04 mei 2012

De inrichting van je woonkamer

Zes praktische tips

Tips voor de inrichting van de woonkamer
Door bij de inrichting van de woonkamer al van te voren rekening te houden met een aantal praktische zaken, hoef je later geen aanpassingen meer te doen. Bijvoorbeeld? Denk eens aan de afstand tussen de bank en salontafel. Daar is 40 centimeter gewenst.

6x praktische tips voor de inrichting van de woonkamer

Een kamer inrichten lijkt makkelijk, maar kost soms meer tijd en moeite dan je denkt. Voor de inrichting van de woonkamer kun je je zich vasthouden aan een praktische richtlijnen, die er voornamelijk voor zorgen dat de afstanden kloppen: de televisie op een prettige 'kijk-afstand', het juiste aantal centimeters tussen de zitplaatsen voor een prettig gesprek en een logische afmeting voor het vloerkleed. Neem ook eens je huidige woonkamer onder de loep.

Voor je begint...

Denk goed na voordat je begint met het (opnieuw) inrichten van de woonkamer en stel jezelf een aantal vragen. Wie maken er bijvoorbeeld allemaal gebruik van de ruimte? Waar dient de woonkamer voor en is dat anders dan in de meeste andere woonkamers? Waarschijnlijk heb je al een aantal meubels in je bezit, wil je deze allemaal meenemen naar de nieuwe inrichting? Ook is het goed om na te denken of er bijvoorbeeld een belangrijk kunstwerk of schilderij is dat je graag in het middelpunt van de aandacht wilt zetten. Sommige mensen creëren zelfs hun gehele interieur om hun kunstwerk.

Afmetingen en afstanden in de woonkamer

Woonkamertip 1: Afstand stoelen

De afstand tussen individuele zitplekken is minimaal één meter en maximaal drie meter. Te dichtbij en je zit op elkaars lip, te ver uit elkaar en het praat niet meer prettig.

Woonkamertip 2: De juiste tafelhoogte

Zorg ervoor dat de hoogte van een bijzettafel even hoog is als – of maximaal 10 centimeter lager dan – de armleuning van het zitmeubel waar hij naast staat.

Woonkamertip 3: Welke tafel-stoel afstand?

Daar kunnen we kort over zijn; tussen de bank of fauteuil en de salontafel neem je zo'n 40 centimeter ruimte. Zo zit je dichtbij genoeg om op een prettige manier met elkaar te kunnen communiceren, terwijl je nog wel genoeg ruimte voor jezelf hebt. Bovendien zorgt het voor harmonie in het interieur wanneer stoelen niet onnatuurlijk dicht of ver van elkaar af staan.

Lees ook over het toepassen van het kleurengamma om een mooi kleurenpallet samen te stellen, en over het toepassen van verschillende materialen in het interieur.

Woonkamertip 4: Afstand televisie-stoel

TV-kijken is het prettigst van een afstand van ongeveer 2,5 meter. Een oude stelregel voor de beste afstand was ‘driemaal de maat van het scherm’. Volgens een test van de Consumentenbond maakt het hierbij niet uit of je naar een SD-beeldscherm (dvd-kwaliteit) of HD-beeldscherm (high-definition) kijkt. Een opmerkelijker resultaat werd gevonden bij de afstand van bank tot televisie: mannen zitten gemiddeld graag 50 centimeter dichter bij de tv dan vrouwen!


Woonkamertip 5: Afmetingen vloerkleed

Kies een vloerkleed onder de zithoek liever (te) groot dan (te) klein. De voorste poten van bank en fauteuils moeten er in ieder geval op staan. Een groot vloerkleed centraal in de kamer moet minimaal 60 centimeter van de muur liggen in een grote kamer en 30-45 centimeter in een kleine kamer. Laat je ook inspireren door deze kleurrijke vloerkleden.


Woonkamer tip 6: afmeting looproutes

Zorg voor de juiste hoeveelheid ruimte op veelgebruikte ‘looproutes’. Bijvoorbeeld op de gang, deze dient minimaal 90 centimeter breed te zijn.

Lees ook over de inrichting van uw slaapkamer, van de kinderkamer en de eetkamer

Fotografie: Lisa Cohen (boven), verder Pinterest.com

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

NOORDWIJK ZH
€ 3.795.000 k.k.
1/6
VINKEVEEN
€ 4.950.000 k.k.
2/6
LOOSDRECHT
Prijs op aanvraag
3/6
BEEKBERGEN
€ 2.995.000 k.k.
4/6
WASSENAAR
€ 3.400.000 k.k.
5/6
DRUNEN
€ 3.650.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #10 Opera
  • THEATRALE interieurs
  • A day at the OPERA
  • Badkamer en suite, HOTELLUXE thuis
  • De L’EUROPE, Grande Dame in nieuwe couture

Meest bekeken

HOEK VAN HOLLAND
€ 950.000
1/5
HEEG
€ 500.000
2/5
DRUNEN
€ 3.650.000
3/5
DAARLERVEEN
€ 620.000
4/5
HARDENBERG
€ 629.000
5/5

Nieuw aanbod

Kruserbrink
HARDENBERG
€ 629.000 v.o.n.
Amersfoortsestraat 113
SOESTERBERG
€ 1.195.000 k.k.
Wilhelminasingel 125
MAASTRICHT
€ 825.000 k.k.