01 januari 2018

RESIDENCE 1/2: The great escape

Reizen als ultieme inspiratie

Residence houdt je op de hoogte van de leukste inspirerende events op design-, kunst- en cultuurgebied.
We beginnen aan een nieuw jaar vol met inspiratie en ideeën. Dat betekent voor het team van Residence een nieuw likje verf. Het volgende nummer zal namelijk een nieuw uiterlijk krijgen. We kijken met zijn allen uit naar een nieuw jaar. Hoofdredacteur Miluska van ’t Lam neemt je mee in haar vooruitblik voor 2018.

In een oud, industrieel gebouw druppelen architecten en een handje vol journalisten binnen. Met een hoog glas champagne in hun hand verkennen ze de ruimte. We zijn in Kreuzberg, Berlijn. Achter een fluwelen gordijn worden stoelen recht gezet, verlichting en geluid getest. Reden voor onze reis is een discussie geïnitieerd door Dornbracht over een onderwerp dat mijn nieuwsgierigheid al maanden prikkelt: interieurtrends. En dan niet zo zeer de trends zelf – ik ben een voorstander van tijdloosheid –, maar vooral het feit dat ik me afvraag waar de grootscheepse, mind blowing vernieuwingen zijn gebleven. Niet alleen in product- en designontwikkeling, maar ook in de presentatie ervan.

Chaos

Op PAN Amsterdam, waar de euro’s dit jaar gelukkig weer goed werden besteed en Residence samen met The Wunderkammer een rariteitenkabinet neerzette, hoorde ik het een architect ook al zeggen: ‘Het is allemaal zo netjes, ik heb weer behoefte aan een beetje chaos.’ Dornbracht schoot dus raak met de vraag: ‘is het gedaan met de interieurtrends?’. Dit Duitse innovatieve badkamermerk zette voor de discussie twee internationale studio’s op de sprekersstoel: het Chinese ontwerpersduo Lyndon Neri & Rossana Hu en de New Yorkse interior designer Rafael de Cárdenas. De emotionele discussie bleef achterwege, helaas misschien. Ik had me wel verheugd op een beetje vuurwerk met argumenten. Maar de conclusie was des te bevredigender en sluit goed aan bij dat waartoe we je al heel lang willen inspireren: een interieur is een expressie van wie je bent. Daaraan zou ik willen toevoegen: of van wie je wíl zijn, want een interieur kan je ook inspireren het beste uit jezelf te halen. Om te creëren, te presteren, tot rust te komen en ontmoetingen te organiseren.

Trend

Trends zijn ook al lang niet meer nodig als meetinstrument van wat de consument wil of gaat kopen, benadrukten de ontwerpers. Social media vertellen dat haarfijn. Rossana Hu: ‘We willen juist níet wonen zoals iedereen woont. We willen uniek zijn. Dat kan door te customizen.’ En daarmee bedoelt Hu eigen ontwerpen laten maken in al zijn gradaties. Van een ontwerp voor je huis tot een stoel in een vorm en stof die je mooi vindt. Of door unieke stukken, one of a kinds, te verzamelen die je aanspreken of iets over jou vertellen. Daarvoor is reizen de ultieme bron van inspiratie. Waar leer, ontdek en verdiep je je meer dan op reis? Eigenlijk is dit ook een tijdloos gegeven, want we reizen al eeuwenlang en laten onze interieurs daardoor beïnvloeden. De kunst anno 2018 is daarin je eigen smaak te ontwikkelen en je niet te laten voorstaan door een bepaalde stijl. Of zou dat stiekem toch een trend zijn? Op de terugweg van Berlijn naar Amsterdam zei mijn buurman, een ondernemer uit Canada, het treffend: ‘Ik reis veel en de veiligheid lijkt overal ver te zoeken. Daarom heb ik maar besloten thuis m’n eigen wereld te creëren, waarin ik lekker weg kan vluchten.’ The Great Escape thuis dus. Een mooi voornemen voor 2018! Ik ben benieuwd hoe jouw wereld er in het nieuwe jaar uit komt te zien. Houd je ons op de hoogte?Residence 1/2 ligt van 28 december 2017 tot en met 14 februari 2018 in de winkel en is hier na te bestellen.Hier krijg je een Hollywood vibe >
De print is terug! >
Poëtisch en praktisch tegelijk kan >Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

AMSTERDAM
€ 3.200.000 k.k.
1/6
BLARICUM
Prijs op aanvraag
2/6
BEEKBERGEN
€ 2.900.000 k.k.
3/6
ROZENDAAL
€ 2.750.000 k.k.
4/6
BLARICUM
€ 2.997.500 k.k.
5/6
WASSENAAR
€ 3.400.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #6 Terracotta Goddess
  • Totaal Terracotta INSPIRATIE
  • Anne Agbadou-Masson
  • HOMMAGE aan Italiaanse vrienden
  • 5 interieurs WARMTE in je eigen huis
  • SECRET ESCAPES van de redactie

Meest bekeken

NIJMEGEN
€ 3.300.000
1/5
BLARICUM
Prijs op aanvraag
2/5
HEEG
€ 500.000
3/5
AMSTERDAM
€ 1.495.000
4/5
OUD-BEIJERLAND
€ 1.199.000
5/5

Nieuw aanbod

Sophiaweg 89
NIJMEGEN
€ 3.300.000 k.k.
Menuet 7
NIEUW-VENNEP
€ 925.000 k.k.
Randduinweg 31
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag