29 november 2012

Drie tips voor uw houten vloer

Heeft u een grote familie? Een hond of een kat? Draagt u graag hakken of loopt u liever sloffend over de vloer? Welke situatie ook van toepassing is, alle houten vloeren hebben een zekere vorm van bescherming nodig. Met de volgende tips kunt u de levensduur van uw houten vloer vergroten.
Ieder met een houten vloer doet er verstandig aan om meubilairviltjes onder zware kasten te plaatsen. Verstandig zijn de vilten sticker ook tegen het gekras van stoelpoten. Wie denkt dat dit de enige manier is om u houten vloer te beschermen, heeft het mis. Vuil is de voornaamste reden van slijtage. Om telkens van u visite te verlangen dat zij hun schoeisel uitdoen, gaat misschien wat ver. Er bestaan handigere oplossingen.

Met deze gouden tips blijft uw houten vloer mooi:

Zorg voor regelmatig onderhoud

Een houten vloer heeft de juiste verzorging en bescherming nodig. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van de vloer. Even met een zachte bezem vegen of stofzuigen beperkt het risico van slijtage. Gebruik een deurmat van goede kwaliteit om te voorkomen dat vuil en zand krassen vertonen in de oppervlakte van het hout. Onderhoud de houten vloer regelmatig met zeep. Speciaal voor een met olie bewerkte vloer zijn er speciale zeepsoorten die het oppervlak optimaal reinigen. Vooral in het eerste jaar is het verstandig om de vloer meerdere keren met olie te bewerken. Voor vloeren die met lak zijn afgewerkt is een bezem, stofzuiger en zo nu en dan een reiniger die een filmlaag achterlaat voldoende.

Houd de luchtvochtigheid in uw kamer op peil

Hout is een natuurlijk product en reageert sterk of weersveranderingen. In de zomer zet hout uit en de winter leidt tot krimp. Met de thermostaat op stand max verdrijft u de kou wel in deze maanden, maar zorg u voor een droge ruimte en een lage luchtvochtigheid. Dit kan leiden tot kier- en naadvorming in de vloerdelen. Een goede luchtvochtigheid is dus van essentieel belang. Plaatst hiervoor een hygrometer in huis om dit te controleren. Om de levensduur van uw vloer te optimaliseren is een luchtvochtigheidpercentage in huis van 50 tot 65 procent ideaal voor u en uw vloer. Om binnen deze marges te blijven doet u er in de winter verstandig aan een luchtbevochtiger neer te zetten. In de zomer is het een ander verhaal. Warme lucht neemt in de zomer veel vocht op en voor hout is dit niet anders. Hout zet uit en kan zelfs bol gaan staan. Door zowel ’s avonds en ’s nachts ramen open te zetten, kan de lucht naar buiten trekken en verlaagt u de luchtvochtigheid in huis.

Toch een beschadiging? Polijsten!

Mochten er nu toch krassen zijn ontstaan op de vloer of zijn er loopstukken die wat kaal ogen, grijp dan voor een met lak afgewerkte vloer naar een polijstmiddel. Door de gehele oppervlakte te behandelen met dit middel verdwijnt deze beschadiging. Vale plekken op een vloer die met olie is bewerkt, kunnen afzonderlijk behandeld worden.

Lees ook:
- Praktisch onverslijtbaar: Houtvloeren blijven in trek

Foto: Ebony and Co

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

AMSTERDAM
€ 3.400.000 k.k.
1/6
WASSENAAR
€ 2.975.000 k.k.
2/6
HEDEL
Prijs op aanvraag
3/6
BOSCH EN DUIN
€ 3.795.000 k.k.
4/6
LOOSDRECHT
Prijs op aanvraag
5/6
Everbeek
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #6 Terracotta Goddess
  • Totaal Terracotta INSPIRATIE
  • Anne Agbadou-Masson
  • HOMMAGE aan Italiaanse vrienden
  • 5 interieurs WARMTE in je eigen huis
  • SECRET ESCAPES van de redactie

Meest bekeken

HUIJBERGEN
€ 865.000
1/5
NIJMEGEN
€ 3.300.000
2/5
HEEG
€ 500.000
3/5
EARNEWALD
€ 595.000
4/5
BLARICUM
Prijs op aanvraag
5/5

Nieuw aanbod

Sophiaweg 89
NIJMEGEN
€ 3.300.000 k.k.
Menuet 7
NIEUW-VENNEP
€ 925.000 k.k.
Randduinweg 31
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag