09 maart 2013

Verlichting in de slaapkamer

Vijf tips voor de juiste verlichting

Vijf tips voor de juiste verlichting in de slaapkamer
De juiste verlichting in een slaapkamer is belangrijk. Je moet jezelf goed kunnen zien in een spiegel, maar ook een boek in bed goed kunnen lezen. Residence geeft aan aantal praktische tips voor slimme én mooie verlichting in de slaapkamer.

De juiste verlichting voor de slaapkamer

Voor een slaapkamer geldt wat voor iedere ruimte in huis geldt; je gaat uit van drie soorten verlichting. Namelijk de basisverlichting, de sfeerverlichting en de accentverlichting.

De basisverlichting

De basisverlichting is meestal plafondverlichting. Eén centraal lichtpunt (een plafonnière, hanglamp of kroonluchter) kan handig zijn, maar een (aanvullend) raster van plafondspots biedt meer mogelijkheden tot creativiteit. Bovendien kan je met dimbare spots de slaapkamer sfeervoller maken.


De sfeerverlichting

Sfeer in de slaapkamer creëer je door te kiezen voor een interieurstijl die bij je past, en dit goed door te voeren met het juiste materiaalgebruik en goede verlichting. Bij sfeerverlichting kun je bijvoorbeeld denken aan een stijlvolle tafellamp op een bijzettafeltje of sfeervolle ‘eilandjes’ met geclusterde lampen.De accentverlichting

Accentverlichting heeft vooral een functioneel doel. Het is bijvoorbeeld nodig bij een kaptafel of schrijftafel, maar ook in de vorm van leeslampen bij het bed of bij een fauteuil. In een slaapkamer zijn er een paar ‘eigenaardigheden’ waar je rekening mee dient te houden:

Kastverlichting

Niets is zo irritant als ’s ochtends vroeg in een donkere kast de blauwe van de zwarte sokken te moeten onderscheiden. Dus zorg voor goede verlichting in de kasten. Pas wel op dat de lichtbron van de kastverlichting niet te heet wordt c.q. te dicht bij uw kleren hangt. Een mooi systeem is: deur open, licht vanzelf aan, deur dicht, licht vanzelf uit. Het bestaat! Lees ook over de perfecte kledingkast!

Bediening leeslampen

Wil je tafellampen als leeslampen naast het bed, kijk dan even of je vanuit bed makkelijk bij de lampschakelaar kunt. Wilt je liever wandlampen dan leeslampen, hang ze dan niet te hoog. Zo kijk je in de lichtbron en dat is heel onprettig. Hang ze ook niet pal boven het hoofdkussen maar liever iets buiten het bed. Kies voor wandlampen met een draai- of zwenkarm. Zo kun je de lamp laag monteren en hangt hij toch niet in de weg. Het is uitermate handig om niet alleen de leeslamp aan één kant te kunnen bedienen, maar ook het leeslampje van je bedgenoot (bijvoorbeeld d.m.v. een schakelaar in het midden van het hoofdeinde). Is hij/zij in slaap gesukkeld, dan kun je zijn/haar leeslampje uitdoen zonder klauterpartij.

Kruisschakeling

Zorg ervoor dat alle verlichting - net als in een hotelkamer - zowel bij de deur als vanuit het bed te bedienen is, met een zogenaamde kruisschakeling. Koppel dus ook een aantal stopcontacten in de slaapkamer aan een schakelaar bij de deur én aan een schakelaar bij het bed. De (sfeer)lampen die in deze geschakelde stopcontacten zitten, zet je zo met één handeling allemaal tegelijk aan of uit.

Dimmer

Laat zoveel mogelijk lichtbronnen in de slaapkamer dimbaar zijn. Met een druk op de knop, creëer je direct sfeer. Met een domotica-systeem kun je diverse sfeersettings voorprogrammeren.

Daglicht

Ook daglicht speelt in de slaapkamer een belangrijke rol. Speel ermee, zeker wanneer u in uw slaapkamer niet alleen slaapt. Metallic finishes, spiegels (niet té Yab Yum, natuurlijk), een glanslak op wanden of plafond – allemaal bijzondere lichtreflecterende elementen in een slaapkamer.Lees ook hoe je sfeer in de slaapkamer creëert en hoe je de slaapkamer praktisch én mooi inricht.

Beeld: Pinterest.com

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

WASSENAAR
€ 2.975.000 k.k.
1/6
BRUINISSE
Prijs op aanvraag
2/6
MEERLE
€ 2.690.000 k.k.
3/6
LEIDSCHENDAM
Prijs op aanvraag
4/6
AMSTERDAM
€ 2.795.000 k.k.
5/6
Brasschaat
€ 3.095.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #9 Salon
  • 5 interieurs van NEDERLANDSE designers
  • MASTERCLASS styling
  • HOTSPOTS in de hoofdstad
  • Art nouveau en fotografie

Meest bekeken

LEENS
€ 650.000
1/5
BAARN
€ 895.000
2/5
LAREN NH
€ 1.389.000
3/5
HEEG
€ 500.000
4/5
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000
5/5

Nieuw aanbod

Rijksstraatweg 117
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000 k.k.
Sternlaan 31
KAMPERLAND
€ 1.595.000 k.k.
Zwaanweg 12
KOUDEKERKE
Prijs op aanvraag