07 juni 2017

Kimpton De Witt Hotel opent in Amsterdam

5 vragen aan Vice President of Design: Ave Bradley

Kimpton De Witt Hotel opent in Amsterdam
Op 22 mei opende boutiquehotelketen Kimpton De Witt voor het eerst haar deuren in Europa en wel in onze hoofdstad Amsterdam. Residence sprak met de Amerikaanse Ave Bradley, vice president of design voor Kimpton Hotels, over de Amsterdamse way of life, kunst, psychologie en toekomstige dromen.Het eerste Kimpton boutique hotel in Europa is geopend, gefeliciteerd! Waarom hebben jullie gekozen voor Amsterdam als primeur?

‘Het hoofdkantoor van Kimpton Hotels is gevestigd in San Francisco en Amsterdam voelt aan als een zusterstad. Beide steden hebben veel tradities, maar hebben tegelijkertijd ook allebei een progressieve mindset. Deze experimentele en tikkeltje rebelse kant van Amsterdam sprak ons heel erg aan. Ik ben persoonlijk ook zo gecharmeerd door de stad. Toen ik een paar dagen in Amsterdam was om de sfeer te proeven en te kijken hoe de locals hier leven, heb ik gelopen in de buurten vlakbij het hotel, zoals de Negen Straatjes en de grachten. Ik probeerde door naar mensen te kijken echt de cultuur te absorberen en te ervaren hoe er hier wordt geleefd. Naast de fietscultuur, viel mij de interesse voor schoonheid en simpelheid op. Het stoppen na werk bij een lokale bloemenkraam om een prachtige bos te kopen en mee te nemen op de fiets, vond ik geweldig en charmant om te zien. Ook op het gebied van architectuur vind ik Amsterdam een avontuurlijke stad; elk huis is anders. We hebben bij het creëren van het nieuwe Kimpton Hotel dan ook gestreefd naar een ontwerp dat in de stad past en de omgeving respecteert.’Er zitten veel verwijzingen naar de Nederlandse geschiedenis in het hotel. Hoe ben je hierop gekomen en waar haalde je de inspiratie hiervoor vandaan?

‘Ten eerste hadden we geluk met de architectuur die al veel verklapte van de historie van de twee gebouwen waarin het hotel zit. Het ouderlijk huis van dichter en historicus Pieter Cornelis Hooft (1581 – 1647) dat in het hotel zit verstopt, werd door het vorige hotel gebruikt als administratiegedeelte. Nu fungeert The Little House als een volwaardig huis in het hotel, inclusief een royale bar. In andere kamers zijn bijvoorbeeld glas-in-lood ramen behouden. Omdat kunst ook zo tekenend is voor Amsterdam en voor Nederland in het algemeen, is er een variëteit aan kunstwerken te zien in het hotel. We waren uiteraard geïnspireerd door de Oude Meesters van Nederland, maar we hebben dit concept gemoderniseerd door bijvoorbeeld moderne lijsten te gebruiken voor klassieke werken. Op deze manier wilden we een connectie maken met het verleden. Maar ook lokale, nieuwe kunstenaars hebben een plek gekregen in het hotel.’De kamers zijn ingericht alsof er een moderne verzamelaar woont, onverwachts maar met geraffineerde details. Is er een groot verschil tussen jouw persoonlijke stijl en de ontwerpen die je maakt voor projecten?

‘Wanneer ik aan een project begin, moet ik mijn hoofd als het ware leegmaken en in een andere wereld stappen die dynamisch en intens is. Als ik thuiskom, moet ik deze creatieve wervelwind op pauze kunnen zetten en in een ruimte komen die kalmte en rust ademt. Het is dan ook een klassiek, bescheiden en ingetogen interieur. Het is wel lastig, omdat ik tijdens mijn werk zoveel mooie designstukken tegenkom die ik eigenlijk niet kan laten liggen. Daarom heb ik een ruimte onder mijn huis waar ik deze interieurparels bewaar. Mijn huis kan je vergelijken met een roulerende galerie: om de zoveel tijd verander ik mijn interieur met de objecten die beneden staan. In andere gevallen weet ik hoteleigenaren te overtuigen om bepaalde designs op te nemen in het interieur van hun hotel. Op deze manier blijven deze juweeltjes toch een beetje in de familie, haha!’In plaats van een designopleiding heb je Psychologie gestudeerd aan de universiteit, hoe komt dit terug in je werk als ontwerper? Is het onderdeel van jouw designfilosofie?

‘Ik denk het wel, want zoveel van dit werk is emotioneel. Het komt recht uit het hart. De hele dag ben je bezig met mensen, van eigenaren tot personeel, allemaal werkzaam in verschillende disciplines. Het is dan echt handig om een situatie te kunnen lezen en te kijken hoe je het best op iemand kan reageren en het beste uit iemand kan halen. Hierbij heeft psychologie mij zeker geholpen.’Wat is een van de meest speciale momenten uit je carrière? En wat zijn je dromen voor de toekomst?

‘Elk project is anders. Maar het moment dat keer op keer zo speciaal is, is het moment dat de deuren worden geopend en de eerste bezoeker binnenloopt. Dan komt het besef binnen dat het echt is, dat het allemaal is gelukt en dat het hotel leeft na een lange tijd van voorbereidingen. Met het oog op de toekomst staan er veel Europese steden, zoals Barcelona, Londen en Boedapest op mijn lijstje voor het openen van een Kimpton Hotel. We werken nu aan een Kimpton Hotel in Parijs. Een betere start in Europa dan met deze twee steden hadden we ons niet kunnen wensen.’Hotel Kimpton De Witt, Nieuwezijds Voorburgwal 5, Amsterdam. Fotocredit: Marc Berry Reid.

Bekijk ook:
Uniek huis te koop als kunstwerk>>
Hotspot: restaurant Atelier>>
Restaurants met een tuin >>


Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

ELLECOM
€ 4.700.000 k.k.
1/6
DOORNSPIJK
€ 2.550.000 k.k.
2/6
AMSTERDAM
€ 2.795.000 k.k.
3/6
DOMBURG
Prijs op aanvraag
4/6
WIJNANDSRADE
Prijs op aanvraag
5/6
AMSTERDAM
€ 5.900.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #12
  • Aan tafel met Residence
  • Chalet in Chamonix
  • Casa Colori
  • Happy Colours
  • Haardendossier
  • Reizen naar Ljubljana
  • Dress your homel
  • Power koppels in de kunst

Meest bekeken

LOENEN AAN DE VECHT
€ 5.850.000
1/5
OVERASSELT
Prijs op aanvraag
2/5
LOENEN AAN DE VECHT
€ 1.995.000
3/5
MAASTRICHT
€ 1.950.000
4/5
AMSTERDAM
€ 2.280.000
5/5

Nieuw aanbod

Blekerij 52
MAASTRICHT
€ 1.950.000 k.k.
Singel 142
AMSTERDAM
€ 2.280.000 k.k.