26 maart 2020

Groene Herinneringen - Mary Hessing

Hoofdredacteur Mary Hessing leidt het nummer in.

GROENE HERINNERINGEN
De meeste zaken bij mij thuis zijn er gekomen omdat ik ooit ergens iets fraais gezien heb. Een flard van een herinnering die is blijven hangen en waar ik vervolgens op geacteerd heb. Zo ook het groen dat je verwelkomt bij onze ingang.

Dat zit namelijk zo: mijn schoolvriend Arnout ging drieëntwintig jaar geleden trouwen met een leuke Portugese architecte die hij in Brussel had ontmoet. De bruiloft was in Portugal en omdat dat al jaren - nog lang voor het land met behulp van Europees geld een enorme opknapbeurt kreeg - mijn favoriete bestemming was en ik er met Arnout ook ooit op vakantie was geweest, wilde ik daarbij zijn. Het hele gebeuren speelde zich af rond Evora, een klein stadje in het binnenland van Portugal. Daar, in het meest romantische kleine kerkje dat ik ooit heb gezien, gelegen op een heuveltje tussen twee riviertjes en alleen bereikbaar na een wilde tocht door weilanden vol graan, werden ze gehuwd door een uit Leiden afkomstige familievriend. Een nogal onorthodoxe priester die de legendarische woorden sprak: ‘Ik zeg altijd maar zo, wat God bij elkaar brengt, daar komt niets meer tussen’.

Het feest was in de plaatselijke pousada, maar omdat die vol zat sliepen wij in het enige hotelletje met air conditioning in het centrum van de stad. Dat hotelletje was een soort oase in het verder snikhete Evora. Om het te betreden moest je via een klein inpandig plaatsje. En precies daar werd ik tussen mijn ogen en in mijn hart geraakt. Het plaatsje was een groen, beschut plaatje met een fonteintje en grote stenen potten waarin tropische planten groeiden. Ongemerkt kwam dit beeld bij mij op de interne verlanglijst.

Toen ik in 2005 een oude melkfabriek ging verbouwen en voor het dilemma stond wat te doen met de entree, een garage waar onze oldtimer in zou komen te staan en die tegelijkertijd de enige toegang tot het huis was, viel alles op z’n plek. Van de garage zou ik een inpandige binnentuin maken à la het Evora-hotelletje zodat een hartelijke entree altijd gegarandeerd was. Echt tropische planten groeien er natuurlijk niet, maar we doen een goede poging en groen is het altijd.

Geniet van ons groene nummer!


Mary Hessing
Hoofdredacteur
Portret Brenda van Leeuwen

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

AMSTERDAM
€ 3.500.000 k.k.
1/6
LAREN NH
€ 3.450.000 k.k.
2/6
AMSTERDAM
€ 7.500.000 k.k.
3/6
WASSENAAR
€ 2.586.000 v.o.n.
4/6
VOORBURG
€ 2.695.000 k.k.
5/6
VROUWENPOLDER
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #9 Salon
  • 5 interieurs van NEDERLANDSE designers
  • MASTERCLASS styling
  • HOTSPOTS in de hoofdstad
  • Art nouveau en fotografie

Meest bekeken

ZALK
€ 550.000
1/5
BAARN
€ 895.000
2/5
LEENS
€ 650.000
3/5
DOKKUM
€ 795.000
4/5
NIGTEVECHT
€ 1.050.000
5/5

Nieuw aanbod

Sternlaan 31
KAMPERLAND
€ 1.595.000 k.k.
Zwaanweg 12
KOUDEKERKE
Prijs op aanvraag
Kerkplein 5-5a
BIGGEKERKE
Prijs op aanvraag