01 juni 2018

Residence 6: Nordic Design

Eenvoud & elegantie

Residence houdt je op de hoogte van de leukste inspirerende events op design-, kunst- en cultuurgebied.
Terwijl de redactie zich opmaakte voor ’s werelds grootste designevenement in Milaan, de Salone del Mobile, lieten we ons verleiden door interieurs en ontwerpers uit het hoge Noorden. Clean, simpel – in de goede zin van het woord – en elegant.

Scandinavisch design wint steeds meer terrein. Om over de vintage items, de designiconen en de herinterpretaties daarvan maar niet te spreken. Ontwerpen die naam maakten in de jaren vijftig zijn gewild. En niet alleen in Nederland. Van de Panton Chair van Verner Panton tot de Egg Chair van Arne Jacobsen. Maar ook ontwerpen van de hand van oude meesters als Hans Wegner, Eero Saarinen, Finn Juhl en Alvar Aalto zijn nog springlevend.


Lampje Flowerpot VP3, een ontwerp uit 1969 van Verner Panton, geproduceerd door &Tradition.

Beetle Chair

Ook de interior designers die de interieurs creëren van restaurants, boutiques en hotels vallen als een blok voor de Scandinavische signatuur. Vooral de Beetle Chair van het Deense merk Gubi is een geliefde keuze. Ik geloof dat ik de goedgevormde, charmante stoel de afgelopen maanden bij bijna elke restaurantopening tegenkwam. Eén voordeel: zijn verschijning is iedere keer toch weer anders door de steeds wisselende stoffering. Mijn favoriet? De uitvoering met het palmpatroon Mauritius van Pierre Frey. Het maakt de stoel lekker ongrijpbaar, noem het eclectisch.


Beetle lounge chair by Gubi, uitvoering Mauritius, Pierre Frey.

Glamoureus

Meer merken uit Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland verlaten het traditionele naturelle kleurenpalet en grijpen naar buitenlandse invloeden. Zo worden ze ineens wat meer glamoureus. Kijk naar de nieuwe collecties van &Tradition, Vola (gouden kranen!) en Normann Copenhagen. Individuele ontwerpers uit het hoge Noorden verbinden zich ook steeds vaker aan merken ver buiten hun regio. Zo ontwierp het Deens-Italiaanse duo GamFratesi, dat tekende voor het stoeltje Beetle, nieuwe producten voor de Italiaanse merken Porro en Cappellini. Rijzende sterren Fredrik Färg & Emma Marga Blanche doen dat voor het Spaanse label BD Barcelona. Het tegenovergestelde gebeurt ook. Zo combineert het duo achter Space Copenhagen graag design uit de noordelijke contreien in hun hotelinterieurs. En de Zweedse designstudio Form Us with Love heeft een tweede stoel ontworpen voor het Scandinavische merk dat misschien nog wel de meeste bekendheid geniet: Ikea. Duurzaam en een tikkeltje eigenwijs. Dat smaakt naar meer! Benieuwd wat de Noorderlingen, en alle andere createurs natuurlijk, dit jaar lanceren in Milaan en of ze kiezen voor rebellie, functionaliteit of betovering? We houden je op de hoogte!
Residence 6 ligt nu in de winkel en is hier na te bestellen.

Deze hotspot in Hilversum mag je niet missen >
Vergeet niet om nog een kijkje te nemen in deze te gekke shop >
The interior addict neemt je mee naar zijn woonplaats >


Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

ZIERIKZEE
Prijs op aanvraag
1/6
OLDENZAAL
Prijs op aanvraag
2/6
EINDHOVEN
Prijs op aanvraag
3/6
OSS
Prijs op aanvraag
4/6
HEDEL
Prijs op aanvraag
5/6
WASSENAAR
€ 5.950.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #7/8 Hit The Road
  • ROADTRIP door Europa
  • 7 INSPIRERENDE interieurs
  • Muurschilderijen van Gijs Frieling
  • Stockholm en online KUNST kopen
  • Huizen om THUIS te blijven

Meest bekeken

AMSTERDAM
€ 1.495.000
1/5
EINDHOVEN
€ 1.595.000
2/5
HEEG
€ 500.000
3/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
4/5
EARNEWALD
€ 595.000
5/5

Nieuw aanbod

Strijbeek 1
MEERLE
€ 2.690.000 k.k.
Bosweg 9
NOORDWIJK ZH
€ 3.795.000 k.k.
Hoofdweg 1372
NIEUW-VENNEP
€ 1.100.000 k.k.