en designwereld van Milaan Design Week
Milaan Design Week en Salone del Mobile. Hier komt de internationale designwereld elk jaar in april steevast samen om hun allernieuwste collecties te tonen aan pers, publiek en de designexperts. Dit jaar vond de Design Week samen van 4 tot en met 9 april. Wat waren de highlights?

Om bezoekers op weg te helpen in de overdaad aan activiteiten, verzamelde Residence de favoriete adressen van designexperts en de mooiste events van designmerken op de Residence Milaan City Guide, een kaart te verkrijgen bij het Nederlandse event Masterly. Vorig jaar was dit evenement een van de hoogtepunten, waar curator Nicole Uniquole nieuw en gevestigd talent van eigen bodem met een oog voor ambacht en vakmanschap, samenbracht. Ook dit jaar stelde Masterly niet teleur en grepen ook gevestigde Nederlandse merken zoals Leolux (sinds dit jaar verbonden aan Edward van Vliet) en Gelderland het evenement aan om hun merk aan een nieuw publiek te tonen. Gelderland koos hiervoor een samenwerking met Scholten & Baijings.

Ontdek 11 hotspots van onze design experts van de Milaan City Guide >>

Edward van Vliet was duidelijk aanwezig in het palazzo van Masterly. Doeken met zijn print sierden het binnenhof. Rechts de collectie Rooms of Origin voor Leolux.

Scholten & Baijings voor Gelderland.

Brera Design District

Om het enigszins overzichtelijk te maken, wordt Milaan tijdens de Design Week ingedeeld in wijken die soms natuurlijk zijn ontstaan en soms speciaal voor de gelegenheid zijn gecreëerd. Zo is Brera Design District een vaste stop voor Residence. In deze wijk huisvesten de groot Italiaanse designmerken hun showrooms, die deze week de vloer zijn voor hun jaarlijkse hoogtepunt. Elk merk viert op zijn manier zijn eigen feestje. Cassina staat stil bij haar 90-jarig bestaan en toont haar nieuwste designs in een moodboard van warme kleuren. B&B Italia pakt uit met een conceptmatige benadering van nieuwe ontwerpen van onder meer grootmeester Piero Lissoni, die zich liet inspireren door Japan. Molteni & C toonde haar allernieuwste keuken, ontworpen door de Vlaamse designer en art director van dit Italiaanse merk, Vincent van Duysen.

Milaan Design Week voor dummies >>

Boven de showroom van Cassina met de duidelijke handtekening van art director Patricia Urquiola, onder de buitencollectie van B&B Italia.

Pop-up appartementen

Maar naast deze grote merken, gaan achter historische poorten behangen met blauwe regen pop-up showrooms schuil en exposeren jonge talenten met hun creaties. Opvallend is het aantal totaalbelevingen dat wordt gecreëerd. Het liefst getoond in een appartement, boutique hotel of huis, zodat we als bezoekers precies begrijpen hoe je design kunt toepassen en ervaren, ver weg van het vroegere showroom-gevoel. Zo stapten we binnen in de designwereld van Diesel, Cappelini, hotel Moooi en lieten interior designers als Studiopepe en Dimore Studio zien hoe je eigen ontwerpen kunt mixen met bestaande designs. Waar Studiopepe een inspirerend appartement creëerde waarin je jezelf ziet wonen, koos Dimore Studio een meer conceptuele aanpak, aangekleed met hypnotiserende, elektronische muziek die niet zou misstaan in een club. Kirkby Design vond een appartement in dezelfde buurt en toonde daar zijn eerste behangcollectie op alle aanwezige muren. De ontwerpers waarmee Kirkby voor deze collectie samenwerkte, Eley Kishimoto, kozen voor een seventies gevoel; zachte kleuren gecombineerd met grafische, aanwezige patronen en een toefje glamour door flock print toe te passen en gouden ondergronden te gebruiken.

The Visit van Studiopepe in Brera.

Links Dimore Studio, rechts het Kirkby Design appartement.

Hotel Moooi.

Modern ambacht en talent

Behalve de grote merken en de interior designers, vinden ook ontwerpers en ambachtsmannen en -vrouwen hun podium tijdens deze week. Vaak op nog onontdekte locaties. Zo troffen we de Zuid-Afrikaanse designer Christopher Jenner in een intieme, industriële loft, samen met Calico Wallpaper uit het Amerikaanse Brooklyn. Beide zoomen in op een ambacht en vertalen dit ambacht naar het heden. Jenner dook in de geschiedenis van het Chinese theeservies en verdiepte zich in het materiaal Zisha-klei en transformeerde dit tot een bruikbaar, modern servies (hierover binnenkort meer). Het echtpaar Rachel en Nick Cope startte 4 jaar geleden hun behangmerk en koos, in tegenstelling tot de meeste behangmerken niet voor een herhaling van patronen, maar voor een doorlopend, wandvullend tafereel of patroon. Wij vielen als een blok voor het ontwerp van Anna Kraš, Mira & Miloš.

Christopher Jenner presenteert zijn collectie tafelgoed onder het merk Yixing.

Mira & Miloš van Anna Kraš voor Calico Wallpaper.

