16 maart 2012

Tuinmeubilair in kunststof, metaal of hout

Qua tuinmeubilair heeft u feitelijk de keuze uit drie materialen: kunststof, metaal en hout. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen.

Kunststof tuinmeubilair

Traditionele kunststof tuinmeubels zijn gemaakt van PVC. Tegenwoordig is er ook een polyethyleen dat zich laat verwerken tot het populaire ‘wicker’, een vlechtwerk van kunststof dat oogt als riet/rotan. Kunststof tuinmeubels zijn weersbestendig. Het kunststof wicker voelt redelijk koel aan, maar dat geldt niet voor alle PVC meubels; de laatste kunnen na even in de zon te hebben gestaan, behoorlijk heet worden. Kunststof tuinmeubels zijn licht van gewicht en laten zich daardoor (uiteraard afhankelijk van het model) makkelijk verplaatsen.

Metalen tuinmeubilair

Hoewel de meeste metaalsoorten die voor tuinmeubels gebruikt worden, zoals smeedijzer, op zich goed weersbestendig zijn, luistert de constructie en afwerking van het tuinmeubel nauw. Is die niet goed, dan kan het materiaal gaan roesten. Houd beschadigingen van de eventuele lak dan ook goed in de gaten. Het voordeel van metalen tuinmeubels is dat ze over het algemeen zwaar zijn. Het gewicht is een nadeel op het moment dat u uw tuinmeubels makkelijk wilt kunnen verplaatsen, bijvoorbeeld om met de zon mee te draaien. Metaal is dus meer geschikt voor een ‘vast’ zitje, tenzij u kiest voor aluminium. Metaal wordt ’s zomers heet en ’s winters ijskoud. Kussens zijn dus een must.

Houten tuinmeubilair

Er zijn meer dan vierhonderd soorten hout waar meubels van gemaakt worden, maar die zijn niet allemaal even geschikt voor buitengebruik. Met een bescherming van verf/lak/beits komt u bij diverse soorten een heel eind, maar echte toppers zijn teak en eucalyptus. Deze zijn van nature goed bestand tegen water en insecten (houtwurm e.d.), zelfs zonder enige behandeling. Wilt u de warme bruinrode kleur behouden, dan zult u met teakolie aan de slag moeten. Doet u dit niet, dan vergrijst het hout. Is het hout slechts lichtjes vergrijst en wilt u de oorspronkelijke kleur weer terug, dan lukt dat met opschuren of oliën. Doe uw geweten en de planeet een plezier en check of het gebruikte hout een FSC-keurmerk heeft.

Stijl en vorm van uw tuinmeubilair bepalen

Voor welke stijl tuinmeubels u kiest, hangt natuurlijk voornamelijk af van uw smaak. Wilt u dat uw terras eruit ziet als het verlengde van uw woonkamer, dan heeft u tegenwoordig ruim de keuze uit complete loungesets, met hoekbank en ‘salontafel’. Bent u een echt ‘tuinmens’, dan vindt u waarschijnlijk klassiek tuinmeubilair – denk aan de beroemde Lutyens-bank – passender. Maar laat u bij uw keuze niet alleen leiden door smaak. Veel tuinmeubilair wordt ’s winters opgeborgen. Houd dus van tevoren rekening met de opslagruimte die uw meubels eventueel in beslag nemen. Een inklapbare tafel kan dan bij nader inzien wel eens handiger zijn dan een vaste.

Wilt u meubels in het gras zetten, kies dan geen dunne pootjes. U zakt namelijk langzaam weg… En meet vóór aankoop goed de beschikbare ruimte op. U wilt (in geval van een tafel met stoelen) uw stoel immers wel met een gerust hart naar achteren kunnen schuiven.

Kleurkeuze in uw tuinmeubilair

Ook de kleur van het tuinmeubilair speelt een rol, met name bij kussens en parasols. Over het algemeen zullen felle kleuren eerder verkleuren onder invloed van zonlicht dan naturelle tinten. Dit geldt overigens ook voor de verf op gelakte tuinmeubels! Koop eventueel kant-en-klare hoezen voor over uw tuinmeubels en parasols. Hiermee verlengt u de levensduur aanzienlijk. Berg tuinkussens nooit op een vochtige plek op, anders eindigt u met muf ruikende of zelfs beschimmelde bekleding.

U wilt uw tuinset schoonmaken met de hogedrukspuit? Wees voorzichtig met hout. Door de krachtige straal kan het hout ‘open’ gaan staan en creëert u misschien zelfs splintertjes.

Lees ook:
- Tuinmeubelen van Kerkhof Laren
- Tuininspiratie: Magische Muren
- De basisprincipes van een tuinontwerp
- Tuinvijvers en toebehoren
- Tips voor tuinbeplanting in ons klimaat

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

AMSTERDAM
€ 7.500.000 k.k.
1/6
OLDENZAAL
Prijs op aanvraag
2/6
LOOSDRECHT
€ 7.500.000 k.k.
3/6
Brasschaat
€ 6.100.000 k.k.
4/6
ZEIST
Prijs op aanvraag
5/6
BEEKBERGEN
€ 2.995.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #6 Terracotta Goddess
  • Totaal Terracotta INSPIRATIE
  • Anne Agbadou-Masson
  • HOMMAGE aan Italiaanse vrienden
  • 5 interieurs WARMTE in je eigen huis
  • SECRET ESCAPES van de redactie

Meest bekeken

BLARICUM
Prijs op aanvraag
1/5
EARNEWALD
€ 595.000
2/5
NIJMEGEN
€ 3.300.000
3/5
AMSTERDAM
€ 1.495.000
4/5
HEEG
€ 500.000
5/5

Nieuw aanbod

Sophiaweg 89
NIJMEGEN
€ 3.300.000 k.k.
Menuet 7
NIEUW-VENNEP
€ 925.000 k.k.
Randduinweg 31
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag