09 mei 2012

Werp eens een kritische blik op uw woonkamer

Een woonkamer die past bij je persoonlijkheid

Werp eens een kritische blik op uw woonkamer
De woonkamer is de meest intensief gebruikte kamer van het huis. Ziet hij er nog uit zoals u hem ooit bedoeld had? Werp eens een kritische blik op uw woonkamer!

Woonkamer onder de loep

‘Toon mij uw woonkamer en ik zeg u wie u bent…’ Geen enkele andere kamer in huis zal zoveel over u en uw smaak zeggen als de woonkamer. En geen enkele andere kamer zal zo intensief gebruikt worden als de woonkamer, door alle leden van het gezin. In uw dromen weet u waarschijnlijk best hoe uw ideale woonkamer eruit ziet. Maar tussen droom en daad staan slordige tieners, verharende honden en ‘gewoon een bank, een tv en een goeie audioset’-echtgenoten in de weg. Voeg daarbij het feit dat het ene element (de bank) sneller slijt en vervangen wordt dan het andere (de gordijnen) en al snel wordt uw woonkamer een verzameling van in de loop der tijd aangeschafte spullen, in plaats van een coherent geheel. Alles eruit en helemaal opnieuw beginnen? Ideaal. Maar ook wanneer dat niet mogelijk is, kunt u uw woonkamer ‘verbeteren’.

Lees ook eens deze 6 praktische tips over de inrichting van uw woonkamer.

Breng de basis, functies en inhoud van uw woonkamer in kaart

Een geslaagd plan van aanpak begint bij de basis: de ‘architectuur’. Breedte, lengte én hoogte, vaste elementen zoals deuren en ramen (maar ook een openhaard), de lichtval en dergelijke. Een deur valt misschien nog wel te verplaatsen, maar aan de hoogte van uw woonkamer kunt u weinig veranderen (alhoewel, met visuele trucjes kan veel!). Heeft u de basis in kaart, maak dan een lijst van de functies waaraan de woonkamer moet voldoen. Wilt u er ook rustig kunnen lezen terwijl de rest tv kijkt? Ontvangt u vaak en veel gasten? En kijk vervolgens kritisch naar de inhoud van uw woonkamer. Wat wilt u per se behouden en welke stukken mogen eventueel weg? De combinatie van deze drie elementen (vorm, functie en inhoud) bepaalt straks grotendeels de indeling van uw woonkamer. En tot op zekere hoogte dicteren zij ook de sfeer.

Een voorbeeld: heeft u een prachtig vloerkleed waarvan u geen afstand wilt doen? Ontleen er dan uw kleuren voor vloeren, wanden en gordijnen aan. Een heerlijke bank, maar hij past niet ‘in het plaatje’? Herstofferen kan altijd. Werk altijd ‘van groot naar klein’, van de basis naar de accenten. Als de kleur van de wanden niet goed zit, kunt u sierkussens kopen tot u een ons weegt, een geslaagd interieur zult u er niet mee creëren.

Kritisch kijken naar uw meubels

In de woonkamer treffen we vaak de hoogste concentratie aan meubelen aan. Bank, fauteuils, salontafel, boekenkast, eettafel met stoelen, sidetable, tv-meubel, bijzettafels, noem ze maar op. Het verdient aanbeveling om daar eens kritisch naar te kijken. Uw boekenkast hoeft niet per se in uw woonkamer te staan. Een lange boekenwand in de gang bijvoorbeeld kan prachtig zijn. Heeft u een heerlijke leefkeuken, hoe vaak zit u dan eigenlijk aan de eettafel in de woonkamer? Of is het mogelijk de eethoek te verplaatsen naar de serre, zodat u ruimte creëert voor een tweede zithoek, waar u bijvoorbeeld de televisie plaatst?

Lees meer over de aanschaf van banken, fauteuils en hockers, over de keuze voor kasten, room dividers en wandmeubels en het vinden van balans met verschillende tafels. Zie ook de hoofdstukken raambekleding, woonaccessoires en sfeer & kleur en verlichting.

Fotografie: Alexander van Berge, Ester Gebuis

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

ZANDVOORT
€ 3.950.000 k.k.
1/6
LOOSDRECHT
€ 7.500.000 k.k.
2/6
NOORDWIJK ZH
€ 2.900.000 v.o.n.
3/6
VINKEVEEN
€ 3.250.000 k.k.
4/6
NOORDWIJK ZH
Prijs op aanvraag
5/6
MAASLAND
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #1/2 Terug naar de BRON

  • Vier INSPIRERENDE interieurs
  • UPCYCLE & RECYCLE
  • A Family AFFAIR
  • MODERN en TIJDLOOS wonen in TOPLOCATIES


Meest bekeken

OISTERWIJK
€ 6.000.000
1/5
BEEKBERGEN
€ 2.900.000
2/5
EARNEWALD
€ 595.000
3/5
PRINSENBEEK
€ 1.200.000
4/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
5/5

Nieuw aanbod

Catharijnesingel 101
UTRECHT
€ 825.000 k.k.
Burgvliet 76
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag
Duinweg 48
OOSTKAPELLE
€ 1.100.000 k.k.