16 februari 2013

Tips voor tuinbeplanting in ons klimaat

Tips voor tuinbeplanting in ons klimaat
Helaas, niet elke plant gedijt goed in ons land. Plant daarom de planten die passen bij het Nederlandse klimaat.

Zelfs binnen ons kleine landje variëren de omstandigheden zodanig (wind, grondsoort enzovoorts), dat het onmogelijk is om algemeen geldende uitspraken te doen omtrent ‘de juiste boom’ en ‘de meest geschikte plant’. Bij het selecteren van bomen dient u rekening te houden met de volgende aspecten.

Afmetingen van de ruimte in de tuin

Bomen groeien, in de hoogte maar ook in de breedte. En sommige bomen groeien zelfs behoorlijk snel. De gemiddelde Nederlander verhuist om de negen jaar. Is uw boom pas over dertig jaar een woudreus, dan is dat waarschijnlijk niet meer uw probleem. Maar is het een snelle groeier, dan blijkt wellicht over vier jaar al dat u een misser heeft begaan.

De afstand tot gebouwen, tuinpaden en leidingen

Zo breed als de kroon van uw boom boven de grond is, zo breed is ook het wortelstelsel onder de grond. En tel daar voor de zekerheid wat metertjes bij op, want uw boom gaat groeien. En wortels kunnen uw oprit of riolering ruineren.

Beplanting en klimaatcontrole

Bomen kunnen helpen bij de klimaatcontrole in uw woning. Zet een bladverliezende boom bij een zuid-, west- of oostgevel en hij zal ’s zomers de heetste zonnestralen uit uw kamer weghouden, terwijl ’s winters – als de blaadjes gevallen zijn – het licht gewoon prima binnenvalt. Plant groenblijvende bomen (zoals naaldbomen) bij de noord- en westgevel en uw verwarmingskosten zouden wel eens kunnen dalen omdat zij de koude wind breken.

Drainage tuin


Goede drainage van uw beplanting is belangrijk. Er zijn behoorlijk wat bomen die niet van natte voeten houden. Doe een simpele test: graaf een vrij diepe kuil op de plek waar u een boom zou willen planten. Vul het gat met water. Is het water niet binnen een paar uur verdwenen, dan is dit niet de perfecte plek voor een boom.

Bodemkwaliteit


Met name bij nieuwbouwhuizen is de bodemkwaliteit vaak een tijdje abominabel. Geduld is een schone zaak. Na twee jaar regelmatig spitten, composteren en mesten heeft u de boel meestal weer redelijk op orde en kan uw boom op z’n plek. Voor ondiep wortelende planten is dit een minder groot probleem. Een goede toplaag van zo’n 20 centimeter aanbrengen is meestal voldoende om direct aan de slag te kunnen.

Bouwstijl en beplanting


Welke boomsoort u mooi vindt is natuurlijk een kwestie van smaak. Welk type huis u mooi vindt is dat uiteraard ook. Het is mooi om de architectuur op elkaar aan te passen.

Houd bij het selecteren van planten voor uw rekening met het volgende:

Ga niet direct inkopen

Heeft u net een nieuw huis betrokken of bent u van plan uw bestaande tuin helemaal op de schop te gooien, wacht dan vier volle seizoenen voordat u iets aan uw beplanting gaat doen. Teken een plattegrond van uw tuin, maak er vier kopietjes van (voor elk seizoen eentje) en teken in het voorjaar, de zomer, de herfst en de winter in wat u van de vorige bewoners ‘cadeau’ heeft gekregen. Zelfs als u van plan bent om compleet opnieuw te beginnen, kunt u gebruikmaken van reeds aanwezige beplanting. Graaf ze eventueel gewoon uit en verplaats ze.

