15 juli 2012

Een bed kopen. Waar op te letten?

Tips voor de aanschaf van het ideale bed

Tips voor de aanschaf van het ideale bed.
Het belangrijkste meubel in de slaapkamer is het bed. We brengen er tenslotte bijna een derde van ons leven in door. Niet iets om op te bezuinigen dus, in geld noch in aandacht. Residence geeft tips voor de aanschaf van je bed!


Waar op letten bij het kopen van een bed?

Wanneer je de slaapkamer gaat inrichten, is het bed kopen wellicht de meest belangrijke taak. Let bij het uitzoeken van het bed in eerste instantie op het matras en de bedbodem. Houd daarbij rekening bij de afmetingen van het bed en de bedombouw. Het bed moet groot genoeg zijn om comfortabel in te liggen, maar ook in de slaapkamer passen. Heb je een grote slaapkamer? Maak je bed dan af met een mooi headboard en footboard.

Matras en bodem van een bed kiezen

Het comfort van een bed wordt bepaald door de combinatie van matras en bedbodem. Schaf de allerbeste combinatie aan binnen je budget. Maar ga eerst proefliggen. En dan niet even snel, met je jas en schoenen nog aan. Geadviseerd wordt om minimaal 15 minuten in je favoriete slaaphouding te blijven liggen. Bij sommige producenten kun je proefslapen in de vorm van een hotelovernachting. Je slaapt in een hotelkamer waar het bed van je keuze staat. Ga je over tot aanschaf, dan krijg je de overnachtingskosten terug. Bij andere producenten kun je een matras en bedbodem op proef mee naar huis nemen. Welke bedbodem of matras voor jou geschikt is, is uiteraard persoonlijk. Maar wat voor soort matras je ook heeft, na maximaal zeven jaar dien je ‘m te vervangen.

Afmeting van het bed en de bedombouw

De vormgeving van de bedombouw is smaakafhankelijk. Let wel op de instaphoogte, dat wil zeggen de totale hoogte inclusief matras. Deze ligt meestal rond de 45 cm, maar 53 cm is comfortabeler en ben je erg lang – of niet zo mobiel – dan is 60 cm een goed idee. Een hoog bed geeft ook een heerlijk luxe ‘prinses op de erwt’-gevoel.


Plaatsing van het bed in de slaapkamer

Indien mogelijk, zet uw bed dan niet zo neer dat u er direct ‘tegenaan’ loopt wanneer u de kamer binnenkomt. De vrije ruimte instappen geeft een ruimtelijker gevoel en is praktischer. U hoeft immers niet continu om uw bed heen te laveren. U vindt uw bedombouw niet zo mooi, maar bent wel tevreden over de kwaliteit? Laat een valance (een rondom tot op de grond reikende ‘bedrok’ die over de bedbodem, maar onder het matras gelegd wordt) maken in een stof naar keuze. Dit oogt ook nog eens erg rijk. Is uw slaapkamer niet zo groot, dan is een valance geen goed idee. Een bed op (mooie!) pootjes geeft een ruimtelijker effect.

Headboards en foodboards

Je geeft je bed een geheel eigen karakter met een apart gestoffeerd headboard (een los hoofdeinde dat je achter het bed plaatst). Je kunt kiezen uit het aanbod van uw beddenmerk, of een headboard op maat laten (of zelf!) maken. Dat laatste geeft je uiteraard veel meer keuze qua bekleding en vormgeving. Zo’n hoog hoofdeinde staat chic, maar kies liefst voor een bed zonder ‘footboard’ (verhoogd voeteneinde). Door zo’n footboard oogt de slaapkamer kleiner. Bekijk ook de verschillende stijlen headboards.

Lees ook over het kopen van een waterbed, creëren van sfeer in de slaapkamer, het plaatsen van zitmeubilair in de slaapkamer en de inrichting van een kinderkamer.

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

WASSENAAR
€ 5.950.000 k.k.
1/6
ABBENES
€ 2.600.000 k.k.
2/6
PURMEREND
€ 3.250.000 k.k.
3/6
ZANDVOORT
€ 3.950.000 k.k.
4/6
SCHILDWOLDE
Prijs op aanvraag
5/6
MIERLO
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #10 Opera
  • THEATRALE interieurs
  • A day at the OPERA
  • Badkamer en suite, HOTELLUXE thuis
  • De L’EUROPE, Grande Dame in nieuwe couture

Meest bekeken

DAARLERVEEN
€ 620.000
1/5
DRUNEN
€ 3.650.000
2/5
HARDENBERG
€ 629.000
3/5
HOEK VAN HOLLAND
€ 950.000
4/5
HEEG
€ 500.000
5/5

Nieuw aanbod

Kruserbrink
HARDENBERG
€ 629.000 v.o.n.
Amersfoortsestraat 113
SOESTERBERG
€ 1.195.000 k.k.
Wilhelminasingel 125
MAASTRICHT
€ 825.000 k.k.