Een ambachtsvrouw van eigen bodem en een niet te missen talent dit jaar in Milaan is Sabine Marcelis. Op maar liefst negen plekken in de stad toonde ze haar werk, waaruit haar passie voor materiaal en het experiment duidelijk naar voren kwam. Op een rooftop met uitzicht op de Duomo was haar werk in samenwerking met Bloc Studios te zien. De dochter van een familie met een lange historie in Carrara marmer kon niet langer aanzien dat de resten van het edele materiaal verloren gingen, en begon Bloc Studios om van de restanten accessoires en unieke stukken te maken. De combinatie met de lichtwerken van Marcelis betoverde ons, samen met het uitzicht.

Boven Sabine Marcelis in haar solo-expositie bij 5Vie, onder de presentatie van Bloc Studios op de 11e verdieping.

Aziatische invloeden

Linteloo verkoos voor het eerst de beursvloer boven een showroom in de stad. Op een grote lichte stand lokte de geur van verse popcorn bezoekers naar binnen, die daar werden ingepakt door banken en fauteuils met grote kussens die gemoedelijk over de randen bungelden en de ontwerpen zacht en uitnodigend maakte. Sebastiaan Herkner en Yabu Pushelberg ontwierpen nieuwe stukken, en ook Roderick Vos voegde designs toe aan zijn galerij iconen voor het merk. Hij liet zich inspireren door ouderwetse schoolstoeltjes, waarvan de kuipjes duidelijk te herkennen zijn. Het onderstel van de stoelen is hoog, grof en rond, en doet denken aan gladde kiezelstenen. De gladde, ronde verwerking van het hout is ook terug te zien in de bijbehorende tafel waarvan de poten met een complexe verbinding in elkaar vallen. De vakkundige houtbewerking met ronde afwerking herinnert aan Aziatisch vakmanschap. ‘Ik ben kwart Indonesisch en als ik daar ben voel ik me meteen thuis. Dat zie je hier inderdaad wel in terug’, vertelt Roderick Vos ons. ‘Hoe de poten in elkaar vallen is uniek. Het was iets dat ik in mijn hoofd had al een aantal jaar en graag wilde proberen. Gelukkig is dat goed uitgepakt, de tafel staat als een huis.’

De zachte fauteuils van Sebastiaan Herkner en tafel en stoelen Ishi (onder) van Roderick Vos (rechts samen met partner Claire Vos) voor Linteloo.

Deze vorm van houtbewerking en Japanse feel die daarmee verbonden is, was ook bij het Frans-Japanse Stellar Works terug te zien. Het merk omarmt zijn Aziatische heritage en tilt dat naar een internationaal niveau door lokaal vakmanschap met industrialisatie te combineren. Neri & Hu, een ontwerpduo dat we meermaals tegenkwamen op de beurs, draagt de rol van art director voor dit merk en ontwierpen voor deze presentatie een nieuwe tafelset, waar traditionele Chinese rondingen clean en minimalistisch worden verwerkt. Ook Space Copenhagen en Yabu Pushelberg ontwierpen meubels voor dit merk waarbij de Aziatische heritage modern en hedendaags wordt gemaakt.

De nieuwe collectie van Stellar Works, Aziatisch met internationale flair.

Design is everywhere

Naast showrooms en de beursvloer, wordt eigenlijk de hele stad gebruikt om design onder de aandacht te brengen tijdens Milaan Design Week. Pop-ups, pleinen, musea, en ook de etalages van modewinkels worden ingezet. Louis Vuitton, Jill Sander, Massimo Dutti en Zara zijn slechts enkele modenamen die zich tijdens deze bijzondere week ook inlieten met design. Voor de bewoners en toevallige bezoekers van Milaan is het event dan ook niet te missen. De redactie van Residence put uit deze week inspiratie voor vele verhalen en ontdekte trends en nieuwe merken waar je de komende weken en maanden meer van zult proeven, zowel online als in het magazine. Blijf ons dus volgen voor meer verhalen uit Milaan.

Cosentino en Apparatu installatie Dektonclay >>
Sanitair van Edward van Viet voor Pom d'Or >>
Interieurtrend: colour blocking >>
Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

ABCOUDE
€ 2.700.000 k.k.
1/6
BEEKBERGEN
€ 2.995.000 k.k.
2/6
REEUWIJK
€ 2.950.000 k.k.
3/6
VROUWENPOLDER
Prijs op aanvraag
4/6
MEERLE
€ 2.690.000 k.k.
5/6
REEUWIJK
€ 3.950.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1/2 Terug naar de BRON

  • Vier INSPIRERENDE interieurs
  • UPCYCLE & RECYCLE
  • A Family AFFAIR
  • MODERN en TIJDLOOS wonen in TOPLOCATIES


Meest bekeken

OISTERWIJK
€ 6.000.000
1/5
BEEKBERGEN
€ 2.900.000
2/5
PRINSENBEEK
€ 1.200.000
3/5
EARNEWALD
€ 595.000
4/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
5/5

Nieuw aanbod

Catharijnesingel 101
UTRECHT
€ 825.000 k.k.
Burgvliet 76
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
Duinweg 48
OOSTKAPELLE
€ 1.100.000 k.k.