10 oktober 2019

Tribal Art Fair 2019

Een van de highlights van TEFAF Maastricht 2019 was een beeld door een naamloze kunstenaar uit Oceanië, te koop voor 200.000 euro. Tribal Art heeft een stevig plek gekregen in de internationale kunstwereld. Maar wat is Tribal Art eigenlijk? En waarom is het zo populair?

Maskers, schilden en voorouder verering
Residence.nl stelde een aantal vragen aan founder en directeur Finette Lemaire van kunstbeurs TAF in Amsterdam, gespecialiseerd in Tribal Art. (tip: Residence verloot een aantal toegangskaarten voor deze kunstbeurs, meer info hier)


Om maar meteen met de deur in huis te vallen, Tribal Art, wat is dat eigenlijk?
FL - Tribal art is de naam voor objecten die gemaakt en gebruikt zijn in een bepaalde cultuur, bijvoorbeeld een Afrikaanse stam. De beelden, textiel, sieraden en maskers worden gebruikt bij rituelen, maar het kunnen ook gebruiksvoorwerpen uit het dagelijks leven zijn. De voorwerpen komen uit Oceanië, Azië en Afrika.

De objecten die je in wereldwinkel vindt?
FL - Nee, dat niet. De voorwerpen die je vindt in de wereldwinkel zijn alleen gemaakt voor de verkoop. Ze zijn juist nieuw terwijl Tribal Art echt gebruikte objecten zijn.Hoe herken je dan een origineel object?
FL - Een object moet voldoen aan een bepaalde iconografie. Deze stijl is voor elk gebied uniek. Het is belangrijk om te weten hoe het object is gebruikt. De gebruikssporen zie je dan ook terug aan de gebruikspatina of aan slijtage op bepaalde plekken. Ook het gewicht van het hout is belangrijk. Ik heb wel eens op internet een beeldje gekocht en toen ik het pakje ontving wist ik zonder het open te maken dat het niet goed was, het was veel te licht. Verder is literatuur onderzoek belangrijk, er zijn tegenwoordig mooie monografieën over veel diverse onderwerpen. Ook kan het internet een bron zijn omdat er veel afbeeldingen op te vinden zijn.

De laatste jaren staat Tribal Art meer in de belangstelling. Hoe verklaar je deze toenemende interesse?
FL - Mensen reizen tegenwoordig veel meer en staan meer open voor andere culturen en gebruiken. Ook zijn de tribale objecten meer opgenomen in de kunstcanon er is op kunsthistorisch gebied meer interesse voor. De objecten worden steeds meer op waarde geschat.


Tribal art past ook in een moderne context, zoals hier met een lamp van Arnout Meijer in de Galerie Lemaire


Waar kun je Tribal Art kopen?
FL - Je kan het kopen in een galerie of op een beurs zoals de Tribal Art Fair. Daar kan je het object goed bekijken en vasthouden. Je kan ook kopen op het internet maar dat is wel moeilijker. Daar heb je wel meer kijkervaring en kennis voor nodig. Als je het koopt in een galerie of beurs kan je ook veel meer vragen stellen over het voorwerp.

Je noemt de Tribal Art Fair. Het is niet echt een voor de hand liggende beurs in Nederland. Wat is de geschiedenis van de beurs?
FL - De eerste beurs was in 2003. De grote veilinghuizen veilde geen tribal art meer in Amsterdam en er moest iets gebeuren om Amsterdam weer op de kaart te zetten. Toen de prachtige ruimte de Duif op de Prinsengracht beschikbaar kwam, was dat mede een reden om de beurs op te starten. De eerste jaren stonden er 10 handelaren alleen uit Nederland en nu staan er 20 handelaren uit verschillende landen. Sinds een aantal jaren zijn er ook lezingen, films en rondleidingen. De beurs heeft een reputatie dat je er bijzondere objecten kunt vinden uit oude verzamelingen. De prijzen liggen er lager dan op de grote beurzen in Brussel en Parijs. Ook zijn er op de TAF meer voorwerpen uit Indonesië en Papua Nieuw Guinea te vinden, bij de meeste andere beurzen ligt de nadruk vooral op objecten uit Afrika.