Zon en schaduw in uw tuin


Kies midden in elk seizoen één dag uit waarop u thuis bent. Loop om de twee uur even uw tuin in en teken op uw seizoensplattegrond in waar de schaduwlijnen vallen. Dit is misschien wel de allerbelangrijkste kennis die u nodig heeft voor de juiste plantkeuze. De grondsoort kunt u nog wel een beetje aanpassen, maar een zonminnende plant overleeft het niet in de schaduw.
  • Volle zon: de plant heeft minimaal vijf uur zon per dag nodig, op het hoogtepunt van de dag
  • Half-schaduw: de plant heeft een paar uur zon nodig op het hoogtepunt van de dag maar kan de rest van de dag toe met schaduw
  • Ochtendzon: de plant heeft wat ‘zachte’ ochtendzon nodig, maar moet tegen de heetste zon beschermd zijn
  • Schaduw: de plant kan niet tegen de directe zon, maar pas op: elke plant heeft licht nodig dus ‘in de schaduw’ betekent niet ‘in volledige duisternis’
  • Gevlekte schaduw: de schaduw onder een boom, waar tussen de takken door lichtvlekjes vallen die zich verplaatsen afhankelijk van de stand van de zon.

Werk met wat u hebt. Het is makkelijker om uw plantkeuze aan te passen aan de omgeving (klimaat, grondsoort) dan om de omgeving aan te passen aan uw plantkeuze.

Denk aan uw lifestyle

Bent u bereid veel tijd – en geld – aan het tuinonderhoud te besteden of niet? Zo niet, laat de eenjarigen en de bollen dan maar staan in het tuincentrum. U (of uw hovenier) zal uren op de knieën liggen om ze te planten en aan het eind van het seizoen weer uit te graven. Gaat er af en toe een balletje getrapt worden in de tuin? Zet in de omringende perken dan geen kwetsbare en/of kostbare planten. Heeft u geen zin om onkruid te wieden? Neem dan bodembedekkers (en strooi houtsnippers o.i.d. over de restanten ‘blote’ aarde). Uw voorkeur gaat uit naar planten die regelmatig water nodig blijken te hebben, maar u heeft daar geen tijd voor of geen zin in? Een geautomatiseerde beregeningsinstallatie maakt uw groene dromen toch waar.

Denk vooruit


Planten groeien. Hou bij het kiezen en plaatsen van planten dus rekening met de volwassen hoogte zoals die aangegeven staat op het kaartje. Anders blijft u verplanten. U houdt niet van die kale aarde tussen planten die nog wat moeten groeien? Strooi houtsnippers, die bedekken de bodem en voorkomen wildgroei van onkruid.

Tip: Kijk wat het goed doet bij de buren. En kijk ook eens naar bomen en planten in het openbaar groen van uw omgeving. De Gemeentelijke Plantsoenendienst weet meestal ook uitstekend wat waar het beste overleeft.

Lees ook:
- Tuininspiratie: Magische Muren
- Tuinmeubilair in kunststof, metaal of hout
- De basisprincipes van een tuinontwerp
- Tuinvijvers en toebehoren
- Tuinmeubelen van Kerkhof Laren

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

VINKEVEEN
€ 3.250.000 k.k.
1/6
NOORDWIJKERHOUT
Prijs op aanvraag
2/6
AMSTERDAM
€ 2.500.000 k.k.
3/6
LOENEN AAN DE VECHT
€ 5.850.000 k.k.
4/6
WASSENAAR
€ 2.975.000 k.k.
5/6
LEIDSCHENDAM
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #6 Terracotta Goddess
  • Totaal Terracotta INSPIRATIE
  • Anne Agbadou-Masson
  • HOMMAGE aan Italiaanse vrienden
  • 5 interieurs WARMTE in je eigen huis
  • SECRET ESCAPES van de redactie

Meest bekeken

HEEG
€ 500.000
1/5
BLARICUM
Prijs op aanvraag
2/5
NIJMEGEN
€ 3.300.000
3/5
EARNEWALD
€ 595.000
4/5
AMSTERDAM
€ 1.495.000
5/5

Nieuw aanbod

Sophiaweg 89
NIJMEGEN
€ 3.300.000 k.k.
Menuet 7
NIEUW-VENNEP
€ 925.000 k.k.
Randduinweg 31
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag