19 maart 2012

Terrazzo: Mooi, oersterk en uitermate praktisch!

Vroeger had iedereen wel ergens in huis een terrazzovloer liggen. Nu niet maar, maar het oersterke materiaal keert weder. Benieuwd waarom?
Tot zo’n vijftig jaar geleden had vrijwel ieder huis in Nederland, van het meest bescheiden optrekje tot de meest riante villa, ergens in huis een terrazzovloer, meestal in badkamer, toilet en/of keuken. Ook een terrazzo aanrechtblad – u weet wel, met zo’n ingegoten spoelbak met zwart/witte tegeltjes – was decennialang vrijwel standaard. Het materiaal wordt de laatste jaren herontdekt. En terecht. Het is oersterk, mooi en uitermate praktisch. Met ‘terrazzo’ en ‘granito’ wordt hetzelfde bedoeld: kleine stukjes gebroken natuursteen, marmer, zandsteen en zelfs glas, die met een bindmiddel (meestal cement) tot een vloer gegoten worden. Na uitharding wordt de vloer (of het aanrechtblad) geslepen en gepolijst tot zachte of hoogglans.

Praktische plint bij terazzovloeren

Helemaal praktisch is de klassieke, zogenaamde ‘sanitairplint’, waarbij de vloer met een lichte holling naadloos overgaat in een plint van ca 12 cm hoog. Al gooit u een complete emmer water om, dat kan zo totaal geen kwaad. Omdat de vloer ter plaatse gemaakt wordt, kunt u bijvoorbeeld met kleurpatronen de architectuur van uw huis fraai benadrukken. Vroeger gebeurde dit meestal met een zwarte bies langs de wanden, maar ‘the sky is the limit’. Zelfs een familiewapen in de vloer is een mogelijk.

Restarautiemogelijkheden bij terrazzovloeren

Beschikt u nog over een oude terrazzovloer, maar is deze beschadigd of gescheurd? Geen probleem, restauratie is meestal heel goed mogelijk. Onder een nieuwe terrazzovloer kunt u uitstekend vloerverwarming toepassen. Dat maakt de badkamer wel een stuk behaaglijker dan die van oma…

Kunststof variant van terrazzovloeren

Er bestaat overigens ook een kunststof variant van terrazzo. Hierbij is een aangegoten plint niet mogelijk en door de open structuur is hij niet volledig waterdicht. Toepassing in de badkamer kan eventueel wel, maar dan kan de vloer dus niet doorlopen tot in de doucheruimte.

Leest u ook over andere vloeren, zoals vloerkleden, bamboevloeren, natuurstenen vloeren, laminaatvloeren, vloerbedekking en houtvloeren.

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

LEIDSCHENDAM
Prijs op aanvraag
1/6
NOORDWIJK ZH
€ 3.795.000 k.k.
2/6
KOUDEKERKE
Prijs op aanvraag
3/6
Brasschaat
€ 9.850.000 k.k.
4/6
LOENEN AAN DE VECHT
€ 5.850.000 k.k.
5/6
WASSENAAR
€ 2.975.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #9 Salon
  • 5 interieurs van NEDERLANDSE designers
  • MASTERCLASS styling
  • HOTSPOTS in de hoofdstad
  • Art nouveau en fotografie

Meest bekeken

LEENS
€ 650.000
1/5
DOKKUM
€ 795.000
2/5
HEEG
€ 500.000
3/5
BAARN
€ 895.000
4/5
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000
5/5

Nieuw aanbod

Rijksstraatweg 117
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000 k.k.
Sternlaan 31
KAMPERLAND
€ 1.595.000 k.k.
Zwaanweg 12
KOUDEKERKE
Prijs op aanvraag