Overzichtsbeeld van TAF 2018

Enkele high-lights van dit jaar?
FL - Er is op de beurs een bijzonder spiritboard uit de Papua Golf uit Papua Nieuw Guinea. Het object is verzameld in de jaren dertig door iemand die daar werkte. De figuur op het board verwijst naar een belangrijk figuur uit de gemeenschap, de spiritboards hingen in lange rijen in het mannenhuis.
Ook is er een groot vrouwenbeeld van de Asmat uit Papua. De maker van dit bijzondere beeld is Censimpic, een vooraanstaande houtsnijder uit Asmat. Volgens de Asmat was Fumeripits de eerste houtsnijder, en alle houtsnijders hebben de verplichting om zijn werk voort te zetten. De eerste mensen waren gemaakt van hout en Fumeripits bracht hen tot leven. Men vindt dat er een hechte verband is tussen bomen en mensen, en zien hout als de bron van leven.
Van de Yoruba uit Nigeria is een schaaltje dat werd gebruikt bij waarzeggerij. De Yoruba kennen vele verschillende objecten die gebruikt worden door de priester bij Ifa rituelen. Tijdens deze rituelen wordt de hulp gevraagd van Orunmila, de god van de wijsheid. De Yoruba geloven dat Orunmila hun kan helpen wanneer iets verkeerd is gegaan of dat hij zijn advies of goedkeuring kan geven in bepaalde situaties. In dit bakje worden de heilige palmnoten bewaard die gebruikt worden door de priester wanneer hij met de noten de hulp van Orunmila vraagt. Bovenop het deksel staat een knobbelzwijn. Volgens de Yoruba mythologie was het knobbelwzijn het mooiste beest tijdens het ontstaan van de mensheid, hij was versierd met edelstenen. De vogels symboliseren eer en welvaart.


De houtsnijder Censimpic aan het werk

Waar kijk je persoonlijk naar uit?
FL - Elk jaar is het weer leuk om te bekijken welke nieuwe mooie stukken iedereen heeft meegenomen. En natuurlijk om iedereen weer te zien, het is een soort reünie van alle handelaren die al jaren op de beurs staan. De opening is ook altijd heel bijzonder, de bezoekers zijn nieuwsgierig en willen snel naar binnen om de eerste keuze te hebben, die sfeer geeft een enorme energie.

Heb je nog tips voor beginnend verzamelaars?
FL - Durf op je eigen intuïtie af te gaan. Ga veel kijken en bij Tribal art Fair mag je de objecten ook vasthouden. Stel vragen aan andere verzamelaars of handelaren. Begin met iets kleins te kopen en koop waar je plezier aan beleefd.

Dank Finette voor het beantwoorden van deze vragen! Meer informatie is te vinden op de website van Galerie Lemaire.


De Tribal Art fair vindt plaats op 25,26,27 oktober in De Duif, Prinsengracht 756, Amsterdam. Residence heeft in samenwerking met TAF een speciale winactie. Deze actie vind je hier.Credit
Tekst: Niek Schoenmakers

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

WASSENAAR
€ 2.975.000 k.k.
1/6
AMSTELVEEN
€ 2.675.000 k.k.
2/6
AMSTERDAM
€ 2.500.000 k.k.
3/6
WASSENAAR
€ 2.750.000 k.k.
4/6
VINKEVEEN
€ 4.950.000 k.k.
5/6
REEUWIJK
€ 3.950.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #5 Love Your Home
  • Dossier COLOUR YOUR HOME
  • 's Zomers Bloemen
  • KADER VOOR KUNST in Amsterdam
  • TROPISCH STADSHUIS in Rome
  • Kunst en popmuziek

Meest bekeken

NEDERWEERT
€ 1.175.000
1/5
EARNEWALD
€ 595.000
2/5
HEEG
€ 500.000
3/5
EINDHOVEN
€ 1.695.000
4/5
NOORDWIJKERHOUT
€ 2.149.000
5/5

Nieuw aanbod

Wessemerdijk 2
NEDERWEERT
€ 1.175.000 k.k.
Heidemeer 6
HEERENVEEN
€ 1.195.000 k.k.
Gooweg 15
NOORDWIJKERHOUT
€ 2.149.000 k.k.