09 mei 2012

Welke audiovisuele apparatuur?

Bereid u zich voor op de aanschaf van audiovisuele apparatuur? Of maakt een complete thuisbioscoop uw droomhuis pas echt af? Met de juiste voorbereiding kijkt u binnen no time ongestoord naar uw favoriete film.
Het aanschaffen van audiovisuele apparatuur vertoont grote gelijkenissen met het aanschaffen van een huis: u begint klein en mettertijd gaat u ‘upgraden’. Dus zien we een gloednieuw beeldscherm boven een vijf jaar oude DVD-speler. Of een supersonische versterker met een stel tien jaar oude boxen. Dat kan, natuurlijk. Maar mocht u besluiten nu eindelijk eens een compleet nieuwe beeld- en/of geluidsinstallatie aan te schaffen, dan is dit wellicht het moment om eens naar een home entertainment systeem te kijken. De kwaliteit van ‘beeld’ en ‘geluid’ moet immers gelijkwaardig zijn. Want u kunt nog zo’n goed scherm hebben om een film in al zijn perfectie te zien, als de kwaliteit van het geluid achterblijft, mist u veel.

Home entertainment systeem

Voor sommigen is een home entertainment systeem een state-of-the-art 60 inch plasma HDTV met 1080p resolutie, 8:1 surround sound, verstelbare bioscoopstoelen en een Blu-ray speler. Voor anderen is het een bescheiden TV-met-DVD-speler. In zijn meest basale vorm heeft een ‘thuisbioscoop’ een scherm nodig, een home theater audiosysteem en iets om films mee af te spelen. Audio is een belangrijk onderdeel en er zijn verschillende manieren om dit uit te bouwen.

Voor een echte bioscoopbeleving draait het allemaal om ‘surround sound’. Dat begint met een goede versterker – die het geluid decodeert en versterkt – en speakers om het geluid de ruimte in te brengen. Het vermogen van een versterker wordt uitgedrukt in Watts per kanaal en daar dient u uw speakers op af te stemmen. Hebben uw speakers te weinig vermogen, dan is het geluid niet optimaal. Teveel vermogen en u kunt ze opblazen.

De versterker is dus het kloppend hart van uw home cinema. Geluid komt bij de versterker binnen uit een aantal bronnen, zoals uw tv-versterker, uw DVD-speler en een gameconsole. U kunt er ook voor kiezen om uw videosignaal via uw home cinema versterker te laten lopen, zodat u alles met één afstandsbediening kunt bedienen. U kunt zo’n versterker separaat kopen of een home cinema systeem aanschaffen inclusief speakers. Beide opties zijn prima, maar een goede versterker is in ieder geval cruciaal. Goede speakers aan een middelmatige versterker hangen is zinloos. Ditzelfde geldt overigens voor een ‘gewone’ geluidsinstallatie. Een groot voordeel van een all-in-one systeem is dat het wattage van de speakers in ieder geval is afgestemd op dat van de versterker. Kies altijd voor een versterker met een hoog wattage, dat geeft u meer flexibiliteit mocht u uw speakers willen upgraden. Zorg ook dat u een versterker heeft met voldoende (minimaal drie) HDMI inputs, zodat u klaar bent voor de golf aan nieuwe elektronica.

Veel home cinema producenten zijn lyrisch over de ongelooflijke variëteit in het akoestisch veld dat hun versterker produceert. Het akoestisch veld is de ‘wolk’ aan geluidsgolven die uit uw installatie komt en uitvloeit door de ruimte heen. Maar aan dat akoestisch veld wordt meestal een echo toegevoegd: dat klinkt prachtig in een grote showroom maar een stuk minder prachtig bij u thuis. Voorgeprogrammeerde instellingen (presets) zijn fantastisch, want daarmee heeft u meer controle over hoe het geluid bij u thuis klinkt. Check of er presets zijn die echo reduceren in plaats van toe te voegen.

