01 augustus 2017

De XL Residence zomeragenda

20 must do's in Nederland en België

Residence houdt je op de hoogte van de leukste inspirerende events op design-, kunst- en cultuurgebied in juli en augustus
In ons ultieme zomernummer, Love Peace & Joy, geeft onze kunstexpert Hélène van der Ven twintig culturele tips die deze zomer zeker een bezoek waard zijn. Ontdek ze hier!

t/m zondag 6 augustus

Tentoonstelling Ode aan RinekeZe verdient deze ode, Rineke Dijkstra (1959). Als één van Nederlands meest gelauwerde fotografen weet ze als geen ander het karakter en broeiend onbehagen te verbeelden in indringende portretten van opstandige pubers tot Russische moeders die de sociale ladder beklimmen. Rineke Dijkstra: een ode is een welverdiend eerbetoon.
Stedelijk Museum, Museumplein 10, Amsterdam

t/m zondag 20 augustus

Tentoonstelling Open CallNaar goed voorbeeld van The Royal Academy of Arts in Londen, waar de Summer Show een begrip is, organiseert Museum de Fundatie de ZomerExpo. Bijna tweeduizend kunstenaars, amateurs en professionals, reageerden op de open call en zonden werk in voor deze sprankelende tentoonstelling rond het thema water.
Museum de Fundatie, Blijmarkt 20, Zwolle

t/m zondag 20 augustus

Tentoonstelling Nutty ProfessorKunstenaar Folkert de Jong (1972) heeft een grimmig gevoel voor humor en dat zie je terug in het universum dat hij schept. Voor het ‘De Stijl-jaar’ maakte hij een installatie van beelden gemodelleerd naar de hoofdrolspelers van deze beweging, Piet Mondriaan en Theo van Doesburg. Laat je verwonderen bij Weird Science.
GEM, museum voor actuele kunst, Stadhouderslaan 43, Den Haag

t/m zondag 27 augustus

Tentoonstelling Deconstructie/perfectieVan 1997 tot 2003 rolde de Belg Martin Margiela (1957) zijn radicale visie uit voor het Franse luxe-label Hermès. Hoewel zijn voorliefde voor deconstructie en rauwe vormgeving 180 graden tegenover het elegante modemerk leek te staan, werd het uiteindelijk een spectaculair en succesvol huwelijk, met tijdloze en comfortabele ontwerpen die vaak zeer innovatief waren. Margiela, de Hermès jaren.
ModeMuseum, Nationalestraat 28, Antwerpen

t/m zondag 27 augustus

Tentoonstelling Perfectionisme door de lensWat dreef de invloedrijke fotograaf Robert Mapplethorpe (1946 – 1989) wiens fascinerend werk voortdurend de grens opzocht van wat er door de lens mogelijk is? De Rotterdamse Kunsthal tilt een tipje van de sluier op met een groots retrospectief Robert Mapplethorpe, een perfectionist. Met ruim tweehonderd foto’s en objecten over zijn leven en werk, beginnend bij zijn eerste werken uit eind jaren zestig tot zijn doorbraak in de kunstwereld in de jaren tachtig.
Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam

t/m zaterdag 2 september

Tentoonstelling Marilyn & more

Gavin Rain (1971) werkt met piepkleine cirkeltjes en Paul Rousso met papier, maar beide kunstenaars delen een voorliefde voor het grotere effect. Popart 2.0 in de beste zin van het woord bij de expositie Time Suspended II.
SmithDavidson Gallery, Tintorettostraat 3, Amsterdam

t/m zondag 3 september

Tentoonstelling Martin Scorsese - The ExhibitionAlle Scorsese-films uit dit overzicht, Martin Scorsese: The exhibition, zijn retro, sexy en het perfecte alternatief voor een regenachtige zomerdag. De onbetwiste topper blijft natuurlijk Taxi Driver (1976), met een piepjonge Jody Foster als Iris ‘Easy’ Steensma.
Eye filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam

t/m zondag 17 september

Tentoonstelling Yo BrusselsWie zou denken dat Brussel zo’n levendige hip-hop community heeft? De terechte hommage aan deze muziekcultuur omvat naast de tentoonstelling, YO – Brussels Hip Hop Generations, ook workshops, performances, battles en andere ontmoetingen.
Bozar, Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel

t/m zondag 24 september

Tentoonstelling Cuba LibreVerzamelaarsechtpaar Bas en Xantha Berger werd begin jaren negentig uitgezonden naar Havana en raakte daar bevriend met jonge kunstenaars. Hun veelzijdige collectie Cubaanse kunst is een mooie afspiegeling van 20 jaar verzamelen en vriendschap. Bezoek Cuban Art Now in Museum Singer Laren.
Singer Laren, Oude Drift 1, Laren

t/m zondag 24 september

Tentoonstelling Controversiële beelden

De controversiële Chinese beeldhouwer Zhang Dali (1963) krijgt deze zomer een prominente plaats in het Scheveningse museum. Dali raakte gefascineerd door de Chinese onderklasse, die zwoegt in de bouw en rondreist van klus naar klus. Hij maakte afgietsels van hun lichamen en hoofden paste ze toe in de installaties die in deze eerste solotentoonstelling, Body and Soul, in Nederland te zien zijn.
Museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1, Scheveningen

t/m zondag 24 september

Tentoonstelling Beelden in BelgiëIn deze uitgestrekte beeldentuin leerde ik ooit het werk van Wim Delvoye (1965) kennen, die er getatoeëerde varkens liet rondlopen. De grote sculpturen van de Britse kunstenaar Richard Deacon (1949) zijn een heel goede reden om deze zomer de tentoonstelling Some Time in de tuin te bezoeken.
Middelheimmuseum, Middelheimlaan 61, Antwerpen

