07 maart 2012

Vloerbedekking: geluiddempend en zacht voor de voeten

Vloerbedekking of ‘tapijt’ is comfortabel en geluiddempend en wordt van allerlei materialen met uiteenlopende productietechnieken gemaakt. De voordelen op een rij.
Wol en katoen zijn blijvend populair, al doet synthetisch tapijt tegenwoordig qua kwaliteit zeker niet onder voor de natuurlijke materialen. Welk materiaal en welke productietechniek het best geschikt is voor welke ruimte, wordt grotendeels bepaald door de mate van belasting (loopverkeer). Tapijt laat zich onderscheiden in:

 • Bouclé tapijt

  Bouclé tapijt heeft poollussen; zijn niet poollussen niet overal van dezelfde lengte dan heeft zo’n tapijt een ‘hoog-laag structuur’.
 • Geschoren bouclé

  Geschoren bouclé is een tapijt met poollussen in een hoog-laag structuur, waarbij van de hoge lussen de top af is gesneden, waardoor een gemêleerd effect ontstaat.
 • Moquette

  Moquette betekent dat bij dit tapijt alle poollussen zijn doorgesneden en dus als ‘draadjes’ omhoog staan.
 • Frisé tapijt

  Frisé tapijt heeft ook doorgesneden polen, maar de losse tapijtgarens zijn in elkaar gedraaid (‘getwijnd’). Dit tapijt oogt compact en levendig.
 • Saxony

  Saxony is een frisé-tapijt met langere polen. Dit geeft een luxe uitstraling.
 • Shag of semi-shag

  Shag of semi-shag heeft lange polen die niet heel dicht op elkaar staan. Daardoor vallen de polen om en krijg je de warrige, speelse uitstraling die dit tapijt tot het Barbarella-tapijt van de jaren ’70 maakte. Heerlijk warm aan de voeten en bezig aan een vernieuwde populariteit. Het verschil tussen shag en semi-shag zit ‘m in de lengte.
 • Velourstapijt

  Velourstapijt is een moquette met lage, zeer dicht op elkaar staande polen, waardoor een fluwelig glad oppervlak ontstaat. Prachtig, maar gevoelig voor loopsporen; weinig ‘herstellend’ vermogen.
 • Tapijt

  Tapijt leent zich goed voor creatieve toepassingen, bijvoorbeeld in de vorm van kleurcombinaties. Zo kunnen ook ‘problemen’ zoals een naad in een zeer brede kamer voorkomen worden met een bijzonder ontwerp: een vierkant in het midden met een (contrasterend) kader rondom, bijvoorbeeld. Vloerbedekking van natuurvezels zoals sisal, zeegras of kokosvezel is oersterk en geeft een ruimte een stoere, landelijke uitstraling. Maar (water)vlekken laten zich lastig verwijderen. Neemt u een geweven vloerbedekking of een vloerbedekking met een lage pool, dan luistert een egale ondervloer nauw anders ziet u ieder hobbeltje en bobbeltje. Het verdient bij het leggen van tapijt überhaupt aanbeveling om de ondervloer goed te egaliseren. Zelfs een ondertapijt (foam o.i.d.) zal oneffenheden niet geheel verhullen.

Leest u meer over verschillende soorten vloeren, zoals terrazzovloeren, vloerkleden, bamboevloeren, natuurstenen vloeren, laminaatvloeren en houtvloeren.

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

WOUBRUGGE
€ 3.490.000 k.k.
1/6
BRUINISSE
Prijs op aanvraag
2/6
ZEIST
Prijs op aanvraag
3/6
WASSENAAR
€ 2.586.000 v.o.n.
4/6
BIGGEKERKE
Prijs op aanvraag
5/6
LOENEN AAN DE VECHT
€ 5.850.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #9 Salon
 • 5 interieurs van NEDERLANDSE designers
 • MASTERCLASS styling
 • HOTSPOTS in de hoofdstad
 • Art nouveau en fotografie

Meest bekeken

BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000
1/5
BAARN
€ 895.000
2/5
LEENS
€ 650.000
3/5
HEEG
€ 500.000
4/5
DOKKUM
€ 795.000
5/5

Nieuw aanbod

Rijksstraatweg 117
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000 k.k.
Sternlaan 31
KAMPERLAND
€ 1.595.000 k.k.
Zwaanweg 12
KOUDEKERKE
Prijs op aanvraag