14 augustus 2012

In vier stappen naar de perfecte kledingkast

Overzichtelijk, opgeruimd en netjes

de perfecte kledingkast of walk-in-closet
Niks is fijner dan overzichtelijkheid in je kledingkast. Een kast waarvan je de deuren openslaat en op kleur gesorteerde stapeltjes je uitnodigen om een perfecte outfit samen te stellen. Helaas, in werkelijkheid is dit vaak niet het geval. Met deze vier stappen word je niet overspoeld door het aanbod en stel je binnen mum van tijd de perfecte kledingkast samen.

Zoek op het internet of bekijk een catalogus en een enorm aantal kasten komt je tegemoet. Verschillende maten, materialen en inrichtingen maken het lastig om een goede keuze te maken. Voorbereiding is het toverwoord. Schrap flink wat kasten uit het aanbod door de volgende vier vragen voor jezelf te beantwoorden.

1. Hoeveel ruimte heb je beschikbaar voor je kledingkast?

Afhankelijk van de grootte van de slaapkamer bepaal je de afmetingen van de kledingkast. Heb je genoeg ruimte in huis? U heeft geluk. Een inloopkast, oftewel walk-in closet behoort tot de mogelijkheden: het toppunt van luxe! Walk-in closets] worden vaak op maat geleverd. Door de ruimte op schaal uit te tekenen kun je met de leverancier overleggen over de inrichting ervan. Ben je niet voorzien van een zee aan ruimte voor je kledingkast? Bekijk tegen welke muur je een mooie kast wilt plaatsen en meet de hoogte en de breedte op. Benut het hele oppervlak van de muur voor een mooie kastenwand. Wanneer je wat meer ruimte hebt of geen interesse hebt in een enorme kast, laat dan rondom de kast een aantal centimeters vrij. Zo voelt de kamer ruimtelijker.

2. Welk type kast zoek je?

Een kast neemt meestal een grote hoeveelheid ruimte in. Hierdoor is het belangrijk dat het model past bij de rest van de inrichting en uw persoonlijke smaak. Houd je van strakke lijnen in het interieur, kies dan voor een kast waarin dit terugkomt. Een muurvullende kastenwand staat hier mooi bij. Ben je meer het klassieke type? Oude linnenkasten kunnen prachtig staan. Heb je er weleens aan gedacht om drie verschillende kasten in gelijke kleurtonen te schilderen en deze tegen dezelfde wand te plaatsen? Overigens ben je vrij om verschillende interieurstijlen te combineren. Een ‘geleefde’ boerenkast kan juist in een strakke omgeving mooi uitkomen. Lees ook het artikel Uw interieur, uw karakter over het creëren van een persoonlijk interieur in huis.

3. Welke deuren passen het beste bij jouw kast?

Type kastdeur

Afhankelijk van het type kast kies je al dan niet zelf de kastdeuren uit. Wanneer de deuren niet al onderdeel zijn van de kast, zoals bij antieke kasten bijvoorbeeld, dan bepaal je dit zelf. Grofweg bestaat het onderscheid tussen drie soorten kastdeuren: schuifdeuren, zweefdeuren en draaideuren. Schuif- en zweefdeuren schuif je open en dicht. Het verschil tussen de twee zit het in het ophangsysteem. Schuifdeuren hangen binnen het frame van de kast, terwijl zweefdeuren voor het frame hangen. Verder ogen zweefdeuren meestal wat moderner, maar hebben als nadeel dat stof via de open gleuf aan de bovenkant naar binnen dwarrelt. Draaideuren draaien, zoals het woord al aangeeft, naar buiten toe open. Het voordeel van schuif- en zweefdeuren ten opzichte van draaideuren is dat ze weinig ruimte innemen. Ze hoeven immers niet open te zwaaien.

Materiaal, kleur en handgrepen

Er bestaan talloze materialen voor je kastdeuren. Bekijk welk materiaal bij de bestaande meubelen in de slaapkamer en de slaapkamerinrichting passen. Hetzelfde geldt voor kleur. Creëer ruimte en sfeer in de slaapkamer met een lichte kleur. Vaak wordt (melkkleurig) glas aangeboden. Houd er rekening mee dat wanneer je voor een transparant materiaal kiest, je ook zicht hebt in de kast als deze niet is opgeruimd. Dit kan storend zijn. Wat betreft de handgrepen kies je wat je mooi vindt en wat praktisch is. Test of ze prettig vastpakken. Wanneer de handgrepen niet teveel uitnodigen om kledinghangers aan op te hangen, hoef je niet bang te zijn dat de deuren binnenkort vol knaapjes en kledingstukken hangen!


4. Wat heb je nodig voor de inrichting van de kledingkast?

Zie een nieuwe kledingkast als een nieuw begin. Als je gewend bent weinig overzicht te hebben in je kast dan kun je daar nu verandering in brengen. Bedenk eens hoeveel ruimte het scheelt wanneer je oude kleding of kledingstukken die je weinig draagt weggeeft. Wist je dat gemiddeld genomen slechts 20% van de kleding die in de kast hangt daadwerkelijk gedragen wordt? Na deze selectie heb je een goed overzicht van je kleding. Bekijk of je veel hang- of juist veel legruimte nodig hebt en pas hier de inrichting van de kledingkast op aan. Heb je veel accessoires als riemen en stropdassen? Hier bestaan verschillende soorten lades en hangsystemen voor. Kies wat je makkelijk vindt. Denk ook na over hoe vaak je iets draagt. Als je zomerkleding in de winterperiode naar de bovenkant van de kast kunt verhuizen is dat ideaal. Schoenen plaatst je in speciaal daarvoor bedoelde schoenenvakken. Kies niet voor een schoenensysteem binnen de kastdeur (bij een draaideurkast). Dit oogt rommelig, is vaak niet goed voor de schoen zelf en is onhygiënisch vanwege de schoenzolen die kledingstukken mogelijk raken. Kies liever voor een plek waarbij de schoenen dichtbij de vloer blijven en vrij kunnen staan.

Denk tenslotte goed na over verlichting in de kast. Kies voor een systeem dat automatisch aanslaat als je de deur opent. Zo hoef je nooit meer in het donker te zoeken naar dezelfde kleur sokken!

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

OOSTVOORNE
€ 2.895.000 k.k.
1/6
Brasschaat
€ 3.350.000 k.k.
2/6
ABBENES
€ 2.600.000 k.k.
3/6
MEERLE
€ 2.690.000 k.k.
4/6
AMSTERDAM
€ 3.400.000 k.k.
5/6
MAASLAND
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1/2 Terug naar de BRON

  • Vier INSPIRERENDE interieurs
  • UPCYCLE & RECYCLE
  • A Family AFFAIR
  • MODERN en TIJDLOOS wonen in TOPLOCATIES


Meest bekeken

EARNEWALD
€ 595.000
1/5
BEEKBERGEN
€ 2.900.000
2/5
PRINSENBEEK
€ 1.200.000
3/5
OISTERWIJK
€ 6.000.000
4/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
5/5

Nieuw aanbod

Catharijnesingel 101
UTRECHT
€ 825.000 k.k.
Burgvliet 76
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
Duinweg 48
OOSTKAPELLE
€ 1.100.000 k.k.