26 juli 2016

Urban gardening

Tips & trends voor daktuinen en balkons

Urban gardening – tips & trends voor daktuinen en balkons
Bewoners van de stad – een groeiend aantal volgens de laatste cijfers – kennen het probleem: buitenruimte is schaars. Vaak moet je het doen met een klein tuintje, balkon of, voor the lucky ones, een dakterras. Met deze tips maak je optimaal gebruik van je buiten, hoe klein of groot ook.

Verticale tuin

Als het niet uit de breedte kan, dan moet het maar uit de lengte komen. Oftewel: als je niet zoveel oppervlak hebt, ga dan de hoogte in. Verticale tuinen geven gelijk een groen gevoel en ze nemen alleen een muur in beslag. Je kunt met verschillende planten werken: varens, klimplanten, heesters… Het werkt ook nog eens geluiddempend, dus fijn voor je relatie met de buren.

>> 3 x tuintrends voor grote en kleine tuinenKlimmers

Marleen Janssen, een van de experts van het bloemenbedrijf Oogenlust heeft nog een tip. Ga aan de slag met klimplanten. ‘Als je net zoals ik niet zoveel plek hebt buiten, kun je alsnog veel doen. Ik heb een grote zwarte kuip op de stoep gezet en daar een drie jaar oude druivenplant in gezet. Binnen no time is die langs de muur geklommen, zelfs de hoek om. Klimmers geven meteen sfeer en betrekken buiten bij binnen. Het is de ideale manier om ongezellige muren weg te werken. Laat ze lekker woekeren. Blauwe regen, klimrozen, kamperfoelie, clematis of stokrozen zijn ook weelderige klimplanten.’

Moestuin

Als je dan toch aan de slag gaat met groen, waarom niet groen dat je kunt eten? Moestuintjes in de stad zijn al een tijdje heel populair. Met kassen, speciale moestuinbakken en rekken wordt het je nog makkelijker gemaakt. Moestuintjes staan daarbij ook nog eens heel leuk en ruiken heerlijk.

Design & aankleding

Een kleine tuin gedijt het best bij een simpel ontwerp. Hou het bij een palet van maximaal drie of vier kleuren en kies meubels en accessoires in bijpassende kleuren. Er zijn veel slimme balkonmeubels ontworpen die de ruimte optimaal benutten. Tafeltjes en plantenbakken die aan de balkonrand hangen, of een heuse Balkonbar. Buitentapijten of een spiegel geven het buiten een huiselijk gevoel en kunnen ook bijdragen aan het optisch vergroten van de ruimte. Bij winkels als Wildernis of De Balkonie in Amsterdam kun je terecht voor al je stadsgroen en bijpassende accessoires.

V.l.n.r.: Balkonbar, Ferm Living, De Balkonie, Luxembourg beeld via Heju.

Goed hout

Hout kan een stenen of betonnen hofje of dak een warm gevoel geven. Duurzaam hout of gebruikte materialen zijn op dat gebied de trend. Spoorbielzen via marktplaats, verduurzaamd zachthout zoals vuren uit beheerde Scandinavische bossen of kokosvlonderplanken van restmateriaal van palmbomen zijn hier goede keuzes.

Verlichting

Een belangrijke sfeermaker is verlichting, hier dien je ook buiten rekening mee te houden. Creëer elektrapunten buiten en integreer spotjes in de vlonders, aan de wand of steek ze tussen de planten.

Creëer een optische illusie door beplanting in lagen.

Optische illusie

Beplanting kan ook veel beteken voor de ruimtelijke ervaring van je buitenruimte. Sommige kleuren en patronen creëren namelijk optisch een vergroten effect. Plant in lagen. Met donkere, hogere planten achteraan zoals bamboe en grassen en vooraan lichte, decoratieve bloeiers zoals delphinium of hortensia’s, lijkt je kleine tuintje of balkon breder en groter. Denk ook aan de hoogteverschillen die je kunt maken met bloembakken in verschillende maten, bakken op pootjes of op een tafel en hangende plantenbakken. Zoals deze leuke hangende plantenbak Sling van Jokjor, die op elk balkon past want je kunt zelf de kleurencombinaties samenstellen.

Marleen Janssen van Oogenlust: ‘Sowieso is het een tip om in de hoogte te werken als je weinig ruimte hebt. Als alles laag blijft kan het rommelig worden en door in lagen te werken voorkom je dat. Kies voor 1 of 2 eyecatchers. Vul een mooie bak met grassen. Die zijn in de zomer mooi, maar in het najaar als ze vergrijzen ook en ze vullen meteen goed.’ Voorbeelden van geschikte grassen zijn Carex, Festuca, Miscanthus, Molina en Pennisetum.

Links: The Joy of plants. Rechts: Sling van Jokjor.

Het hele jaar groen

Bij weinig ruimte heb je geen plek voor vroeg- en laatbloeiers. Je wilt planten kiezen die het hele jaar iets te bieden hebben. Altijd groen heb je bijvoorbeeld van rozemarijn, lavendel, laurier of camelia. Heb je veel schaduw op je balkon? Er zijn gelukkig genoeg planten die hier tegen kunnen. Hortensia’s en vlijtige liesjes bloeien ook zonder direct zonlicht. Ook mediterrane en exotische planten doen het goed binnen het microklimaat van de stadsmuren. Als je wel gezegend bent met wat zonlicht dan zijn de jasmijn of rode valeriaan geschikt. Wil je helemaal geen omkijken hebben naar je stadsoase? Dan zijn vetplanten het groen voor jou.

Beeld: The Design Files.

>> 8 sprookjestuinen om te bezoeken


Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

NOORDWIJKERHOUT
Prijs op aanvraag
1/6
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
2/6
HEDEL
Prijs op aanvraag
3/6
BLARICUM
Prijs op aanvraag
4/6
ABCOUDE
€ 2.700.000 k.k.
5/6
AMSTERDAM
€ 3.500.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #7/8 Hit The Road
  • ROADTRIP door Europa
  • 7 INSPIRERENDE interieurs
  • Muurschilderijen van Gijs Frieling
  • Stockholm en online KUNST kopen
  • Huizen om THUIS te blijven

Meest bekeken

HEEG
€ 500.000
1/5
NIJMEGEN
€ 3.300.000
2/5
EARNEWALD
€ 595.000
3/5
AMSTERDAM
€ 3.400.000
4/5
WARMOND
€ 1.425.000
5/5

Nieuw aanbod

Strijbeek 1
MEERLE
€ 2.690.000 k.k.
Bosweg 9
NOORDWIJK ZH
€ 3.795.000 k.k.
Hoofdweg 1372
NIEUW-VENNEP
€ 1.100.000 k.k.