06 maart 2012

Praktisch onverslijtbaar: Houtvloeren blijven in trek

Overweegt u een houtvloer in uw woning? Leest u meer over de voordelen, de overwegingen en verschillende houtsoorten.
Bij houtvloeren valt een onderscheid te maken tussen massieve vloeren en lamelvloeren. De term ‘parket’ wordt traditioneel gebruikt voor massief houten vloerdelen, die in een bepaald patroon worden gelegd en vervolgens worden geschuurd en afgewerkt met lak, olie of was.

Praktisch onverslijtbare vloeren

Het voordeel van massieve vloerdelen is dat ze praktisch onverslijtbaar zijn. Is na verloop van tijd een opknapbeurt nodig, dan volstaat schuren en opnieuw afwerken. Voor het dagelijks onderhoud zijn dweilen – eventueel met een speciaal onderhoudsproduct – en stofzuigen voldoende. Lamelvloeren bestaan uit vloerdelen die in laagjes zijn opgebouwd en kant-en-klaar gelegd worden. Schuren en afwerken is dus niet nodig. Dit is een voordeel en een nadeel. Immers, de dunne houten toplaag na een aantal jaar opknappen met een schuurbeurt, houdt een risico in.

Houtvloeren kunnen zowel zwevend als vast worden gelegd. In een appartement – waar geluidsisolatie een belangrijke rol speelt – zal het meestal op zwevend leggen neerkomen. Hierbij blijft de houtvloer los van de woningconstructie en wordt contactgeluid beperkt. Onder een houtvloer kan wel degelijk vloerverwarming worden geplaatst, maar dit stelt bijzondere eisen aan de houtsoort (vocht/temperatuurgevoeligheid) en heeft gevolgen voor de afwerking (lak zal snel craqueleren). De combinatie houtvloer/vloerverwarming vereist specialistische deskundigheid. Bij houtvloeren speelt de houtsoort sowieso een belangrijke rol, niet alleen op het gebied van smaak, maar ook qua praktische eigenschappen.

Verschillende soorten hourvloeren:

 • Amerikaans eiken

  Amerikaans eiken is hard, heeft een lichte tint en een langgerekte nerftekening; deze houtsoort wordt vaak toegepast in moderne interieurs.
 • Frans eiken

  Frans eiken is hard, met een zachte kleur en een rustige nerftekening; deze houtsoort leent zich goed voor een klassiek of romantische interieur.
 • Europees eiken

  Europees eiken is vrij donker van kleur en nog harder dan Frans of Amerikaans eiken; deze houtsoort vergeelt langzaam en leent zich goed voor kunstmatige veroudering.
 • Frans grenen

  Frans grenen is vrij zacht en heeft een drukkere nerftekening met meer noesten dan Europees grenen, dat harder is en rustiger oogt. Grenen leent zich goed voor kleurbeitsen en kleuroliën.

Leest u meer over verschillende soorten vloeren, zoals terrazzovloeren, vloerkleden, bamboevloeren, natuurstenen vloeren, laminaatvloeren en vloerbedekking.

Fotografie:Beukers Vloeren

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

Everbeek
Prijs op aanvraag
1/6
AMSTERDAM
€ 7.500.000 k.k.
2/6
DOKKUM
Prijs op aanvraag
3/6
BOSCH EN DUIN
€ 3.795.000 k.k.
4/6
ROCKANJE
Prijs op aanvraag
5/6
NIJMEGEN
€ 3.300.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #9 Salon
 • 5 interieurs van NEDERLANDSE designers
 • MASTERCLASS styling
 • HOTSPOTS in de hoofdstad
 • Art nouveau en fotografie

Meest bekeken

HEEG
€ 500.000
1/5
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000
2/5
DOKKUM
€ 795.000
3/5
LEENS
€ 650.000
4/5
BAARN
€ 895.000
5/5

Nieuw aanbod

Rijksstraatweg 117
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000 k.k.
Sternlaan 31
KAMPERLAND
€ 1.595.000 k.k.
Zwaanweg 12
KOUDEKERKE
Prijs op aanvraag