t/m zondag 1 oktober

Tentoonstelling Stadse oase

De tuinen van het Rijks zijn gratis toegankelijk en de aangewezen stadsoase om deze zomer verkoeling te zoeken in de schaduw van de twaalf monumentale beelden van Fransman Jean Dubuffet (1901-1985).
Rijksmuseum, Museumstraat 1, Amsterdam

t/m zondag 15 oktober

Tentoonstelling DroomwereldDe installatie The Key in the Hand van de Japanse kunstenaar
Chiharu Shiota (1972) was één van de eyecatchers van de Biënnale van Venetië in 2015. Het Noordbrabants Museum presenteert de eerste solotentoonstelling van haar oeuvre in Nederland, Chiharu Shiota: Between the Lines, met als hoogtepunt de speciaal op maat gemaakte installatie Uncertain Journey. Meditatief mooi als een overweldigende dromerige wolk.
Het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41 , 's-Hertogenbosch

t/m zondag 22 oktober

Tentoonstelling Kraakhelder

De Chinese karakters op het blauw-witte zeventiende-eeuwse kraakporselein waren niet alleen elegante decoratie, maar droegen ook geheimen met zich mee: symbolen voor geloof, liefde of mythische gebeurtenissen. Dit schoteltje draagt het karakter Shou, voor een lang leven. Ontdek meer verborgen boodschappen bij Porselein met karakter in het Gemeente-museum Den Haag.
Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag

t/m zondag 29 oktober

Tentoonstelling In vuur en vlam

Cult artist Raymond Pettibon (1957) werd groot in de punkscene van Los Angeles in de jaren tachtig en maakte niet alleen furore met LP-covers (Sonic Youth, anyone?), maar ook met tekeningen en schilderijen met humoristische referenties naar Amerikaanse popcult helden. A Pen of All Work is een omvangrijk retrospectief van zijn werk.
Bonnefantenmuseum, Avenue Céramique 250, Maastricht

t/m zondag 29 oktober

Tentoonstelling Kunstig papierWat voor kunstzinnige uitingen kun je maken met papier? Niet voor niets is dit materiaal al eeuwenlang een inspiratiebron. Fascinerende uitvoeringen van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars zijn in installaties, ruimtelijke werken en sieraden te zien tijdens deze achtste editie van het succesvolle CODA Paper Art.
CODA Apeldoorn, Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

t/m zondag 26 november

Tentoonstelling Een betere wereld

Trendwatcher en voorspeller Lidewij Edelkoort (1950) is ook curator en stelt bijzondere tentoonstellingen samen. In de expositie Earth Matters toont ze trends en experimenten, van mode tot design, die bijdragen aan een duurzamer productieproces en daarmee tot een betere wereld.
TextielMuseum, Goirkestraat 96, Tilburg

zaterdag 5 t/m dinsdag 15 augustus

Kunstbeurs Kunst na zonsondergang

Kunst kopen na een dagje strand kan op de beurs Art Nocturne Knocke die elke dag pas om vier uur ‘s middags open gaat. Precies op tijd voor de eerste cocktail.
Cultuurcentrum Scharpoord, Maxim Willemspad 1, Knokke-Heist

donderdag 17 t/m zondag 27 augustus

Festival 11 dagen feestDompel je onder in deze bruisende mix van kunst, theater, dans, muziek en literatuur tijdens het podiumkunstenfestival en zomerfeest Noorderzon Performing Arts Festival Groningen. Zuidelijke sferen in het Hoge Noorden!
Noorderplantsoen, Noorderbuitensingel 11, Groningen

Vrijdag 22 t/m zondag 24 september

Dans Dance on the beach

Side A: Split into One is de eerste helft van een geweldig danstweeluik door het Nederlands Dans Theater (NDT). Het gezelschap wordt door de Franse krant Le Figaro geprezen als ‘Een van de zeven wereldwonderen van de dans’. De balletten vallen op door het theatrale karakter en de adembenemende choreografie.
Zuiderstrandtheater, Houtrustweg 505, Den Haag

Tekst: Hélène van der Ven. Dit artikel verscheen in Residence 7-8.

Bekijk ook:
Meer events in juli en augustus >>
Nieuwe kleuren van Little Greene >>
Een kijkje op het meest luxe cruiseschip ter wereld >>


Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

NOORDWIJK ZH
Prijs op aanvraag
1/6
AMSTERDAM
€ 4.000.000 k.k.
2/6
NOORDWIJKERHOUT
Prijs op aanvraag
3/6
WASSENAAR
€ 5.950.000 k.k.
4/6
AALSMEER
Prijs op aanvraag
5/6
WASSENAAR
€ 3.400.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1/2 Terug naar de BRON

  • Vier INSPIRERENDE interieurs
  • UPCYCLE & RECYCLE
  • A Family AFFAIR
  • MODERN en TIJDLOOS wonen in TOPLOCATIES


Meest bekeken

EARNEWALD
€ 595.000
1/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
2/5
BEEKBERGEN
€ 2.900.000
3/5
PRINSENBEEK
€ 1.200.000
4/5
OISTERWIJK
€ 6.000.000
5/5

Nieuw aanbod

Catharijnesingel 101
UTRECHT
€ 825.000 k.k.
Burgvliet 76
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
Duinweg 48
OOSTKAPELLE
€ 1.100.000 k.k.