09 mei 2012

Domotica: Waar op te letten bij de installatie?

Met een goed ingericht domoticasysteem zult u nog fijner wonen. Weet u welke functionaliteiten gecombineerd kunnen worden? En kiest u voor een draadloos of een bedraad domoticasysteem? En hoe plant u uw mijn systeem?

Compatibiliteit van systemen

Er zijn open en gesloten systemen op de markt. Simpel gezegd: een open systeem laat communicatie met de software van andere ‘merken’ toe en is dus eenvoudiger uit te breiden, terwijl binnen een gesloten systeem de functies op basis van één en dezelfde ‘taal’ met elkaar ‘praten’; het nadeel kan zijn dat het systeem niet compatibel is met andere systemen, maar de onderlinge communicatie tussen de installaties is wel zeer betrouwbaar. Let sowieso goed op de mogelijkheid om uw systeem in de toekomst uit te kunnen breiden met aanvullende functionaliteiten. ‘Compatibiliteit’ is dus een aandachtspunt.

Bedraad of draadloos systeem

Dan heeft u nog de keuze uit ‘bedraad’ en ‘draadloos’. Die keuze wordt grotendeels bepaald door de omstandigheden. Bij zelfbouw kunt u bekabeling fraai wegwerken, maar in een bestaand pand is dit lastiger en kan draadloos een alternatief zijn. Omdat draadloos iets gevoeliger is voor storing door omgevingsfactoren, is een combinatie eigenlijk het beste. Bedraad waar het kan, draadloos waar het moet. Werk kabels nooit zo goed weg dat u (of liever: de monteur) er niet meer bij kan. Ieder systeem heeft immers af en toe onderhoud nodig. Kijk ook naar de mogelijkheid om het systeem in de toekomst uit te breiden met andere functionaliteiten.

Plan uw domoticasysteem

Vooraf goed nadenken, nog eens nadenken en dan weer nadenken is het beste advies dat wij u geven kunnen. Een goed functionerend domoticasysteem staat of valt met zorgvuldige planning, in de voorfase en tijdens de uitvoering. Denk na over de gewenste functionaliteiten, maar ook over de plek van waaruit u verschillende functionaliteiten wilt kunnen bedienen. Denk niet alleen na over ‘binnen’ maar ook over ‘buiten’. Bent u ’s zomers in het buitenland, dan kan het handig zijn om de beregeninginstallatie van uw tuin in Nederland op afstand te kunnen bedienen, bijvoorbeeld. Denk ook na over autorisatie. Wie krijgt toegang tot wat? Wilt u werkelijk dat uw kinderen de gasopenhaard kunnen bedienen? De mogelijkheden zijn eindeloos. Laat u dus vooral vooraf uitgebreid adviseren.


Lees ook:
- 7 tips voor de aanschaf van een alarmsysteem
- Welke audiovisuele apparatuur?
- Wat kunt u allemaal met domotica?
- Verhaal van een domoticaexpert

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

LEIDSCHENDAM
Prijs op aanvraag
1/6
MIERLO
Prijs op aanvraag
2/6
AMSTERDAM
€ 3.500.000 k.k.
3/6
BRUINISSE
Prijs op aanvraag
4/6
ZEIST
Prijs op aanvraag
5/6
LAREN NH
€ 2.695.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #12 Castle

  • Zes INSPIRERENDE interieurs
  • Dossier: Het VROLIJKE thuisdiner
  • Dress your HOME
  • EXCLUSIEF huizenaanbod

Meest bekeken

AMSTERDAM
€ 3.500.000
1/5
DOMBURG
€ 2.500.000
2/5
EARNEWALD
€ 595.000
3/5
BERGEN NH
€ 1.825.000
4/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
5/5

Nieuw aanbod

Nehalenniaweg 14
DOMBURG
€ 2.500.000 k.k.
Herengracht 594
AMSTERDAM
€ 3.500.000 k.k.
Singel 146
AMSTERDAM
€ 1.800.000 k.k.