Hoe kiest u een speaker

Wanneer u uw speakers los koopt en niet als onderdeel van een systeem, is de keuze eindeloos. Over het algemeen geldt: hoe duurder, des te beter. Tja, het is niet anders. Een gekke tip? U staat in de winkel en ziet verschillende speakers die precies even groot zijn. Til ze even op. Dit lijkt misschien een heel knullige selectiemethode, maar voor hoogwaardige speakers worden zwaardere magneten gebruikt. Kijk vervolgens naar het frequentiebereik dat de speakers kunnen produceren. Voor een subwoofer –die lage tonen produceert –, wilt u een bereik van 140hz tot ongeveer 20hz (30hz is echt het minimum). Het menselijk oor kan signalen onder de 20hz niet horen, maar je voelt ze wel. Voor de andere speakers in het systeem geldt een gewenst frequentiebereik van 40hz tot minimaal 16.000hz (tot 20.000hz is ideaal). Alles daarboven is zonde van uw geld, want zulke hoge tonen kunt u niet horen.

Ook het esthetische aspect speelt uiteraard een rol, zeker wanneer de installatie in uw woonkamer komt te staan. Bij een home cinema systeem heeft u minimaal zes speakers (als u naar de tv kijkt heeft u speakers links en rechts schuin voor u, links en rechts schuin achter u, eentje – het center channel – recht voor u onder de tv en de subwoofer, ook bij de tv).

Voor een optimale geluidskwaliteit is de plek waar u uw speakers neerzet namelijk heel belangrijk. En dit betekent dat uw speakers ook grotendeels in het zicht zullen staan (ze verstoppen achter een kast of een gordijn is echt geen goed idee). U moet zelf bepalen wat zwaarder weegt: de esthetiek of de geluidskwaliteit. In het meest ideale geval gaan die twee aspecten uiteraard hand in hand, maar dat is – helaas – niet altijd het geval. Er zijn creatieve oplossingen denkbaar. Vindt u een groot plasmascherm een doorn in het oog? Denk aan een scherm wat u uit het plafond kunt laten zakken. Of verberg uw beeldscherm achter een met plafond- of wandrails verschuifbaar schilderij (helemaal fraai: een op afstand bedienbaar motortje in de rails om het schilderij opzij te schuiven). Er bestaan speakers die in een nis in de wand weggewerkt kunnen worden. Er bestaan zelf speakers waarvan het ‘scherm’ in die wand meegestuukt kan worden, zodat u ze helemaal niet meer ziet! Ga eens langs bij een aantal gerenommeerde merken en u zult versteld staan van de mogelijkheden.

8 simpele tips voor de aanschaf van een thuisbioscoop

Bij exclusief wonen kan een thuisbioscoop eigenlijk niet missen. Ziet u een eigen thuisbioscoop wel zitten? Met een goed ingerichte bioscoop hoeft een filmfanaat het huis niet meer uit. Maar dan moet de thuisbioscoop wel 'helemaal goed' zijn. Houd daarom rekening met de volgende simpele tips bij installatie:

1. Laat u inspireren: pinterest.com/toplocaties/thuisbioscopen/
2. Doe vergelijkend warenonderzoek
3. Investeer in een grote televisie
4. Kies een donkere ruimte
5. Investeer in goede luidsprekers
6. Lees de gebruiksaanwijzing (en installeer de luidsprekers goed, eventueel met hulp)
7. Sluit een service-contract af
8. Voorkom rommelige kabels

Lees ook:
- 7 tips voor de aanschaf van een alarmsysteem
- Domotica: Waar op te letten bij de installatie?
- Wat kunt u allemaal met domotica?
- Verhaal van een domoticaexpert

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

BOSCH EN DUIN
€ 3.795.000 k.k.
1/6
AMSTERDAM
€ 2.750.000 k.k.
2/6
LOOSDRECHT
Prijs op aanvraag
3/6
DRUNEN
€ 3.650.000 k.k.
4/6
ZANDVOORT
€ 3.950.000 k.k.
5/6
ABBENES
€ 2.600.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #12 Castle

  • Zes INSPIRERENDE interieurs
  • Dossier: Het VROLIJKE thuisdiner
  • Dress your HOME
  • EXCLUSIEF huizenaanbod

Meest bekeken

BERGEN NH
€ 1.825.000
1/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
2/5
EARNEWALD
€ 595.000
3/5
DOMBURG
€ 2.500.000
4/5
AMSTERDAM
€ 3.500.000
5/5

Nieuw aanbod

Nehalenniaweg 14
DOMBURG
€ 2.500.000 k.k.
Herengracht 594
AMSTERDAM
€ 3.500.000 k.k.
Singel 146
AMSTERDAM
€ 1.800.000 k.k.