04 december 2012

Tips voor de inrichting van uw slaapkamer

Voor een efficiënte en comfortabele ruimte

Tips voor de inrichting van de slaapkamer
Haal meer uit je slaapkamer door de kamer op een efficiënte en comfortabele manier in te richten. Deze praktische richtlijnen vormen hierbij een houvast.

Meerdere functies van de slaapkamer

De slaapkamer is de ruimte waar je ontspant. Niet alleen genieten we hier van onze nachtrust, maar we gebruiken de ruimte om ons aan te kleden en op te maken. En af en toe kijk je misschien wel een film vanuit bed, of krijg je een ontbijt op bed. De slaapkamer dient dus meerdere functies, houd hier rekening mee bij de inrichting van jouw slaapkamer.

Praktische tips voor de inrichting van uw slaapkamer

 • Zet je bed altijd zo neer dat je er niet direct tegenaan loopt wanneer je de kamer binnenkomt. De vrije ruimte instappen geeft een ruimtelijker gevoel en is een stuk praktischer.
 • Houd rond het bed minimaal 60 centimeter loopruimte vrij, zodat je niet over elkaar heen hoeft te klimmen en een ruimtelijker gevoel ervaart.
 • Een headboard aan het hoofdeinde van het bed maakt een kamer sfeervol, mits goedgekozen. Zoek er een uit die past bij de stijl die je in de slaapkamer wilt onderstrepen. Buiten esthetisch is een headboard ook functioneel en heel prettig om tegenaan te zitten wanneer je een film vanuit bed kijkt.
 • Zorg voor de juiste verlichting in de slaapkamer. Dat houdt in heldere verlichting voor het lezen van een boek of het aankleden en opmaken. Anderzijds wil je kunnen ontspannen in de slaapkamer, en zorg je voor sfeervolle verlichting. Lees ook deze vijf tips vor de juiste verlichting in de slaapkamer.
 • Buiten praktisch en sfeervol, dient verlichting in de slaapkamer gemakkelijk te bedienen zijn, zowel vanuit bed als bij de entree.
 • Heeft de slaapkamer een eigen badkamer? Houd dan 90 centimeter vrij tussen het bed en de deur naar de badkamer. Kies eventueel voor een schuifdeur, hiermee win je veel ruimte.
 • een nachtkastje aan weerszijden van het bed is handig voor het neerleggen van je boek, eeng glas water en bijvoorbeeld een wekker. Afhankelijk van de hoogte van je bed kies je voor een nachtkastje met een passende hoogte. Het belangrijkst is dat je er goed bij kan, doorgaans kan je zo'n 75 centimeter hoogte aanhouden. Lees hier meer tips voor een sfeervolle slaapkamer.
 • Laat de deur van de slaapkamer liever richting een muur draaien dan de vrije ruimte in; hiermee win je ruimte.
 • Iedere kamer heeft een ‘focal point’. In de slaapkamer is dit vrijwel automatisch het bed. Zorg voor een sterk tegenwicht op de tegenoverliggende wand, bijvoorbeeld in de vorm van een ladenkast met een kunstwerk erboven. (Lees ook over het ophangen van kunst).
 • Vloerkleden in een slaapkamer zijn lekker aan de voeten, zeker bij een harde vloer. Maar vermijd het ‘badmatjes’-effect. Neem dan liever een groot vloerkleed dat mogelijk zelfd onder het bed doorloopt.
 • Maak de slaapkamer persoonlijk door er meubels in te zetten waar je je prettig bij voelt. Ook kunst aan de muur of op een andere plek in de slaapkamer maken de ruimte uniek. Lees over kunst in huis om inspiratie op te doen voor de slaapkamer.

Kleine slaapkamers inrichten

Heb je een kleine slaapkamer, die je graag op een sfeervolle en functionele manier wilt inrichten? Houd waar mogelijk bovenstaande praktische tips in acht en houd verder rekening met algemene richtlijnen voor het inrichten van (kleine) kamers. Zo kun je een kamer optisch groter laten lijken, door te spelen met kleur en licht. Door te kiezen voor een lichte vloer in en donkere kamer bijvoorbeeld, creëer je optisch meer ruimte aangezien de lichte vloer het aanwezige licht reflecteerd (meer hierover lees je in het artikel kleuradvies voor de vloer). Maar ook door in te spelen op de richting waaruit natuurlijk licht de kamer binnenvalt kan je veel bereiken. Valt het zonlicht vanuit het zuiden de slaapkamer binnen? Kies dan voor bleke tonen en lichte kleuren, met in de ondertoon blauw. In dit zuidelijke licht krijgt het blauw juist veel warmte, waardoor het geheel licht en luchtig wordt. Dat zorgt weer voor een optisch grotere kamer. (Meer tips over lichtinval en kleurgebruik in huis vind je hier.)

Inspiratie voor de inrichting van je slaapkamer


Lees ook over het creëren van sfeer in uw slaapkamer, het plaatsen van zitmeubilair in de slaapkamer en laten de mooiste hotelkamers als inspiratiebron dienen voor je eigen slaapkamer.

Fotografie: Pinterest.com

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

LOENEN AAN DE VECHT
€ 5.850.000 k.k.
1/6
WASSENAAR
€ 2.750.000 k.k.
2/6
LAREN NH
€ 3.450.000 k.k.
3/6
ZIERIKZEE
Prijs op aanvraag
4/6
EINDHOVEN
Prijs op aanvraag
5/6
DOKKUM
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #10 Opera
 • THEATRALE interieurs
 • A day at the OPERA
 • Badkamer en suite, HOTELLUXE thuis
 • De L’EUROPE, Grande Dame in nieuwe couture

Meest bekeken

HARDENBERG
€ 629.000
1/5
DAARLERVEEN
€ 620.000
2/5
HEEG
€ 500.000
3/5
DRUNEN
€ 3.650.000
4/5
HOEK VAN HOLLAND
€ 950.000
5/5

Nieuw aanbod

Kruserbrink
HARDENBERG
€ 629.000 v.o.n.
Amersfoortsestraat 113
SOESTERBERG
€ 1.195.000 k.k.
Wilhelminasingel 125
MAASTRICHT
€ 825.000 k.k.