06 oktober 2020

De Nestor

Jan des Bouvrie

Zondag 4 oktober overleed in zijn woonplaats Naarden interieurontwerper Jan des Bouvrie. Jan was een alom geliefde en belangrijke ontwerper voor Nederland. Hij is de ontwerper van de beroemde Kubusbank (opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum) en staat bekend als de man die de Nederlandse interieurs wit maakte. ‘Ik ben geboren in een tussenkamertje zonder ramen boven de meubelwinkel van mijn ouders. Instinctief heb ik altijd het licht gezocht.’ Vele prominente ontwerpers zijn door hem geïnspireerd.

Residence heeft altijd een bijzondere band met Jan en Monique des Bouvrie onderhouden. In Residence nr 9 besteedden we nog aandacht aan zijn 50 jarig jubileum als ontwerper bij Gelderland. Met zijn kubusbank bracht hij een revolutie teweeg in het Nederlandse interieur. Nog steeds wordt Jan des Bouvrie gezien als de grondlegger van het Dutch Design.

De Kubusbank
Met een vliegende start debuteerde Jan des Bouvrie in 1969 op de Jaarbeurs in Utrecht met zijn Kubusbank voor Gelderland (net geen duizend gulden voor de bank en krap vijfhonderd voor de draaifauteuil). De eerste die de Kubusbank kocht was Benno Premsela, die van etaleur bij De Bijenkorf was opgeklommen tot interieurontwerper. In de jaren zeventig tot negentig gold Premsela als de smaak paus van ons land, wiens invloed zelfs reikte tot de designcollecties van het Stedelijk Museum. Mies Bouwman, ook een bekende Nederlander, maar minder omwille van haar goede smaak, kocht de tweede. Vanaf die zomer zinderde er een vierkant-witte golf door het eiken houten interieur van Nederland. Decennialang was Jan des Bouvrie de eerste en enige ontwerper die door de gemiddelde Nederlander met ‘design’ werd geassocieerd. In de media en op televisie: de charmante Jan pakte altijd het podium om uit te leggen hoe je prettig kon wonen en leven. Hij legde daarmee de basis voor nieuwe generaties zoals Piet Hein Eek, Marcel Wanders en Job Smeets (Studio Job), die in de jaren negentig van Dutch Design een internationaal begrip maakten. jandesbouvrie.nl


De kubusbank is model 430 van Gelderland.


Een jonge Jan des Bouvrie met de heer Oberman van meubelfabriek Gelderland, voor wie Jan de Kubusbank ontwierp.


De entree van Het Arsenaal in Naarden- Vesting


Credits
Tekst: Toon Lauwen
Beginbeeld fotografie: Paul Huf, via MAI - Maria Austria Instituut

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

NAARDEN
Prijs op aanvraag
1/6
NOORDWIJKERHOUT
Prijs op aanvraag
2/6
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
3/6
MEERLE
€ 2.690.000 k.k.
4/6
BOSCH EN DUIN
€ 3.795.000 k.k.
5/6
Everbeek
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1/2 Terug naar de BRON

  • Vier INSPIRERENDE interieurs
  • UPCYCLE & RECYCLE
  • A Family AFFAIR
  • MODERN en TIJDLOOS wonen in TOPLOCATIES


Meest bekeken

OISTERWIJK
€ 6.000.000
1/5
ROLDE
€ 795.000
2/5
ROCKANJE
Prijs op aanvraag
3/5
ARNEMUIDEN
€ 760.000
4/5
ZANDVOORT
€ 3.950.000
5/5

Nieuw aanbod

Burgvliet 76
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
Duinweg 48
OOSTKAPELLE
€ 1.100.000 k.k.
Brouwerijstraat 52
OOSTKAPELLE
€ 1.000.000 k.k.