23 april 2012

De basisprincipes van een tuinontwerp

Een succesvol tuinontwerp volgt in grote lijnen de basisprincipes van een succesvol interieurontwerp. Met deze basisregels komt u een heel eind.
Een groot voordeel van een tuinontwerp ten opzichte van een interieurontwerp: met het lage plafond hoeft u in ieder geval geen rekening te houden. Maar met de volgende elementen wel.

Lijnen in de tuin


Of het nu gaat om de verticale lijn van een boom, de lijn waar gazon overgaat in bestrating of de lijn tussen huis en zwembad, alles in de tuin draait om lijnen. We onderscheiden vier types: gekromd, recht, horizontaal en verticaal. Met gekromde lijnen creëert u informele perken en interessante paden. Met rechte lijnen schept u een sfeer van orde en netheid. Horizontale lijnen bieden een gevoel van stabiliteit en vredigheid (denk aan de uitgestrektheid van de zee). Met verticale lijnen brengt u kracht en beweging in de tuin.

Licht, textuur en vorm in de tuin

• Licht en schaduw beïnvloeden hoe kleuren eruit zien en hoe ze onderling combineren. Het natuurlijke licht laat zich niet beïnvloeden. Maar zet een witbloeiende plant op een donkere plek en u heeft direct ‘verlichting’. Speel ook met kunstlicht in de tuin en gebruik het niet louter functioneel (bijvoorbeeld om een pad te verlichten). Een richtspot die een boom van onderaf aanlicht geeft een spectaculair effect.

• Meng texturen in de tuin voor interessante contrasten of groepeer ze ieder afzonderlijk voor een gevoel van ritme. Een voorbeeld van mengen: een sierlijk wuivend siergras tussen solide hosta’s. Een voorbeeld van groeperen: stugge planten, harde bestrating en objecten in de tuin hebben allemaal een gedurfde, imponerende textuur; zet bijvoorbeeld rabarber – met zijn bijzondere blad – tegen een ruwhouten schuur.

• De vorm van planten en objecten helpt u de ruimte op te delen, bepaalde stukken te ‘ommuren’ en zorgt voor een interessante ‘architectuur’ in de tuin. Ronde vormen zoals een buxusbol geeft stabiliteit in een gemengde border. En een rij smalle, hoge verticalen – zoals taxuszuilen – bieden ritme.

Schaal, patroon en balans in de tuin

• Schaal (of proportie) is de verhouding in grootte tussen het ene object en het andere. Een joekel van een boom op een klein patio’tje staat vreemd. En een smal paadje met een zielig dun rijtje planten erlangs dat leidt naar een enorm huis met een brede gevel is ook geen succes.

• ‘Patroon’ staat voor de regelmatige herhaling van vormen. Dit brengt ritme in een tuinontwerp en verstevigt texturen en contrasten. Denk hierbij niet alleen aan een patroon van beplanting, maar bijvoorbeeld ook van bestrating. Herhaal een visgraatpatroon op uw tuinpaden bijvoorbeeld op de oprit en het terras.

• Balans is niet hetzelfde als symmetrie. U kunt balans wel bereiken met symmetrie (grote buxusbol links, grote buxusbol rechts) maar ook met asymmetrie (grote buxusbol links, groepje van drie kleine buxusbollen rechts). Symmetrie oogt meestal formeel, asymmetrie is informeler.

Eenheid, contrast en kleur in uw tuin

• Eenheid in de tuin ontstaat wanneer alle elementen samenkomen in een harmonieus geheel. Hou ‘harmonie’ in uw achterhoofd en u voorkomt al te grote impulsiviteit bij uw aankopen in het tuincentrum! Neem ook niet te veel verschillende harde materialen; in één oogopslag zowel hout, grind, natuursteen, baksteen en beton zien levert geen eenheid op.

• Contrasten benadrukken de verschillen tussen een plant (of object of type bestrating) en zijn omgeving (andere planten, objecten en bestrating). Hiermee creëert u een interessante spanning in de tuin en voorkomt u voorspelbaarheid. Net als in het interieur moet u wel terughoudend zijn met contrasten. Te veel en u verliest de eenheid.

Kleuren roepen emoties op. Koele blauw-, paars- en groentinten zijn rustgevend en ruimtelijk. Warme rood-, oranje- en geeltinten zijn levendig en in het oog springend. Een kleine tuin zal vol vurige kleuren nog kleiner lijken. Een grote tuin vol ‘wijkende’ kleuren wordt wat saai omdat het oog nergens blijft hangen. Geen ramp, maar wel iets om bij stil te staan.

Ritme en variatie in uw tuin

Ritme ontstaat bij een herhaling van vormen, kleuren of texturen. Wanneer ritme ontbreekt voelen we ons al snel onrustig. Die herhaling hoeft natuurlijk niet letterlijk te zijn. U kunt ‘wit’ op een aantal plaatsen laten terugkomen, door verschillende witbloeiende planten in de tuin te gebruiken. En een ritme van verticale lijnen kan een combinatie zijn van bomen, planten én hek. Plaatst u meerdere exemplaren van eenzelfde plant (of boom) bij elkaar in een groepje, kies dan altijd voor een oneven aantal. Van iedere plant maar één exemplaar kopen is zelden een goed idee (tenzij het gaat om een hoog oprijzende eye-catcher). ‘Van alles eentje’ geeft een rommelig geheel. Variatie brengt u vervolgens aan door binnen het ritme hier en daar echte eye-catchers toe te passen. Dat kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van een bijzondere plant, een sculptuur of een rozenboog.

Lees ook:
- Tuininspiratie: Magische Muren
- Tuinmeubilair in kunststof, metaal of hout
- Tuinvijvers en toebehoren
- Tips voor tuinbeplanting in ons klimaat
- Tuinmeubelen van Kerkhof Laren

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

BEEKBERGEN
€ 2.900.000 k.k.
1/6
BLARICUM
€ 2.975.000 k.k.
2/6
AMSTERDAM
€ 4.000.000 k.k.
3/6
NAARDEN
Prijs op aanvraag
4/6
DIRKSLAND
Prijs op aanvraag
5/6
REEUWIJK
€ 3.950.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1/2 Terug naar de BRON

  • Vier INSPIRERENDE interieurs
  • UPCYCLE & RECYCLE
  • A Family AFFAIR
  • MODERN en TIJDLOOS wonen in TOPLOCATIES


Meest bekeken

EARNEWALD
€ 595.000
1/5
PRINSENBEEK
€ 1.200.000
2/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
3/5
BEEKBERGEN
€ 2.900.000
4/5
OISTERWIJK
€ 6.000.000
5/5

Nieuw aanbod

Catharijnesingel 101
UTRECHT
€ 825.000 k.k.
Burgvliet 76
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
Duinweg 48
OOSTKAPELLE
€ 1.100.000 k.k.