03 februari 2020

L' Orfeo van Monteverdi

Gesamtkunstwerk van dans, decor en zang

Meer dan vierhonderd jaar oud, maar nu nog meer actueler dan ooit. Monteverdi’s L’Orfeo uit 1607 heeft door de Nederlandse Reisopera een update gekregen die de klassieke opera regelrecht de 21ste eeuw in katapulteert. Vier powervrouwen sloegen de handen ineen en creëerden een Gesamtkunstwerk van dans, muziek en decor.

Monteverdi’s L'Orfeo is een klassieke opera. Uitgebreid, met lange liederen, wordt elke emotie besproken, van uitzinnige blijheid tot een diepe droefenis. Het is een verhaal over liefde en je dapper verzetten tegen het noodlot, Iedereen kan zijn eigen lot vormgeven. Maar tegelijkertijd is het ook een waarschuwing: je verleden kan je ondergang worden.

Loading the player ...

Een tijdloos liefdesverhaal
L’Orfeo vertelt het hartverscheurende verhaal van de klassieke held Orpheus, die met zijn gezang iedereen tot bekoren brengt. Een soort Rockster avant-la-lettre: charismatisch en door zijn publiek op een voetstuk geplaatst. Deze halfgod raakt verliefd: eindelijk heeft hij het hart veroverd van zijn grote liefde Euridice. Zielsgelukkig bezingt hij haar schoonheid en het feit dat ze eindelijk gaan trouwen. Hun trouwdag breekt aan en alles lijkt volgens plan te verlopen. Maar dan slaat het noodlot toe. Een nimf komt hem het slechte nieuws vertellen: Euridice is tijdens het bloemenplukken gebeten door een slang. Vol droefenis verbeelden de dansers het leed van Orpheus, schreeuwend van ellende gooien ze zich in elkaars armen. Orpheus is radeloos van verdriet.
De pauze last een moment van rust is, maar erna begint het avontuur van Orpheus pas echt. Hij besluit zich te verzetten tegen zijn onheil en af te reizen naar de onderwereld. Omringd door mysterieuze schimmen,, zoekt hij in het donker zijn geliefde Euridice. Uiteindelijk bereikt hij met zijn gezang een nimf die vol medelijden over zijn leed is. Zij smeekt Pluto, de god van de onderwereld, welwillend te zijn. Pluto laat zich vermurwen en Orpheus mag zijn geliefde mee naar het land van de levenden brengen. Maar onder een voorwaarde: hij mag niet achterom kijken. Maar Orpheus kan zich niet bedwingen, hoe weet hij immers of Euridice hem ook daadwerkelijk volgt? Hij kijkt toch en, spoiler-alert, zijn geliefde verdwijnt opnieuw in de onderwereld, nu definitief.Maximaal minimaal.
De uitvoering van de Nederlandse Reisopera is meeslepend, zelfs de operaleek verlaat de zaal onder de indruk. Met minimale middelen, door gebruik van licht, het menselijk lichaam en de subtiele kubus, wordt een maximaal resultaat bereikt. De zangers, blootsvoets en gehuld in een huidkleurige pak, gebruiken de beweging van hun lichaam als krachtig decor. Het is een symbiose van muziek, dans en kostuum. Het resultaat komt voort uit de bijzondere samenwerking van de vier vrouwen achter deze opera. De combinatie van de kostuums van Marloes Breuls, de krachtige dans van choreograaf Nanine Linning werden gebundeld door regisseur Monique Wagemakers. Daar voegde kunstenaar Lonneke Gordijn een uniek decorstuk aan toe.Het blok
Boven de hoofden van de spelers, hangt een glimmende kubus. Het is een met de hand geweven kunstwerk van duizenden doorzichtige draden, gemaakt van fluor carbon. Het is een soort visdraad die de verlichting weerkaatst. Soms zitten de spelers gevangen in het blok, dan weer hangt hij onheilspellend boven hun hoofden. Hij is een representatie van de innerlijke belevingswereld van Orpheus waarin hij gevangen zit. Hij De installatie genaamd EGO, vertoont dezelfde emoties van pijn, vreugde en wanhoop. Het wordt zo geen decorstuk maar een extra speler op het toneel. Niet meer dan passend dat EGO op het eind zelfs een buiging maakt. De poëtische schoonheid van EGO is kenmerkend voor het werk van Studio Drift, waar Gordijn samen met Ralph Nauta oprichter van is.Op de grens van design, kunst en muziek
Studio Drift is geen onbekende in de internationale kunst- en designwereld. In 2018 had de Studio een indrukwekkende overzichtstentoonstelling in het Stedelijk museum, gevolgd door een grote solo show in het Mint Museum in Charlotte, USA, nog te zien tot 26 april.
Afgelopen Dutch Design Week was de studio een van de vier officiële ambassadeurs en mochten ze het ambassadeursdiner hosten. De gasten kregen een bijzondere maaltijd voorgeschoteld terwijl boven de hoofden een performance van de interactieve installatie SH light plaats vond. Een vergelijkbare installatie is sinds 2016 permanent te zien in het Rijksmuseum. En nu is daar de samenwerking met Nationale reisopera, een absoluut hoogtepunt.L’Orfeo trekt door het land en is nog te zien t/m/ 22 februari. Meer informatie hier.


Credits
/ Tekst: Niek Schoenmakers

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

WASSENAAR
€ 5.950.000 k.k.
1/6
MAASLAND
Prijs op aanvraag
2/6
ZIERIKZEE
Prijs op aanvraag
3/6
AMSTERDAM
€ 2.500.000 k.k.
4/6
ZEIST
Prijs op aanvraag
5/6
NOORDWIJK ZH
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #5 Love Your Home
  • Dossier COLOUR YOUR HOME
  • 's Zomers Bloemen
  • KADER VOOR KUNST in Amsterdam
  • TROPISCH STADSHUIS in Rome
  • Kunst en popmuziek

Meest bekeken

HEEG
€ 500.000
1/5
NEDERWEERT
€ 1.175.000
2/5
EARNEWALD
€ 595.000
3/5
EINDHOVEN
€ 1.695.000
4/5
NOORDWIJKERHOUT
€ 2.149.000
5/5

Nieuw aanbod

Wessemerdijk 2
NEDERWEERT
€ 1.175.000 k.k.
Heidemeer 6
HEERENVEEN
€ 1.195.000 k.k.
Gooweg 15
NOORDWIJKERHOUT
€ 2.149.000 k.k.