31 augustus 2012

Wandbekleding van Maya Romanoff

In de Amerikaanse interieurwereld is hij een levende legende. Maya Romanoff staat bekend om exclusieve, handgemaakte wandbekleding die hij bedekt met parels, schelpen, hout en zelfs goud. Nu het prestigieuze Parijse stoffen- en behanghuis Pierre Frey de Amerikaan in de armen heeft gesloten, ligt Europa aan zijn voeten.
Het bedrijf Maya Romanoff ís Maya Romanoff: de charismatische, spirituele kunstenaar met handelsgeest. En nog steeds, hoewel de 69-jarige ontwerper lijdt aan de ziekte van Parkinson en alleen nog fluisterend kan spreken, laten zijn medewerkers elke rol behang eerst langs het oog van de meester gaan voor het de deur uit kan.


Hoofdkantoor van Maya Romanoff

De geest van 1969 waait nog behoorlijk rond in het hoofdkantoor in Skokie, een buitenwijk van Chicago. Hier probeert Maya Romanoff, zoon van een metaal-bewerker en een model, zijn eigen wereld vast te houden en zich niet te laten afleiden door de ‘designhyping interior freaks’ in New York. Aan de buitenkant van het pand prijkt het door hem getekende logo van twee verstrengelde lotusbloemen die staan voor eenheid. Binnen is het kleurrijk en warm: een pakhuis vol kostbare grondstoffen, pigmenten en vrolijke mensen. Huishond Duffy Marie Romanoff trippelt overal rustig tussendoor. En elke week bezinnen de zestig medewerkers zich een uur in de speciale yogazaal. Veel familie is er ook te vinden: echtgenote Joyce Romanoff, die van het Amerikaanse bedrijf een wereldsucces maakte; schoonzoon David Berkowitz die met zijn scherpe oog voor schoonheid sinds zes jaar de ateliers leidt; en Laura, het nichtje van Maya dat tien jaar geleden bij het bedrijf kwam. Als klein meisje dwarrelde deze Laura Romanoff al tussen de lappen stof van haar lievelingsoom Maya. Die naam kreeg hij tijdens een verre reis van een Indiase punjab, want eigenlijk heet hij gewoon Richard. Oom Maya leek in de ogen van Laura te kunnen toveren met linnen, zijde en leer die hij knoopte en verfde tot exotische, bijna kaleidoscopische kleurenexplosies. Simpele T-shirts werden mantels en jurken die zelfs prestigieuze musea als het Smithsonian in New York haalden. Later pakte hij hele gebouwen in met metershoge lappen kleurrijk geverfde stof, om er vervolgens ook nog eens complete kamers van vloer tot plafond mee te ‘behangen’.


Stoffenhuis Pierre Frey

‘Maya zag nooit duidelijke scheidingen tussen verschillende disciplines en materialen. Als het maar met liefde voor mens en milieu gebeurde, en met de bedoeling om schoonheid te scheppen’, vertelt Laura. En zo bekleedde hij wandpapier met ragfijn parelmoer, fijngemaakt graniet, flinterdunne plakjes hout, kaviaargrote glazen bolletjes en zelfs goud. Met zijn creaties beklede wanden lijken te bewegen, soms zelfs te golven in het licht. Hoewel Romanoff al tientallen jaren zeer succesvol is in meer dan veertig landen, was Europa tot voor kort onontgonnen terrein. Tot het Franse stoffenhuis Pierre Frey zich begin dit jaar met trots als nieuwe agent van de Romanoffcollectie in Europa presenteerde. Dankzij die samenwerking is het behang nu ook in Nederland verkrijgbaar, onder andere bij Co van der Horst in Amstelveen, De Ru Verf en Behang in Amsterdam en De Blauwe Kamer in Aarle-Rixtel.


Juni 2010
Tekst: Renske Schriemer

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

WASSENAAR
Prijs op aanvraag
1/6
PURMEREND
€ 3.250.000 k.k.
2/6
OIRSCHOT
Prijs op aanvraag
3/6
AMSTERDAM
€ 2.750.000 k.k.
4/6
BLARICUM
Prijs op aanvraag
5/6
WASSENAAR
€ 3.400.000 k.k.
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #9 Salon
  • 5 interieurs van NEDERLANDSE designers
  • MASTERCLASS styling
  • HOTSPOTS in de hoofdstad
  • Art nouveau en fotografie

Meest bekeken

LEENS
€ 650.000
1/5
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000
2/5
BAARN
€ 895.000
3/5
DOKKUM
€ 795.000
4/5
HEEG
€ 500.000
5/5

Nieuw aanbod

Rijksstraatweg 117
BEEK-UBBERGEN
€ 2.200.000 k.k.
Sternlaan 31
KAMPERLAND
€ 1.595.000 k.k.
Zwaanweg 12
KOUDEKERKE
Prijs op aanvraag