06 juni 2012

Vliesbehang, gladweefsel en linnen

Vliesbehang, gladweefsel en linnen: Welke van de talloze soorten kiest u?
Behang laat zich indelen in diverse soorten. Misschien kunt u vanwege het grote aanbod door de bomen het bos niet meer zien. De functie van de ruimte bepaalt over het algemeen voor welke soort u moet kiezen:
 • Vliesbehang

  Vliesbehang (ook wel: smartpaper) is behang met een toplaag van papier of vinyl op een rug van vlies. Bij vliesbehang wordt de muur ingelijmd in plaats van het behang, dit maakt het makkelijk te verwerken en te verwijderen. Vliesbehang krimpt en blaast niet en is over het algemeen sterker dan gewoon papierbehang.
 • Vinylbehang

  Vinylbehang heeft een vinyl toplaag op een papieren rug. Op geschuimd vinyl (met bijvoorbeeld een granolstructuur) verzamelt zich snel vuil. Dit behang is daardoor minder geschikt voor keukens of ruimtes waar veel gerookt wordt. Vlakvinyl- of matvinylbehang heeft een hardere toplaag, is meestal glanzend en afwasbaar, dus ook geschikt voor ‘natte’ ruimtes.
 • Glasweefsel, glasvlies of glasvezelbehang

  Glasweefsel, glasvlies of glasvezelbehang zal altijd overgeschilderd moeten worden. Omdat met het glasweefsel scheurtjes in de wand verhuld kunnen worden, is het goed geschikt voor nieuwe of werkende wanden.
 • Papierbehang

  Papierbehang is het traditionele behang, met een top- en onderlaag van papier. Dun papierbehang scheurt snel bij het verwerken. Hoe dikker, des te beter dus. Deze behangsoort vereist wel een perfecte ondergrond. Een korreltje op de wand ziet u al snel door het behang heen. Is de ondergrond niet perfect, kies dan voor een papierbehang met een vrij druk motief. Oneffenheden vallen dan in ieder geval iets minder op. Nog verstandiger is eerst voorbehangen met een onderbehang. De motieven, kleuren en afwerkingen (zoals metallic) van papierbehang zijn schier eindeloos. Houd bij patronen rekening met het zogenoemde ‘rapport’, dat wil zeggen de hoogte van één zich herhalend patroon. Komt dit gezien de hoogte van uw wand raar uit, met half ‘doorgesneden’ patronen, dan wilt u uw keuze wellicht herzien.
 • Linnenbehang, grasbehang en bamboebehang

  Linnenbehang, grasbehang en bamboebehang hebben een toplaag van deze natuurlijke materialen. Deze behangsoorten lenen zich goed voor een modern-klassiek interieur.
 • Raufaser

  Raufaser is een goedkoop papierbehang dat enige structuur heeft door een houtvezel. Raufaser moet altijd overgeschilderd worden.
 • Peau de peche, velours en velouté behang

  Peau de peche, velours en velouté behang zijn ‘aaibare’ behangsoorten, met een fluweelzachte toplaag die in motieven of effen is aangebracht.
 • Anaglypta en lincrusta

  Anaglypta en lincrusta zijn behangsoorten met een reliëflaag van harde kunststof. Deze uitermate duurzame behangsoorten lenen zich goed voor een ‘Engels’ interieur. Vanwege de stootbestendigheid werden ze traditioneel veel toegepast in trappenhuizen, met name tegen het gedeelte tussen wandleuning en treden.

Lees meer over hoe u uw wanden kunt decoreren, zoals met wandbespanning, leemstuc, verf en met behang.Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

AMSTERDAM
€ 4.000.000 k.k.
1/6
Kapellen
€ 3.650.000 k.k.
2/6
BLARICUM
Prijs op aanvraag
3/6
DIRKSLAND
Prijs op aanvraag
4/6
VINKEVEEN
€ 3.250.000 k.k.
5/6
LOOSDRECHT
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1/2 Terug naar de BRON

 • Vier INSPIRERENDE interieurs
 • UPCYCLE & RECYCLE
 • A Family AFFAIR
 • MODERN en TIJDLOOS wonen in TOPLOCATIES


Meest bekeken

OISTERWIJK
€ 6.000.000
1/5
BEEKBERGEN
€ 2.900.000
2/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
3/5
EARNEWALD
€ 595.000
4/5
BEEKBERGEN
€ 2.995.000
5/5

Nieuw aanbod

Burgvliet 76
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
Duinweg 48
OOSTKAPELLE
€ 1.100.000 k.k.
Brouwerijstraat 52
OOSTKAPELLE
€ 1.000.000 k.k.